Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Deţinuţii care scriu cărţi în penitenciare nu vor fi eliberați mai repede. 425 de „opere” scrise în ultimii trei ani. Exemple

Publicat

elevi

carti Deţinuţii ar putea să nu mai beneficieze de posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate, potrivit unei iniţiative legislative depuse la Senat. Pușcăria s-a dovedit un izvor de inspiraţie pentru 188 de deţinuţii români, care au scris, în ultimii trei ani, 425 de cărți. Unii deţinuţi au reuşit chiar să bată recorduri, respectiv zece cărţi scrise în mai puţin de un an şi jumătate.

Inițiatorii proiectului susțin că actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate. „Simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine”, se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă prevede astfel abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile „în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate „nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise”, mai susţin iniţiatorii.

„Nu înseamna că orice fel de teanc de hârtii pe care îl pui între două coperţi poate fi considerat o carte. Sigur, fiecare este liber să scrie memorii, jurnale de detenţie, dar asta nu justifică un caracter ştiinţific al lucrării”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

Pe de altă parte, puşcăria se dovedeşte izvor de inspiraţie pentru deţinuţii români. Cifrele creaţiilor sunt impresionante: 188 de autori şi 425 de cărţi scrise în ultimii trei ani. Dacă ar fi să facem un calcul simplu, cei 188 de scriitori de după gratii au reuşit împreună să obţină o reducere cu 34 de ani a pedepselor pe care le aveau de executat, iar fiecare a obţinut, în medie, o reducere cu două luni a pedepsei.

Unii deţinuţi au reuşit chiar să bată recorduri, respectiv zece cărţi scrise în mai puţin de un an şi jumătate.

Cărți scrise de către deținuți:

Omul de afaceri Dinel Staicu, trimis după gratii pentru nouă ani, în cazul fraudării Transgaz cu 11 milioane de euro, a scris zece cărţi în închisoare. Asta înseamnă că şi-a redus pedeapsa cu zece luni, câte una pentru fiecare lucrare. Chiar dacă afacerile necurate l-au trimis după gratii, operele lui Dinel Staicu vorbesc tocmai despre economie, sistemul bancar şi investiţii străine.

Tot cu zece cărţi se mândreşte şi fostul senator Dan Voiculescu. Închis din august 2014, în penitenciarul Rahova, el a scris cărţi precum – „Omenirea încotro”, „A patra cale”, „Dezvoltarea economică durabilă” sau „Teoria Valorii”. Fostul demnitar a fost condamnat definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institului de Cercetări Alimentare.

Dan Diaconescu a fost condamnat în martie 2015 la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru şantaj. A reuşit să scrie, în mai puţin de un an, cinci cărţi, cele mai multe despre televiziune. Fostul jurnalist a analizat rolul social al mass-media, dar dă şi sfaturi despre realizarea talk-show-urilor.

Remus Baciu, fostul vicepreşedinte al ANRP, trimis după gratii pentru că a acordat despăgubiri ilegale, a semnat opt cărţi. Cele mai multe sunt despre dreptul afacerilor. Unele conţin şi teste grilă pentru ca cititorii să-şi verifice cunoştiinţele.

Ordinea publică în statul de drept, Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice sunt două dintre cele şase cărţi semnate de fostul senator Cătălin Voicu. A fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru corupţie, iar lucrările, de peste 100 de pagini, le-a scris în ultimii trei ani şi vor fi luate în calcul atunci când va solicita magistraţilor eliberarea condiţionată.

Şi oamenii din fotbal s-au dovedit autori prolifici. Victor Becali a scris o carte despre managementul cluburilor de fotbal, iar fratele său, Ioan, cunoscut drept Giovani, a semnat trei cărţi, una dintre ele, ambiţios numită „Manualul investitorului în fotbal”.

Cristian Borcea a scris două lucrări ştiinţifice. Cel mai răsunător titlu este „Am fost preşedintele unui vis – Dinamo Bucureşti”.

Alţi inculpaţi din acelaşi dosar al transferurilor ilegale au reuşit să obţină eliberarea condiţionată tot pe seama cărţilor scrise. Fostul patron al clubului Rapid, George Copos, este unul dintre exemple. Am citit mari filosofi. Veți găsi în lucrările mele teme care n-au fost abordate niciodată de specialişti în domeniu. Este important să ştii ce ai de făcut în ziua aceea, în noaptea aceea. Eu am dormit patru ore pe noapte”, declara el în mai 2015.

surse: realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax