Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Românii care nu se prezintă la medic vor suporta costurile tratamentelor pentru bolile ce pot fi prevenite

Publicat

tratament glucoza Cetățenii români care refuză să participe la programele de prevenţie precum vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor, potrivit unui proiect legislativ depus în Parlament de liberali.

Proiectul prevede înființarea unei noi agenţii guvernamentale, respectiv Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate (ANPS), parlamentarii motivând că “prevenţia în sănătate este obligaţia pe care statul roman şi-o asumă faţă de cetăţenii săi, precum şi obligaţiile pe care şi le sumă cetăţenii în privinţa sănătăţii lor”.

Astfel, toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) precum și a asigurătorilor privați, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii.

Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții:

– să prezinte o stare bună de sănătate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului

– să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

„Sau, altfel spus, (n.r. pot) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în prima etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare”, spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Fostul ministrul al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu vrea ca legea să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

„Sper ca legea să fie funcţională de la 1 ianuarie 2017. Dacă facem prevenţie o facem responsabilă, corectă, eficientă, dacă introducem registre, dacă vom oferi asistenţă, foarte mulţi bolnavi nu vor mai ajunge să aibă nevoie de tratament”, a transmis Eugen Nicolăescu, adăugând că mai devreme de 5-10 ani o astfel de campanie nu are cum să dea rezultate.

Eugen Nicolăescu a spus că, potrivit proiectului, cetăţenii sunt informaţi asupra programelor de prevenţie şi dacă refuză în scris, chiar după ce i s-au prezentat consecinţele refuzului, atunci poate suporta o parte din tratament în caz de îmbolnăvire. „Este clar că dacă se duc la prevenţie şi depistează din timp boala, nu mai este nevoie să ajungă la spital”, a mai spus fostul ministrul al Sănătăţii.

Citește și Parlamentarii vor să înființeze Agenția Națională de Prevenție în Sănătate. Printre atribuţii, achiziţionarea de vaccinuri

sursa: stirileprotv.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax