Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect în dezbatere publică: Normele de venit pentru activitățile agricole ar putea fi reduse, în caz de calamități naturale

Publicat

terenuri agricoleAsocierile fără personalitate juridică sau persoanele fizice, ce desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, ar putea beneficia de reducerea acestora proporțional cu pierderile înregistrate ca urmare a unor calamități naturale, potrivit unui proiect de act normativ al președintelui ANAF, lansat în dezbatere publică.

Potrivit unui proiect de ordin al președintelui ANAF privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, persoanele fizice care desfășoară activități agricole, individual sau într-o formă de asociere, și înregistrează pierderi ca urmare a  unor fenomene meteorologie nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta, precum și a celor produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animale deținute, pot beneficia de reducerea normei de venit proporțional cu pierderea respectivă.

Astfel, pentru a putea beneficia de reducerea normei de venit, proporțional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, asocierile fără personalitate juridică sau persoanele ce desfășoară activități agricole trebuie să îndeplinească următoarele condiții.

– venitul net să fie stabilit pe bază de norme de venit;

– pierderea înregistrată să afecteze cel puțin 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale sau din animale deținute;

– persoana fizică să fi depus formularul 221 “Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe bază de norme de venit”.

De asemenea, proiectul de ordin stabileste că, la cererea persoanelor fizice/asocierilor, constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se va face de o comisie numită prin ordin al prefectului județului/municipiului București.

În cazul producerii dezastrelor naturale mai sus amintite, persoana interesată poate solicita constatarea pagubelor la unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, prin depunerea, în termen de cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, a unei cereri pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale.

În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează și certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit.

Comisia constituită prin ordin al prefectului va evalua pierderile suferite, va întocmi un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor , iar mai apoi persoana fizică interesată va putea solicita reducerea normei de venit, prin depunerea la organul fiscal competent a unei cereri privind reducerea normei de venit, în cazul activităților agricole. Cererea privind reducerea normei de venit se va depune odată cu formularul 221 “Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe baza de norme de venit” sau pe perioada de prescripție a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile, se mai arată în propunerea legislativă lansată în dezbatere publică

După primirea tuturor documentelor justificative, organul fiscal competent le analizează și, dacă sunt îndeplinite toate condițiile stipulate, procedează la reducerea normei de venit, care se va face proporțional cu pierderea înregistrată.

Organul fiscal stabilește veniturile corespunzătoare fiecărei activități agricole pentru care s-a înregistrat pierderea, calculează/recalculează venitul net anual și impozitul pe venitul din activități agricole și apoi emite formularul 260 “Decizia de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale”.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax