Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul „Primul tractor”: Fermierii care se asociază ar putea fi ajutați de stat să achiziționeze utilaje performante

Publicat

agricultura, tractor

tractor Fermierii români ar putea fi ajutați de stat să își cumpere utilaje performante, cu condiția ca aceștia să intre în asociații. Oficialii spun că este nevoie de un astfel de program pentru că multe dintre utilajele folosite sunt vechi. În țara noastră, producţia de cereale este sub media europeană, chiar dacă suprafaţa cultivată cu porumb, de exemplu, este cea mai mare la nivelul statelor comunitare.

În prezent, fermierii români sunt nevoiți să se împrumute la bancă sau să acceseze fonduri europene pentru a-și achiziționa utilaje performante. O combină costă cel puțin 40.000 de euro, iar un tractor performant poate să ajungă la 80.000 de euro. Prin programul „Primul tractor”, statul are de gând să asigure jumătate din prețul de achiziție.

O combină costă cel puţin 40 de mii de euro, iar un tractor performat poate să ajungă la 80 de mii de euro. Bani pentru care, în prezent, fermierii români sunt nevoiţi fie să se împrumute la bancă, fie să acceseze fonduri europene. Programul „Primul tractor” i-ar putea ajuta pe mulţi: statul are de gând să asigure jumătate din preţul de achiziţie.

Propunerea prevede finanțare suplimentară de la buget. Doamna Dragu a propus ca pentru a încuraja asociațiile să venim cu o schemă de tipul Primul tractor pentru utilaje mari, scumpe pe care nu și le pot permite individual, dar în asociații da”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

În România, sunt 193.000 de tractoare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Deşi numărul lor a crescut cu 20 de mii în ultimii nouă ani, mai bine de jumătate au durata de viaţă depăşită.

Programul Ministerului Agriculturii ar trebui să crească productivitatea agriculturii româneşti. Fermierii obţin o recoltă cam de trei ori mai mică faţă de media europeană, iar la noi, un tractor lucrează 52 de hectare, faţă de zece în Germania.

Condiţiile programului vor fi stabilite în următoarea săptămână, în urma discuţiilor cu Ministerul Finanţelor.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax