Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Primul loc de muncă”: Bani de la stat pentru firmele care angajează tineri fără experienţă. Proiect aprobat de Senat

Publicat

angajati Firmele care angajează tineri fără experienţă de muncă vor primi bani lunar de la stat. În plus, un vor trebui să achite contribuţiile sociale datorate pentru aceşti angajaţi. Prevederile se regăsesc într-un proiect legislativ aprobat marţi de Senat.

Propunerea privind „Primul loc de muncă” va intra în vigoare dacă va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor şi va primi semnătura preşedintelui ţării.

În proiect se arată că angajatorii vor fi stimulaţi să încadreze în muncă tineri fără experienţă profesională, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani. Timp de un an şi jumătate, acestia vor primi de la stat, în fiecare lună, o sumă egală cu salariul minim brut şi vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale datorate pentru noii angajaţi.

Condiţia este că noii salariaţi trebuie să fie păstraţi cel puţin trei ani, în caz contrar angajatorii trebuie să dea banii înapoi, plus dobândă (cea de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă).

Banii vor fi acordaţi angajatorilor în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor pentru şomaj, însă finanţarea primului loc de muncă pentru tineri va fi posibilă şi din fonduri europene.

Pentru a beneficia de stimulentele financiare, firmele trebuie să formuleze cereri şi să încheie o convenţie cu AJOFM, însă trebuie să un aibă datorii la plata contribuţiilor sociale. Banii vor fi achitaţi în termen de 90 de zile de la aprobarea solicitării.

Condiţiile pentru persoana tânără care poate fi angajată în acest context este să aibă între 16 ani şi 35 de ani, să nu lucreze în momentul respectiv, să un urmeze vreun program de educaţie/formare şi să un mai fi avut anterior vreun loc de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai mult de şase luni cumulat.

Pentru aceşti angajaţi, un vor fi datorate contribuţiile de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj, de asigurări sociale de sănătate, de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi cele pentru fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Documentul este prevăzut să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax