Contacteaza-ne si pe

ADMINISTRATIE

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran riscă să își piardă mandatul. A pierdut un proces cu ANI

Publicat

Silviu Ponoran, primar ZlatnaCurtea de Apel Bucureşti a pronunţat prima decizie în procesul în care primarul orașului Zlatna este acuzat de conflict de interese. Instanţa a menţinut decizia Agenţiei Naţionale de Integritate.

Silviu Ponoran, primarul PNL al orașului Zlatna, a pierdut prima etapă a procesului prin care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), potrivit căruia acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când a semnat două acte adiţionale la un contract între primărie şi firma fiului său.

Decizia a fost pronunţată la Curtea de Apel Bucureşti în 3 octombrie 2017.

”Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 03.10.2017, în şedinţă publică”, se afirmă în minuta deciziei afişată pe portalul de internet al instanţei de judecată. Silviu Ponoran a fost identificat în conflict de interese de către ANI în martie 2016.

Procesul a început doar în martie 2017, ca urmare a unei declinări de competenţă, primarul contestând, iniţial, raportul la Tribunalul Bucureşti. ”În perioada exercitării mandatului de primar a semnat două acte adiţionale la contractele încheiate în anul 1999 şi 2001 între Primăria oraşului Zlatna şi S.C. SPONI SRL (societate comercială în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”, se susţine în comunicatul ANI făcut public la momentul finalizării raportului.

Firma SPONI SRL îl are ca adminstrator şi asociat unic pe Răzvan Ponoran. ”Când am primit înştiinţarea ANI că există elemente de natura conflictului de interese în care aş fi implicat, am procedat imediat la verificarea şi anularea actelor respective, ele fiind înlocuite cu alte două acte adiţionale semnate de viceprimar. Actele respective au fost semnate din neatenţie, la calup, alături de alte 20 de documente de acelaşi fel, care vizau alte entităţi sau persoane fizice din oraş. Înainte ca actele respective să fie semnate, a fost dată o hotărâre de consiliu local prin care s-a aprobat prelungirea mai multor contracte, printre care şi a celor două. Ulterior nu am făcut decât să procedez la semnarea acestora fără să constat că printre ele se aflau cele două acte adiţionale de prelungire a contractelor de închiriere la care e asociat unic şi administrator fiul meu”, a spus Silviu Ponoran.

Decizia finală în proces va fi pronunţată, cel mai probabil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde poate fi contestată hotărârea Curţii de Apel. Din practica judiciară de la ÎCCJ în alte cauze de acest gen rezultă că procesul va dura cel puţin un an de zile. Astfel, în perspectiva unei posibile decizii nefavorabile definitive, Ponoran are toate şansele să încheie actualul mandat la conducerea Primăriei Zlatna. Dacă pierde procesul, iar legislaţia rămâne în forma actuală, primarul din Zlatna nu va mai putea exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

Patru ani de la tragedia aviatică din Apuseni. Sâmbătă, parastas pe muntele Petreasa în memoria victimelor

Publicat

Sâmbătă, 20 ianuarie, se împlinesc 4 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, ocazie cu care pe muntele Petreasa, la locul tragediei, va avea loc un nou parastas în memoria celor două persoane care și-au pierdut viața, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion.

Atât slujba de parsatas cât şi masa vor avea loc sus pe munte, chiar la locul tragediei. Parastasul se va desfăşura cu începere de la ora 13.00 şi este organizat de fosta soţie a pilotului Adrian Iovan, Romaniţa, care a anunţat că va ajunge în localitate încă de vineri, împreună cu fiul lor Albert.

„Nu m-am simţit o mamă singură. Când Adrian a murit în 2014, în felul în care a murit… s-a sfârşit lumea. A fost cea mai mare cumpănă prin care am trecut până acum. Şi pentru fiul meu la fel. Albert avea şapte ani. Dar trebuia să fiu mamă mult mai puternică pentru fiu. Nu vreau ca Albert să sufere. De cel puţin 10 ori pe zi îmi zice ‘Mama, te iubesc”, a povestit Romaniţa Iovan la un post de televiziune.

Cu doar două zile înainte de data care marchează accidentul, ea a scris un mesaj dur pe un site de socializare: „Viața este grea. Nu răsfață pe nimeni. Iar pentru fiecare mângaiere, îți dă zece lovituri.

VEZI: FOTO-VIDEO| Tragedia aviatică din Apuseni: Fosta soție, rudele și peste 100 de localnici la parastasul ținut în memoria pilotului Adrian Iovan

Parastasul de 4 ani în memoria lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion îi va aduna din nou la aceeaşi masă pe sătenii din Horea şi satele învecinate, care au ajutat echipele de căutare şi au participat la salvarea răniţilor din epava avionului, preoţi, prieteni şi rude ale pilotului decedat şi ale Aurei Ion.

VEZI: Peste 150 de persoane la PARASTASUL de un an, în memoria lui Adrian Iovan. Fosta soție a dus la locul accidentului o MACHETĂ a avionului BN2, făcută de fiul lui, Alber

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. În zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi au amplasat o cruce de mari dimensiuni şi, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice. În altar este realizată o pictură şi aici au fost puse fotografii din zborul regretatului pilot Iovan. În altarul numit “Lumea văzută din cer” este inclusă şi troiţă (foto arhivă) ridicată în memoria lui Iovan şi a studentei rezidente Aura Ion, chiar a doua zi după accident.

VEZI: FILMARE AERIANĂ de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC din Apuseni: Ce au văzut pasagerii în momentul în care s-au prăbușit

Pregătirile pentru evenimenitul comemorativ în comuna Horea au început încă de joi, 18 ianuarie. Localnici din comună au intervenit cu utilaje pentru curăţarea drumului până pe vârful Petreasa. Stratul de zăpadă în zonă măsoară aproximativ un metru.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Schimbare bruscă a vremii în Șureanu. Viscolul puternic face imposibilă pornirea instalațiilor de pe pârtii

Publicat

Schimbare bruscă a vremii în Șureanu. În urma viscolului extrem de puternic care a început în noaptea de joi spre vineri, condițiile de acces și de schi în Munții Șureanu s-au înrăutățit.

”A viscolit atât de puternic, încât putem marca ziua de azi în calendare. Avem troiene pe drum, viscolul te mută din loc, așa că cu greu se poate ajunge la pârtie și cu greu se poate schia. Chiar dacă pârtiile au fost bătătorite și pregătite pentru schiori, totuși drumul către domeniul schiabil constituie o problemă. În zona Poarta Raiului s-au format troiene pe drum, care fac aproape imposibilă trecerea înspre pârtii. Au loc deszăpeziri, însă viscolul aruncă din nou zăpada pe toată suprafața drumului. Este posibil ca situația să revină la normal, în cazul în care viscolul și ninsoarea scad în intensitate. Lanțurile sunt absolut esențiale”a transmis Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu.

Momentan, viscolul este mult prea puternic pentru a fi pornit telescaunul. Pe pârtii, omătul este din abundență și depășește 1 m. În zonele de off-piste, depășește 1,5 m – 2 m. Pârtiile sunt bătătorite zilnic, dar să nu fiți surprinși dacă nu veți vedea, pe pârtii, liniile de ratrack. Ele sunt acoperite cu rapiditate de ninsoarea care cade constant. Pentru perioada 19-25 ianuarie 2018, se anunță viscol, ninsori puternice și ger. În primele zile – vineri și sâmbătă – va ninge viscolit, pentru ca de duminică să înceapă gerul. Cât timp va ninge, cerul va fi înnorat iar vizibilitatea
va fi redusă pe pârtii. Odată cu zilele de ger, vizibilitatea va crește iar cerul va fi senin, condițiile fiind astfel ideale pentru schi.
Temperaturile se vor încadra între -17 și -5 grade Celsius.”

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Aiud: Din ianuarie, cuantumul indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap este de 1.163 lei

Publicat

Primăria municipiului Aiud aduce la cunoștința cetățenilor că, începând cu luna ianuarie 2018, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru persoanele cu handicap grav este de 1163 lei.

Indemnizația a fost stabilită în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 846 din 29 noiembrie 2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de vânt puternic şi ninsoare în Alba și alte unsprezece judeţe, până vineri la ora 15.00

Publicat

Partea de nord-vest a județului Alba și alte unsprezece judeţe sunt, vineri, sub cod galben de vânt puternic şi ninsoare până la ora 15.00, urmând a se înregistra rafale de vânt şi de 90 de kilometri la oră. 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până vineri la ora 15.00, în Crişana, Maramureş şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în general, moderate cantitativ, iar vântul la rafală va avea viteze cuprinse între 50 şi 70 km/h trecător viscolind ninsoarea. Pe arii restrânse va fi polei.

În  Munții Apuseni și local în Carpații Orientali, mai ales la altitudini mari, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze la rafală de peste 85…90 km/h. Va ninge în general moderat cantitativ, și va fi viscol.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Poți obține de la stat până la 50.000 de lei pentru casă sau mașină. Ce trebuie să faci dacă ești din Alba

Publicat

În acest an persoanele persoanele fizice fără niciun fel de afacere pot solicita fonduri guvernamentale. Banii pot fi utilizați pentru instalarea, modificarea sau schimbarea sistemului de încălzire al casei (programul “Casa Verde”), pentru izolarea termică a locuinței (programul “Casa Verde Plus”) și pentru înlocuirea mașinii vechi cu una nouă sau chiar cu una electrică (programele “Rabla” și “Rabla Plus”).

Pentru eficientizarea sistemelor de încălzire a casei poate fi soliticat un ajutor de stat de 8.000 de lei. Mai exact, persoanele fizice vor putea solicita până la 3.000 de lei pentru a instala panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a instala panouri solare presurizate și 8.000 de lei pentru a instala pompe de căldură. Acest program de finanțare este cunoscut sub numele de “Casa Verde”. Dosarele se depun la Agenția pentru Protecția Mediului Alba, dar cetățenii din Alba pot cere consultanță la Agenția Locală a Energiei Alba – ALEA. Tot de acolo puteți primi informații despre programul „Casa Verde Plus”, prin care puteți solicita până la 40.000 de lei pentru izolarea termică a locuinței.

Bani pentru schimbarea mașinii

Programele “Rabla” și “Rabla Plus” dau posibilitatea persoanelor fizice care vor să-și schimbe mașina să solicite fonduri pentru înlocuirea acesteia. Programul “Rabla” vizează schimbarea mașinilor uzate, adică cu o vechime mai mare de opt ani, cu unele noi, iar prin programul “Rabla Plus” se urmărește încurajarea persoanelor de a achiziționa un autoturism nou electric. Solicitanții pot primi 6.500 de lei pentru înlocuirea mașinii uzate (programul “Rabla”) și până la 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini electrice (programul “Rabla Plus”). Pentru achiziția unui autoturism hibrid, se pot obține 20.000 de lei. Aceste două programe se pot cumula, astfel încât solicitanții ar putea beneficia de o finanțare de peste 50.000 de lei.

Sursa: avocat.net

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate