Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect în CL Alba Iulia: Contribuţii lunare mai mici la întreținerea pensionarilor de la Căminul pentru persoane vârstnice, plătite de beneficiari

Publicat

camin varstniciConsilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 31 ianuarie, modificarea și completarea hotărârii privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia și/sau a susținătorilor legali ai acestora.

Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului local al municipiului Alba Iulia nr. 359 din 22 decembrie 2016 privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia și /sau a susținătorilor legali ai acestora, s-a constatat că prin aplicarea acesteia apar cazuri în care susținătorul legal este obligat să achite o contribuție care reprezintă mai mult de jumătate din venitul personal lunar net, acesta fiind pus într-o situație economică foarte dificilă.

O altă situație este aceea în care susținătorul legal al persoanei îngrijite în cămin nu realizează venituri sau realizează venituri foarte mici, însă venitul lunar net pe membru de familie al susținătorului legal se încadrează în tranșele de venit stabilite datorită venitului realizat de soț sau alte persoane din familie, care nu au calitatea de soț sau rudă a persoanei îngrijite în cămin. Astfel, indirect, persoanele care nu au obligația legală de a-i acorda întreținere persoanei îngrijite în cămin, sunt silite să contribuie la întreținerea respectivei persoane.

Reamintim faptul că potrivit HCL nr 359 din 22 decembrie 2016, costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, începând cu data de 1 ianuarie 2017 este:

– pentru persoanele independente: 1.982 lei/beneficiar

– pentru persoanele semiindependente: 2.015 lei/beneficiar

– pentru persoanele dependente: 2.050 lei/beneficiar

De asemenea, beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreținere. În cazul în care beneficiarul instituționalizat nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decât contribuția lunară de întreținere stabilită, plata acesteia se datorează în totalitate sau parțial, după caz, de susținătorul/susținătorii legal/legali care realizează venit lunar net, pe membru de familie, mai mare de 782 lei, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

În ședința CL de marți, 31 ianuarie, se propune modificarea hotărârii astfel încât cuantumul sumei care se poate încasa de la susținătorul legal să nu poată depăși o cincime din venitul net al susținătorului legal obligat la plată pentru un beneficiar îngrijit în cămin, o pătrime pentru doi beneficiari îngrijiți în cămin și o treime pentru trei sau mai mulți beneficiari îngrijiți în cămin.

Contribuția susținătorului legal împreună cu întreținerea stabilită prin hotărâre judecătorească și datorată copiilor sau altor persoane nu va putea depăși jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax