Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect Ministerul Sănătății: Medicii, obligați să raporteze anumite boli transmisibile de la apariția primului caz

Publicat

laborator analize medicale

laborator analizeMinisterul Sănătății a inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care medicii vor fi obligați să raporteze, încă de la apariția primului caz, anumite boli transmisibile, printre care febra acută hemoragică, Ebola, antrax pulmonar, botulism, pesta, difterie, rujeola, holera, febra tifoidă, infecție cu virus West Nile, febra Chikungunyia, infecție cu virus Zika. Potrivit proiectului, neraportarea bolilor transmisibile va fi sancționată.

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea metodologiei de raportare și a circuitului informațional pentru supravegherea bolilor transmisibile precum și pentru abrogarea unor acte normative, informează News.ro. Documentul a fost lansat marți, 20 septembrie, în dezbatere publică, pe site-ul ministerului.

Potrivit notei de fundamentare, validarea datelor referitoare la bolile transmisibile va fi făcută de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică. De asemenea, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile. În plus, în fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse infecțiile asociate îngrijirilor medicale și Sindromul Hemolitic Uremic.

Proiectul prevede aplicarea de sancțiuni în cazul neraportării bolilor transmisibile.

Totodată va fi introdusă aplicația web pentru Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), aflată în proprietatea și administrarea Institutului Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, coordonatorul tehnic național al Programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare.

Proiectul de HG mai prevede că legislația națională va fi armonizată cu legislația comunitară.

Obiectivele hotărârii sunt:

– identificarea precoce a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile cu potențial de răspândire rapidă, în vederea prevenirii și/sau limitării eventualelor izbucniri epidemice

– monitorizarea tendințelor bolilor transmisibile cu potențial de răspândire rapidă, în vederea evaluării eficienței măsurilor de control și în vederea utilizării raționale a resurselor disponibile.

Documentul prevede, de asemenea, lista  bolilor incluse în sistemul de alertă precoce și răspuns rapid care trebuie raportate de la apariția primului caz.

Este vorba despre: poliomielită cu virus sălbatic/vaccinal/virus derivat din vaccine, variola, gripa umană cauzată de un nou subtip/gripa aviară, Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) , febra acută hemoragică (febra galbenă, Denga, febra Crimeea-Congo, hantaviroza, Lassa, Ebola, Marburg etc), antrax pulmonar, botulism, pesta, tularemie, difterie, rujeola, holera (un caz suspect/deces), febra tifoidă, listerioza,  malarie (caz autohton, fără istoric de călătorie în zone endemice), infecție cu virus West Nile, febra Chikungunyia, infecție cu virus Zika.

Există alertă rapidă și pentru alte boli (printre care hepatita B, Hepatita C, salmonella, trichineloza, dizenteria bacteriană, leptospiroza, sifilisul, infecția gonococica), dar dupa identificarea, în colectivități, a minimum două sau trei cazuri.

În cazul în care medicul sesizează atingerea pragului de alertă, el trebuie să raporteze telefonic imediat evenimentul la direcția de sănătate publică județeană/a municipiului București.

Potrivit proiectului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București reprezintă punctul focal județean/al municipiului București de colectare a datelor privind bolile transmisibile de la toți furnizorii de servicii medicale, publici sau privați, indiferent de apartenența la reteaua sanitară: a Ministerului Sănătății, a altor ministere sau instituții cu rețea sanitară proprie, de tipul și forma de organizare.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și Institutul Național de Sănătate Publică asigură, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, primirea informațiilor telefonice privind cazurile de boala transmisibilă, potrivit proiectului.

sursa: hotnews.ro, ms.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax