Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect: Ordinul de protecție pentru victimele violenței în familie va putea fi emis în regim de urgență, la data plângerii

Publicat

violentaMai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care victimele violenței în familie ar putea beneficia de un ordin de protecție de urgență, emis pe loc de organele de poliție competente, la data plângerii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost depusă la Senat pentru dezbatere în data de 6 septembrie.

Inițiatorii consideră că prevederile care se referă la pedepsele și încadrarea în sancțiunile impuse de această lege pentru agresori, sunt prea blânde. Cea mai importantă schimbare se referă la ordinul de protecție, care în acest moment se poate emite într-un termen de 30 zile, perioadă în care victima poate fi agresată, astfel că parlamentarii propun ca acest termen să fie mult mai scurt.

“În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediat pune victima în situația de a împărți în continuare domiciliul cu agresorul. Din momentul în care autoritățile – poliția, asistența socială, unitățile de primiri-urgență, sunt anunțate despre un caz de violență domestică, și până la emiterea ordinului de protecție, viața victimei este pusă în pericol”, se argumentează în epunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit proiectului, poliția va avea competența de a evacua agresorul din domiciliul comun cu victima și de a impune păstrarea unei distanțe față de aceasta.

„În caz de pericol iminent, organele de poliție competente pot emite ordinul de protecție de urgență, măsură provizorie care oferă siguranța imediată victimelor violenței domestice, în scopul înlăturării pericolului. Ordinul se emite pe loc, în urma sesizării prin plângere, denunț sau pe orice cale de sesizare a unei infracțiuni de violență domestică, sau din oficiu. Ordinul de protecție de urgență se emite pe o perioadă de până la 5 zile, cu posibilitatea de prelungire de către instanțele de judecată. Totodată, organul de poliție competent poate dispune o sancțiune contravențională sub formă de amendă contravențională și/sau prestarea unor activități în folosul comunității”, prevede documentul.

Încălcarea acestui ordin de protecție de urgență va constitui infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la o lună la un an.

Un alt articol modificat se referă la împăcarea părților, care va înlătura răspunderea penală a agresorului, așa cum este acum, doar în cazul în care acesta nu are antecedente.

„Împăcarea părților înlătură răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale de către victimă sau orice altă persoană care constată actul de violență”, mai precizează documentul.

Proiectul de lege este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

sursa: senat.ro, legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax