Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Programul „Rabla” 2014 ar putea fi reluat din 1 aprilie. Pentru siguranță se va lucra în baze de date electronice

Publicat

Programul „Rabla” ar putea fi reluat din 1 aprilie, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Korodi Attila, menţionând că va fi un sistem diferit, care va exclude certificatele în forma de hârtie şi că totul va fi lucrat în baze de date electronice, sigure.

„După dezbaterea care a avut loc săptămâna aceasta, programului Rabla ar putea să i se dea drumul la 1 aprilie. Văd că există o cooperare cu patronatele din zona industriei auto, din zona REMAT-urilor, ca să fie mecanismul bine închegat. Ceea ce pot să vă spun este că va fi un sistem diferit, care va exclude certificatele în forma de hârtie, de acum încolo totul se va lucra în baze de date electronice, sigure şi care să ajute ca realmente nu numai să scoatem din trafic rable, dar să reîmprospătăm şi parcul auto”, a spus ministrul Mediului.

El s-a referit şi la câteva „provocări” pe care ministerul le are în perioada următoare.

„Trebuie să finalizăm, printr-un proiect început cu Banca Mondială, anul acesta, o analiză minuţioasă a strategiei naţionale pentru schimbările climatice, care să ne dea cifre exacte, calculabile pentru bugetul de stat, de investiţii necesare în anii următori, pentru politici de adaptare şi pentru politici de prevenire. Va fi veriga cea mai importantă a ministerului din punctul de vedere al politicilor publice. Totodată, Ministerul Mediului este implicat în crearea programelor sectoriale pentru programarea financiară 2014-2020, pentru că 20 la sută din toate programele operaţionale şi de dezvoltare rurală trebuie să vizeze politici de adaptare sau de prevenire pentru schimbările climatice”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, în domeniul gestionării deşeurilor trebuie să fie modificate zeci de hotărâri de Guvern şi ordine de ministru subsecvente într-o perioadă de cel mult un an, pentru că altfel se va bloca întreg sistem.

Korodi Attila şi-a exprimat speranţa că ministerul va reuşi să „bifeze aproape integral fondurile europene”, unde există un flux constant, exemplificând că luna trecută au fost decontate 90 de milioane de euro.

Totodată, el a susţinut că Fondul de mediu trebuie să fie degrevat de proiecte care pot fi finanţate şi din fonduri europene, astfel încât la Fondul de mediu să existe spaţiul financiar necesar revigorării unor programe importante, precum „Casa Verde”.

„Proiectele pe care le avem în investiţii, de apă potabilă şi canalizare, dacă sunt compatibile cu programele europene să le ducem către fondurile europene, să degrevăm Fondul de mediu de bugete mari investiţionale în această zonă, pentru că, pur şi simplu, programele care au fost lansate sunt mult mai multe decât capacitatea financiară a instituţiei. Aş dori ca prin degrevarea instituţiei să redăm funcţionalitatea programelor de genul Casa Verde, care se adresează zecilor de mii de familii, programele care vizează crearea de spaţii, coridoare pentru pietoni, pentru biciclişti, programe care vizează organizaţiile neguvernamentale şi alte programe care stau şi nu pot fi derulate din cauza lipsei fondurilor”, a precizat Korodi.

Programul Rabla pe 2014 ar putea aduce unele noutăţi, printre care înscrierea cetăţenilor direct la dealer şi eliminarea colectorilor, precum şi acceptarea maşinilor mai vechi de 8 ani, urmând să fie distribuite 20.000 de tichete de câte 6.500 de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Citește și Programul Rabla 2014: Distribuţia tichetelor nu se mai face pe judeţe, ci strict în funcţie de cerere. Controale la colectorii înscriși

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vladimir

    luni, 17.03.2014 at 10:47

    Exista, in viata efemera a oricarei persoane care ajunge la Ministerul Mediului, un moment in care trebuie sa decida referitor la Programul Rabla. In mandatul doamnei Plumb, acesta ar fi fost ultimul an in care proiectul acesta ar fi avut loc. Teoretic, are legatura cu APIA si alte institutii. Practic, vom vedea ce se va intampla, de data aceasta, momentan, sub indrumarea lui Korodi Attila.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax