Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primul ”cap de afiș” de la ”Dilema Veche” dezvăluit de Mircea Hava : ”Budapest Gipsy Symphony Orchestra- 100 Gypsy Violins” vine la festivalul de la Alba Iulia

Publicat

gipsy 100 violins Alba Iulia se pregăteşte pentru unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: Festivalul „Dilema Veche”, programat pentru luna august. Iar organizatorii dezvăluie şi primele repere din program. La ediţia din acest an îi vom vedea pe cei de la 100 Budapest Gipsy Symphony Orchestra- 100 Gypsy Violins

“Am fi putut să ne mulţumim că e singurul festival de gen din România. Am fi avut varianta să ne complacem într-un mioritic „merge şi-aşa”. Din fericire, Dilema Veche se întâmplă la Alba Iulia, aşa că, în fiecare an, am ridicat ştacheta mai sus.

Şi suntem gata să vă oferim acum, în 2016, ceea ce eu cred cu tărie că va fi cea mai buna ediţie a Festivalului Dilema de până acum. Avem toate argumentele.

Vă şoptesc un singur amănunt: Budapest Gipsy Symphony Orchestra- 100 Gypsy Violins! Aveţi rezervare la cultură pură şi neconvenţională, între 26 şi 28 august la FDV, în Cetatea Alba Carolina”, a dezvăluit primarul Mircea Hava.

YouTube video

Cea mai mare orchestră de artişti de origine romă din lume a luat naştere în 1985, la moartea lui Sandor Jaroka, cel mai faimos prim solist al etniei, la acea vreme. Majoritatea muzicienilor unguri de etnie romă au venit atunci la înmormântare cu instrumentele, iar după ceremonie au început să cânte. Aşa a apărut una dintre cele mai celebre orchestre ale lumii.

„Orchestra celor o sută de viori”, cum mai este cunoscută, reuneşte de fapt 60 de viori, 9 viole, 6 violoncele, 10 contrabasuri, 9 clarinete şi 6 ţambale şi a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii, dar şi la festivaluri sau evenimente din România (Cluj sau Târgu Mureş, de exemplu).

https://www.youtube.com/watch?v=Oo41ujvaIDs

Repertoriul lor include muzică tradiţională, dar şi clasică.

YouTube video

Festivalul Dilema Veche. O experienţă unică aduce la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Poţi oricând să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

În trei zile, aveţi şansa să participaţi la dezbateri, momente cu muzică de calitate, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii. Festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unui weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

Vezi şi DISTRACŢIA de VARĂ în ALBA: Evenimentele din iulie şi august 2016. Târgul de fete, Fashion Days, Rowmania, Festival „Dilema Veche”. PROGRAM

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax