Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, condamnat la doi ani cu suspendare și 100 de zile de muncă

Publicat

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. Mai mult, primarul trebuie să facă 100 de ore de muncă în folosul comunității, obligație pe care trebuie să o îndeplinească în cadrul Primăriei Stremț sau al Primăriei Galda de Jos. De asemenea, trebuie să plătească 2000 de lei cheltuieli de judecată. Hotărârea a fost pronunțată vineri de Judecătoria Aiud și poate fi atacată în termen de 10 zile. Mirel Hălălai este fratele prefectului de Alba, Dănuț Hălălai. 

Potrivit deciziei de la Judecătoria Aiud, Mirel Hălălai mai trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Printre drepturile de care nu va beneficia primarul, dacă nu atacă decizia la o instanță superioară, sunt acelea de a fi ales sau de a exercita o funcție publică.

”În baza art. 67 alin. 2 rap. la art. 66 alin. 2 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C. pen. pe o durată de 2 ani. III. În baza art. 65 alin. 1 C. pen., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C. pen. IV. În temeiul art. 91 C. pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare, pe o durată de 3 ani, termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 Cod pen. În temeiul art. 93 alin. 1 C. pen., obligă inculpatul pe durata termenului de supraveghere să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 94 alin. 1 C. pen., pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute de art. 93 alin. 1 lit. c, d, e C. pen. se comunică Serviciului de Probaţiune Alba. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b C. pen., obligă inculpatul să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborarea cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C. pen., impune inculpatului, pe parcursul termenului de supraveghere, obligaţia prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe timp de 100 de zile. În temeiul art. 404 alin. 2 C. pr. pen., obligaţia de a presta o muncă în folosul comunităţii va fi executată în cadrul Pimăriei com. Stremţ sau Primăriei com. Galda de Jos, conform deciziei consilierului de probaţiune, dispusă în temeiul art. 51 alin. 1 rap. la art. 57 alin. 2 din Legea nr. 253/2013. În temeiul art. 91 alin. 4 C. pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 alin. 1, 4 C. pen., respectiv asupra faptului că, nerespectarea cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse sau stabilite de lege, ori săvârşirea unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere, va atrage revocarea suspendării şi executarea pedepsei în întregime. V. În temeiul art. 274 alin 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 2000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare” se arată într-un document al Judecătoriei Aiud.

Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai ( PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns în atenţia Judecătoriei Aiud, fiind înregistrat pe rolul instanţei încă din 8 martie 2016. Edilul este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator.

În acest caz, primarul a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat în conflict de interese, dar Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat procesul, în octombrie 2015, pentru că Parchetul începuse urmărirea penală în acelaşi caz.

Decizia de suspendare a procesului la termenul din 21 octombrie a fost luată având la bază articolul 413 din Codul de Procedură Civilă. Potrivit acestui articol, instanţa poate suspenda judecata unui proces ”când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrăurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea”.

Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în luna iunie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, persoana evaluată avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei”.

Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax