Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect legislativ: Copiii din familiile defavorizate ar putea primi 50 de lei pe lună, dacă merg zilnic la grădiniță

Publicat

gradinita Un proiect legislativ care propune acordarea unor stimulente educaționale pentru copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița a fost adoptat recent de către senatori. Potrivit documentului, pentru fiecare copil înscris în program, se vor acorda tichete sociale în valoare de minimum 50 de lei, care vor putea fi folosite de părinți în scopul achiziționării alimentelor, produselor de îmbrăcăminte și rechizitelor.

Propunerea legislativă L264/2015 privind acordarea unor beneficii sub formă de tichete sociale, în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați a fost înscrisă pe ordinea de zi a senatorilor pe 15 iunie 2015, după ce primise avizele favorabile de la Comisiile de specialitate ale Senatului, Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social. Mai apoi, în ședinta din 29 iunie 2015, Senatul, în calitate de prima camera sesizată, a adoptat proiectul de lege, care a primit 117 voturi “pentru”, unul “împotrivă” și două abțineri.

Pentru a se putea aplica, documentul trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, promulgat de Președintele României și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul legislativ își propune să-i stimuleze pe părinți să-și aducă copiii la grădiniță, oferindu-le acestora tichete sociale condiționate de prezența zilnică a celor mici. Documentul prevede ca valoarea nominală lunară minimă a stimulentului educațional să fie de 0,1 ISR (indicator social de referință), pentru fiecare copil beneficiar. Datorită faptului că valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil înscris în program va beneficia de cel puțin 50 de lei pe lună.

Tichetele sociale vor fi acordate de către autoritățile administratiei publice locale, care vor hotâri asupra procedurii de acordare a sprijinului pentru învățământul preșcolar, dar și asupra modalității de identificare a beneficiarilor.

Pentru a putea beneficia de stimulentele educaționale oferite de autoritățile administrației publice locale copiilor din familii sarace, este necesar sa fie îndeplinite anumite condiții:

– vârsta minimă a copilului să fie de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent;

– copilul să nu fie mai mare de 6 ani, varsta împlinită după data de 1 septembrie a anului școlar curent;

– venitul lunar pe membru de familie să fie de până la două ori nivelul venitului minim garantat pentru o singură persoană.

Documentul prevede ca stimulentele educaționale să fie acordate sub forma tichetelor sociale, care pot fi obținute, la cerere, de unul dintre părinți sau de persoana desemnată pentru întreținerea copilului. Totodata, inițiativa legislativă prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi condiționata de frecvența regulată la gradiniță a copiilor din familiile beneficiare.

Astfel, copiii trebuie să fie zilnic prezenți la gradiniță, cu excepția absentelor motivate, ce pot fi de două feluri:

– absente medicale – motivate, pentru care părinții trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit;

– învoiri – cei mici pot fi învoiți de părinți maximum 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

Tichetele sociale vor putea fi utilizate pentru achiziționarea produselor alimentare și/sau de igienă, a produselor de îmbrăcăminte și rechizitelor.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax