Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul „Prima baie”: Românii care au WC în curte ar putea primi bani de la stat pentru amenajarea unei băi în locuință

Publicat

wc Un deputat a cerut Guvernului să introducă un program naţional de tip „Prima Baie”, respectiv acordarea unei subvenţii de 200 de euro pentru amenajarea unei băi în locuinţele care nu dispun de una.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a adresat o interpelare premierului Dacian Cioloș în care îi cere să ia în considerare „posibilitatea susținerii de către Guvernul României a unui program național de tip <Prima Baie>, cu prioritate în mediul rural”. Prin acest program ar urma să fie dotate cu obiectele sanitare necesare un procent semnificativ din cele 3,4 milioane de gospodării, care potrivit recensământului din 2011, nu au o baie funcțională.

Cristea susține că doar 45% din gospodăriile din România au apă curentă în locuinţă şi doar 28% din gospodării au un grup sanitar în interiorul locuinţei.

Suma propusă de deputat este de 200 de euro, din care beneficiarii ar urma să își cumpere toate lucrurile necesare unei băi. Banii ar putea fi dați sub formă de vouchere, valabile un an în magazinele care doresc să se acrediteze sau strict pentru o listă de produse.

„Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă şi mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie. O estimare a costurilor minime de achiziţie pentru obiectele sanitare şi de igienă intimă necesare echipării unei băi funcţionale se situează între 190 şi 215 euro. Ca atare, un program de tipul <Prima Baie> (similar cu programe de tip <Prima Casă>, <Primul Laptop>) prin care să fie acordată o subvenţie de 200 euro pentru astfel de achiziţii ar fi o abordare oportună şi cu rezultate concrete. Suma menţionată a luat în considerare bunurile care asigură funcţionalitatea unei băi”, a transmis Aurelia Cristea.

Deputatul mai susține că un astfel de program ar contribui la creşterea nivelului de trai, gradului de sănătate şi indicilor privind igiena în mediul rural, în condițiile în care Guvernul României a lansat un întreg set de măsuri incluse în Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei.

Nu în ultimul rând, parlamentarul propune ca programul să fie etapizat pentru o acoperire optimă, începând cu anul 2017.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. rosoiu giorgian

    duminică, 20.08.2017 at 10:43

    se va aproba oare aceast program nu cred

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax