Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de peste 160.000 de euro pentru îmbunătățirea rețelei de valorificare a deșeurilor din plastic, la Alba Iulia

Publicat

deseuri Municipiul Alba Iulia ar putea participa în cadrul proiectului „Îmbunătățirea rețelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare”, acronim PlastiCircle, finanțat în cadrul programului european HORIZON 2020. Bugetul alocat municipiului Alba Iulia este de peste 160.000 de euro, finanțare nerambursabilă.

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de joi, 22 decembrie, un proiect de hotărâre privind participarea municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Îmbunătățirea rețelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare”, acronim PlastiCircle.

Punctul național de contact pentru programul HORIZON 2020 este Ministerul Educației Naționale – Direcția programe CDI pentru Priorități Europene și Internaționale.

Obiectivul general al proiectului PlastiCircle „Îmbunătățirea rețelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare” (Improvement of the plastic packaging waste chain from a circular economy approach) este de a îmbunătăți modul de valorificare a plasticului printr-o economie circulară. Astfel va fi dezvoltat un proces de tratament inovator pentru reintroducerea ambalajelor din plastic în lanțul de materiale din plastic disponibile a fi reutilizate.

Abordarea PlastiCircle se bazează pe inovație în patru etape asociate cu deșeurile din plastic: colectare, transport, sortare și reciclare.

Obiective specifice:

– Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de colectare a deșeurilor din plastic, validat de către experți la nivelul municipalităților partenere, care să contribuie la creșterea cantității de deșeuri de ambalaje din plastic colectate.

– Dezvoltarea unui proces inovator integrat pentru transportul deșeurilor din plastic, validat de către experți la nivelul municipalităților partenere, care să se traducă la finalul proiectului în eficientizarea resurselor utilizate pentru transport (ex. reducerea consumului de combustibil și a cheltuielilor conexe transportului acestor deșeuri)

– Dezvoltarea unui sistem inovator integrat pentru sortarea deșeurilor de plastic în fracțiile optime care să fie recuperate și valorificate ulterior, validat de către experți la nivelul municipalităților partenere

– Dezvoltarea unui sistem inovator integrat de valorificare și recuperare a fracțiilor din plastic, validat de către experții la nivelul municipalităților partenere

– Stimularea transferului de experiență la nivelul partenerilor proiectului în ceea ce privește: utilizarea de soluții la cheie pentru dezvoltarea unui container inteligent, optimizarea traseului, optimizarea tehnologiilor de sortare și a produselor obținute din deșeurile reciclate.

Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Activități în care va fi implicat municipiul Alba Iulia

Una din componentele principale ale proiectului o reprezintă cartografierea situației actuale, respectiv experți internaționali care vor analiza situația existentă la nivelul municipiului Alba Iulia în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor cu precădere la modul în care plasticul este colectat la nivelul municipalității și valorificat. În această etapă municipalitatea, alături de partenerii proiectului, va identifica nevoile existente la nivelul comunității, inclusiv nevoia de a stimula cetățenii și toți actorii la nivel local să colecteze selectiv deșeurile, adoptând un comportament responsabil.

Una dintre componentele proiectului este schimbul de experiență și bune practici în acest domeniu între parteneri, între țările mai dezvoltate și țările în curs de dezvoltare. Sunt prevăzute întâlniri transnaționale organizate la nivelul țărilor partenere la care vor participa reprezentanți ai municipiului Alba Iulia în calitate de partener alături de toți partenerii proiectului.

O altă componentă este cea de cercetare. Respectiv, experți la nivelul consorțiului de parteneri vor identifica soluții pentru optimizarea colectării selective a deșeurilor și metode de valorificare a plasticului la nivelul orașelor partenere. Aici vor propune utilizarea de noi tehnologii și testarea de soluții inteligente la nivelul unor cartiere din orașele partenere în proiect.

Consorțiul cuprinde parteneri din Spania, Norvegia, Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Slovenia și Belgia.

Bugetul total al proiectului este de 8.674.541,25 euro. Perioada de implementare a proiectului este ianuarie 2017 – ianuarie 2021. Perioada de depunere a raportului final este februarie 2021 – martie 2021.

Bugetul alocat municipiului Alba Iulia este de 163.625 euro, finanțare nerambursabilă, fără contribuție proprie din partea municipiului Alba Iulia.

Municipiul Alba Iulia va fi implicat în calitate de partener în cadrul tuturor activităților menționate, având rolul de a replica bunele practici dezvoltate în cadrul proiectului sub îndrumare directă a experților transnaționali.

Proiectul este un proiect de cercetare și inovare fiind în acord cu strategia națională de cercetare, dezvoltare și inovare 2014-2020 aprobată prin HG nr. 929 din 21 octombrie 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax