Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procesul Klaus Iohannis – ANI, la Alba Iulia. Curtea de Apel decide în 10 iunie privind conflictul de interese

Publicat

curtea de apel alba iulia Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa miercuri, 10 iunie, în acțiunea în contencios administrativ intentată de preşedintele Iohannis împotriva Agenției Naționale de Integritate, privind conflictul de interese.

Reamintim că ANI l-a acuzat în 2013 pe Klaus Iohannis de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, întrucât a semnat, în decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL.

Instanța a fost sesizată de către Klaus Iohannis cu o cerere de repunere pe rol a cauzei, solicitare care i-a fost admisă în 29 aprilie. Instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 27 mai, în vederea pregătirii apărării.

În martie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus suspendarea judecării procesului intentat ANI de către primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală, după ce Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a transmis instanței că este începută urmărirea penală.

După ce Parchetul a închis dosarul penal, Curtea de Apel Alba Iulia a fost sesizată cu o cerere de repunere pe rol a cauzei formulată de către Iohannis.

Potrivit unui comunicat din august 2013, ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către Klaus Iohannis, întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a deținut funcția de președinte al FDGR în perioada 2002 — 2013.

Obiectul contractului semnat, în opinia ANI, cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus Iohannis, constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării unui proiect finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Potrivit sursei citate, Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

Conform ANI, primarul Sibiului nu a respectat dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit cărora „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociație sau fundație din care fac parte”.

„Primarul Municipiului Sibiu a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora ‘Fapta funcționarului public care în exercițiul atribuțiilor de serviciu îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos materia (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă”, se menționează în comunicatul ANI.

Tot Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în septembrie 2013, contestația formulată de Klaus Iohannis la o altă decizie de incompatibilitate dată de ANI și în consecință a dispus anularea raportului de evaluare întocmit de aceasta.

Citeşte şi Curtea de Apel Alba Iulia: Raportul ANI, în cazul Iohannis, este rezultatul unei interpretări şi aplicări eronate a legii

Citeşte şi Preşedintele Klaus Iohannis a câştigat procesul cu ANI privind incompatibilitatea. Înalta Curte a respins recursul

În aprilie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a admis o altă cerere a primarului Klaus Iohannis care a solicitat anularea actului de constatare a stării de incompatibilitate emis de ANI, mai exact a deciziei ANI care stabilea faptul că edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 — 18 mai 2004, întrucât a deținut concomitent și funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax