Connect with us
Publicitate

Uncategorized

PROGRAMUL de SÂMBĂTĂ al Zilelor Cetății-Festivalul Roman Apulum. Lupte cu gladiatori, ateliere, târguri, dansuri și concerte

Publicat

Zilele Cetății-Festivalul Roman Apulum continuă și sâmbătă cu ateliere, târguri de sclavi  și meșteșugari, dansuri medievale, jocuri tracice, lupte de gladiatori dar și concerte. Încă de la primele ore ale dimineții cei care se vor afla în Alba Iulia se vor putea delecta cu diferite evenimente și spectacole realizate special pentru a încânta publicul.

Cei pasionaţi să afle cum era viața în epoca romană sau în cea medievală sunt așteptați la atelierele antice de tir, gastronomie, coafură, pielărie, dansuri dar și la cele medievale, de spade, la demonstrațiile de tras cu arcul la țintă sau la o lecție de istorie interactivă și povești.

Prima reconstituire a unui târg de sclavi pusă în scenă în România va fi, la rândul său, una dintre atracțiile zilei de sâmbătă și va avea loc de la 12.30, în zona Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. Lupte de gladiatori și ritualuri antice, jocuri tracice, dansurile nimfelor sau dansuri medievale, o expoziție de machete cu lupte daco-romane, dansuri medievale, un spectacol original „Spovedania lui Mihai Viteazul” și două concerte de rezonanță, cu Blackstar și Hara, întregesc programul unei zile pline în Cetatea Alba Carolina.

Parada și ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetății Alba Carolina, salve cu tunurile mobile, demonstrații cu tehnică militară antică și bătălia finală dintre daci și romani sunt atracțiile ultimei zile de festival.

O Cetate plină de viață și de evenimente, asta am promis și asta încercăm să le oferim albaiulienilor și turiștilor, pentru că, în vâltoarea vremurilor moderne, e din ce în ce mai rară întâlnirea cu istoria, în forma sa vie și, mai important, accesibilă. Faptul că la festival participă inclusiv trupe și artiști din Italia sau Bulgaria, la fel de pasionați ca și ai noștri, din Alba Iulia, de istorie și de reconstituirea ei, ne onorează și ne dă dreptul să credem că am reușit ceea ce ne-am propus: să ducem faima Cetății dincolo de granițele României”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

În cadrul festivalului se va organiza și un târg al meșteșugurilor medievale la care vor putea fi admirate şi cumpărate produse confecționate după metode străvechi. Doritorii pot chiar învăţa arta vechilor meşteşuguri în cadrul atelierelor de creaţie.

Din acest an, Festivalul Roman Apulum a fost propus de către municipalitate și selectat de către Ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Turism să facă parte din campania națională de promovare a brandului României. Obiectivul protocolului semnat cu Primăria municipiului Alba Iulia privește creșterea vizibilității României ca destinație turistică competitivă și promovarea brandului turistic național pe plan intern și extern, cu scopul construirii unei imagini pozitive a țării noastre.

Vă prezentăm programul de sâmbătă:

Sâmbătă, 26 Aprilie 2014

10.00 – Ateliere antice: atelier de opaițe, atelier de fierărie, tir cu arcul, atelier de gastronomie, atelier de coafură, atelier de pielărie, atelier de prelucrare în os, jocuri antice, antrenamente militare, dansuri)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

10.00 – Ateliere medievale: atelier de spade, atelier de istorie interactivă și povești, demonstrații de tras cu arcul la țintă

Platou Pietonala Mihai Viteazul

10.00 – Deschiderea târgului de meșteșuguri medievale

Pietonala Mihai Viteazul

11.00 – Conferință: Istorie – Turism cultural – Patrimoniu

Sala de conferințe Hotel Medieval

12.00 – Deschiderea expoziției de machete „Războaiele daco-romane ilustrate în machete”

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

12.30 – Târg de sclavi (Legiunea a XIII- a Gemina, Alba Iulia, RO)

Poarta a IV- a a Cetății Alba Carolina

16.00 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO)

Pietonala Mihai Viteazul

16.30 – Jocuri tracice (Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv, BG)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

17.00 – Dansul nimfelor Daciei (Nimfele Daciei – Zalău, RO)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

17.15 – Lupte de gladiatori și ritualuri antice (Association for Antique and Medieval Reconstructions – SILA – Plovdiv, BG, Gruppo Storico Romano – Roma, IT, Gladiator School Ludus Traex – Sofia, BG, Ludus Apulensis – Alba Iulia, RO)

Latura de Est a Cetății Alba Carolina, lângă Poarta a III-a

19.00 – Păpușile uriașe ale Bistriței (Bistrița, RO)

Pietonala Mihai Viteazul

19.30 – Dansuri medievale (Grupul Nosa – Bistrița, RO, Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul – Alba Iulia, RO)

Pietonala Mihai Viteazul

20.00 – Spovedania lui Mihai Viteazul – scenariu istoric (Eroii Veacurilor Apuse – Brașov, RO, Grupul Nosa – Bistrița, RO)

Pietonala Mihai Viteazul

21.00 – Concert „Blackstar”

Pietonala Mihai Viteazul

21.30 – Concert „Hara”

Pietonala Mihai Viteazul

22.30 – Animație și jonglerii cu foc (Trupa Sirius, Bistrița, RO)

Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina, esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax