Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Procesul retrocedarii Bibliotecii Batthyaneum, amânat pentru toamnă. Un expert nu a trimis punctul de vedere asupra traducerii testamentului lui Batthyany

Publicat

carti batthyaneum biblioteca 5 Curtea de Apel Alba Iulia a trimis în toamnă procesul având ca miză retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, stabilind un nou termen pentru data de 13 septembrie.  Profesorul universitar Buzogany Desideriu, angajat  nu și-a trimis nici de această dată un punct de vedere cu privire la traducerea din latină a testamentului episcopului Batthyany Ignac. 

Traducerea din latină a testamentului episcopului este un aspect asupra căruia nu se înțeleg nici măcar specialiștii. Traducerile au fost efectuate de doi profesori de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dr. Aurel Pop pentru Biblioteca Batthyaneum şi dr. Buzogany Desideriu pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia. Profesorul universitar Buzogany Desideriu și academicianul Ioan Aurel Pop au însă versiuni diferite asupra înțelesului unor termeni din testament, ceea ce a determinat instanța să le ceară fiecăruia dintre ei puncte de vedere cu privire la traducerea realizată de celălalt. Doar Ioan Aurel Pop s-a conformat, astfel că, la termenul anterior, instanța i-a solicitat din nou lui Buzogany să își trimită punctul de vedere însă nici de această dată acesta nu s-a conformat.

Reamintim că Biblioteca Naţională a României este actualul administrator al Bibliotecii Batthyaneum, atât în ceea ce priveşte clădirea cât şi colecţiile pe care le deţine. Disputa juridică dintre Statul Român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică datează de 18 ani. În 1998, Guvernul de atunci emitea o ordonanţă de urgenţă prin care se aproba cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum şi a Institutul Astrologic, formulată de către „comunitatea maghiară din România” pentru Episcopia Romano-Catolică. Deşi a devenit lege, ordonanţa respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

Testamentul episcopului Ignatius Batthyany

Reprezentantul bibliotecii, Doina Hendre Biro:

„Biblioteca a luat fiinţă în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyani Ignac în cadrul unei fundaţii culturale, în componenţa acesteia intrau un observator astronomic, colecţii de istorie şi de ştiinţe naturale, o legătorie şi o tipografie. Printr-un act de donaţie, înscris în testamentul fondatorului, episcopul Batthyani a înzestrat institutul cu valori imobiliare, decizându-i statutul de instituţie publică administrată de episcopia romano-catolică din Alba Iulia. Tezaurul cultural conservat aici este constituit din manuscrise şi rarităţi tipografice de o incontestabilă valoare documentar ştiinţifică şi bibliofilă. Biblioteca grupează opere medievale tradiţionale (biblii, missale, cărţi ale Părinţilor şi Doctorilor bisericii), alături de ediţii complete ale operelor autorilor greci şi latini sau ale umaniştilor italieni, germani şi francezi, în original, în traduceri.”

Contele de Batthyan a donat biblioteca sa, denumită ulterior ”Biblioteca Batthyaneum”, ”Bisericii Catolice şi Provinciei Transilvania”. Una dintre cărţile cele mai preţioase din colecţie este un fragment dintr-un manuscris carolingian decorat cu miniaturi, datând din anul 810, scris în latină, cu cerneală de aur, cunoscut sub denumirea de Evangheliarul de la Lorsch. Biblioteca din Alba Iulia păstrează fragmentul care conţine Evangheliile după Sfântul Marcu şi Sfântul Matei. O altă denumire a acestei cărţi, utilizată mai des în România, este Codex Aureus.

Conform dorinţei donatorului, biblioteca şi institutul trebuiau deschise pentru publicul larg, nu doar pentru credincioşii catolici, şi nu puteau fi deplasate de la Alba Iulia. Biblioteca adăposteşte peste 72.000 de unităţi bibliografice între care cele mai valoroase sunt cele 1.778 de manuscrise (peste o sută fiind manuscrise-codice copiate pe pergament din care 66 anluminate), 571 de incunabule şi aproximativ 24.000 de tipărituri din seria Carte veche. Acestora li se adaugă şi circa 45.000 de documente, dintre care cele 17.200 incluse în arhiva istorică. În prezent, accesul pentru vizitarea Bibliotecii este permis doar pe baza unei cereri care este aprobată în prealabil de reprezentanţii Bibliotecii Naţionale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax