Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul de cadastrare și intabulare gratuită a terenurilor agricole începe anul acesta. Din 2020, subvențiile nu se mai acordă pe unitatea de suprafață

Publicat

teren, teren agricol, parcele Programul de cadastrare și întăbulare a terenurilor agricole trebuie să înceapă anul acesta, deoarece din 2020 subvențiile nu se vor mai acorda pe unitatea de suprafață, ci pe exploataţie, potrivit legislației europene, spune secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu. Costurile totale pentru realizarea cadastrului agricol se ridică la 415 milioane de euro, dintre care 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 milioane de euro de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Suprafața care va fi cadastrată și intabulată este de 14 milioane de hectare extravilan (arabil plus agricol) și se estimează că se va plăti 30 de euro pe hectar. Costurile totale ale programului sunt de 415 milioane de euro. Din această sumă, 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 milioane de euro de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

”Pe cadastrare avem deja pe circuit un proiect de Hotărâre de Guvern al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), pentru că ei se ocupă cu terenurile din extravilan. Banii vin din contribuția fondului european plus contribuția națională. Este vorba despre 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 de milioane de euro de la ANCPI. Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim și noi pentru îmbunătățirea proiectului”, a declarat Daniel Botănoiu.

”Acum banii sunt în buget, proiectul de HG este pe traseu, eu îl aștept curând la minister ca să putem contribui, și anul acesta să începem. Sigur, nu se va finaliza în 2015, dar cel târziu în 2018. Dacă nu avem finalizată cadastrarea până în 2020, plățile nu se mai fac pe unitatea de suprafață și este logic pentru că, nefăcându-se pe unitatea de suprafață sau pe cap de animal, ci pe exploatație, nu o să mai poți să dovedești exploatația ta”, a mai precizat secretarul de stat.

În decembrie anul trecut, proiectul hotărârii de Guvern privind programul național de cadastrare și intabulare a fost supus dezbaterii publice. Banii alocați acestui proiect sunt în buget, iar actul normativ este în curs de aprobare. Practic, cadastrarea și intabularea terenurilor trebuie să se încheie în 2018 pentru ca fermierii să poată dovedi că exploatează terenul sau au ferme de animale și să beneficieze de subvenții.

”Este extrem de necesar acest lucru pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată și din 2020 nu vom mai putea plăti dacă nu avem totul intabulat. Noi am inclus acest sistem în legislația noastră cu privire la plățile directe din 2018, ca să obișnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci”, a declarat Daniel Botănoiu.

Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) are drept obiectiv înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi eliberarea certificatelor de moştenitor în cazul succesiunilor nedezbătute. Astfel, va fi creată o bază de date unitară şi completă a imobilelor din ţară.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Ady

    duminică, 19.04.2015 at 20:10

    Ce se știe despre acest program? A intrat sau când va intra in vigoare?

  2. TEO

    joi, 09.07.2015 at 14:35

    Buna ziua , in legatura cu acest program de cadastrare si intabulare gratuita pentru imobilele de la tara este ceva adevarat ? pentru ca unde am fost si am intrebat mi se spune ca este doar un zvon , cu toate ca exista articole in care sunt detaliate aceste lucruri . Doresc si eu sa primesc un raspuns concret daca se fac aceste cadastrari si intabulari gratuite asa cum este sustinut in Programul PNCCF . Va multumesc frumos si toate cele bune .

  3. ana parjol

    marți, 13.10.2015 at 19:37

    Acelas lucru doresc si eu,se face succesiune,cadastrare si intabulare gratuit?.Zona Baisoara jud Cluj.Multumesc anticipat!

    .

  4. Nico

    miercuri, 21.10.2015 at 11:12

    Astept niste raspunsuri!Chiar nu raspunde nimeni?S-au facut atatea aranjamente locale,care sper sa iasa la iveala!Totusi nu raspunde nimeni?

  5. constantin

    duminică, 15.11.2015 at 13:58

    astept si eu un raspuns…multumesc

  6. Topograf

    joi, 14.01.2016 at 08:36

    Teoretic ar trebui sa se faca, In realitate doar vise. Daca lucrurile se misca in ritmul actual peste 100 de ani vom avea cadstru general facut. Un topograf.

    • george

      sâmbătă, 23.01.2016 at 15:02

      Mai nene ”Topograf”, daca am mai multe parcele in locuri diferite, cadastru se tarifeaza separat functie de suprafata sau tarif fix pe parcela , indiferent de suprafata ?

      • ADRY

        miercuri, 06.07.2016 at 10:55

        Pretul pe parcela este intre 600-1200 lei noi

    • Raluca

      duminică, 11.02.2018 at 20:41

      Pai in stiri..aprobarea H.G.nr294/2015.este deja aprobata..dar nu vreti sa incepeti..gratuit..Dnilor…Topografi…

  7. Potra Viorica

    miercuri, 09.03.2016 at 19:45

    cand incepe sa se aplice aceasta lege,astept si eu sa intabulez un teren insat Bologa,jud cluj.
    Multumesc

  8. stan ioan liviu

    miercuri, 23.03.2016 at 08:17

    Am și eu o problema. Am nevoie de dv
    va rog sa mă anunțați și pe mine când se poate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax