Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Profesorii riscă să fie cercetați penal și să ajungă la închisoare dacă iau mită. Cadrele didactice care predau în școlile de stat sunt considerate funcționari publici

Publicat


mita
Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie apărută astăzi în Monitorul Oficial. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani.

În sensul legii penale, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, prin intermediul Deciziei nr. 8/2017, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Documentul a apărut astăzi în Monitorul Oficial, astfel că deja produce efecte la nivel național.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitor. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.

Concret, pedeapsa pentru luarea de mită constă în închisoare de la trei la zece ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică sau de a exercita profesia/activitatea în executarea căreia s-a săvârșit fapta. Fapta este pedepsită indiferent că mita este pretinsă sau primită în mod direct sau în mod indirect, pentru sine sau pentru altă persoană.

Decizia luată de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Conform Legii educației, învățământul preuniversitar cuprinde educația timpurie, învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV), învățământul secundar inferior și superior (clasele V-VIII, clasele IX-XII/XIII, respectiv învățământul profesional) și învățământul terțiar nonuniversitar (învățământul postliceal).

Dacă în cursul unei judecăți un complet de judecată învestit cu soluționarea unei cauze în ultimă instanță constată că de o chestiune de drept depinde soluționarea cauzei respective, acesta poate cere ICCJ să dea o rezolvare de principiu a chestiunii de drept vizate. Dispoziția aceasta este inclusă în Codul de procedură penală, act normativ ce stabilește că deciziile ICCJ devin obligatorii pentru toate instanțele din România de la momentul publicării lor în Monitorul Oficial.

Important! În altă ordine de idei, o decizie asemănătoare a fost dată de ICCJ, în urmă cu câțiva ani, în privința medicilor care lucrează în spitalele de stat. Curtea a decis și atunci că aceștia sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că pot fi pedepsiți dacă iau mită.

 

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax