Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Concluziile expertizei geologice privind surparea Magazinului Plus de la Ocna Mureș vor fi prezentate în 30 martie

Publicat

Expertiza geologică de la Ocna Mureș, începută după surparea Magazinului „Plus”, din decembrie 2010, se apropie de final, conform autorităților. Primarul orașului, Augustin Drăguț, a declarat pentru Alba24.ro că toate concluziile experților vor fi prezentate cetățenilor în data de 30 martie.

Studiul este realizat de MINESA (Institutul de Cercetări și Proiectări Miniere) , împreună cu o echipă de specialiști de la Ministerul Mediului. Din costul lucrărilor, până acum au fost achitate 3 miliarde lei vechi, urmând să fie plătită și diferența până la 5, 5 miliarde lei vechi, bani alocați de Guvernul României în 2010.

Deși se vorbea inițial de luna ianuarie, ca termen pentru finalizarea studiului, lucrările au fost întârziate. Forajele efectuate în 5 locuri sunt cauza acestei întârzieri, conform primarului Augustin Drăguț: „În prezent se lucrează la ultimul din cele 5 foraje efectuate. După finalizarea acestuia, specialiștii vor da verdictele. Concluziile preliminare sunt bune”.

Ștrand natural la Ocna Mureș?

Augustin Drăguț, primarul orașului Ocna Mureș, a declarat că una din posibilitățiile de valorificare a lacului format în urma surpării din decembrie 2010 este amenajarea unui ștrand natural. Ideea a fost propusă de prof. univ. Dr. Florian Zamfirescu.

„Amenajarea unui ștrand natural este posibilă datorită salinității existente în apa lacului. Totuși, așteptăm concluziile definitive ale studiului, care ne vor fi prezentate la sfârșitul acestei luni” – Augustin Drăguț.

Imediat după finalizarea studiului, Primăria orașului va demara lucrările pentru construirea noii șosele care va lega cartierul „Soda” de centrul orașului. În acest moment, legătura dintre cele două părți este asigurată printr-o rută ocolitoare. Fosta clădire a Administrației Finanțelor va fi demolată, urmând ca pe acel teren să se construiască o parte din drum.

Referitor la posibilii investitori din Ocna Mureș, Augustin Drăguț a declarat că există discuții, dar preferă să aștepte până când va fi ceva concret.

Reamintim că, în decembrie 2010, supermarketul „Plus” din centrul orașului s-a prăbușit, în urma unei surpări de teren, lăsând în urmă un crater de aproximativ 1.800 mp. În urma catastrofei, trei familii au fost nevoite să se relocheze. Paguba produsă a fost evaluată la 17, 6 milioane de lei. Guvernul României a alocat la acea dată 2 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii.

Citeşte mai mult aici despre efectele catastrofei de la Ocna Mureş.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax