Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect pentru modificarea tarifelor de utilizare a drumurilor naţionale. Vezi ce rovignete ar putea fi mai scumpe şi excepţii de la perceperea acestei taxe

Publicat

Rovignetele valabile o zi pentru camioane ar putea fi mai scumpe, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine. În schimb, cei care circulă cu autoturisme sau vehicule de transport marfă până la 3,5 tone pot cumpăra rovignetă valabilă 10 zile. De asemenea, acelaşi proiect prevede că taxa de drum se percepe pe sectoarele de drum naţional cu excepţia celor din intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare, respectiv ieşire în acestea.

Potrivit proiectului, pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală mai mare de 3,5 tone, rovigneta valabilă o zi se va scumpi de la 4 euro la 11 euro. Această măsură ar putea fi în dezavantajul celor care transportă marfă pe teritoriul ţării.

Pentru vehiculele de transport marfă de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri, rovignetele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai puţin, 16 euro sau 32 de euro, faţă de 20, respectiv 52 în prezent.

Pentru camioanele cu masa totală mai mare de 12 tone, cu minimum 4 axe, rovigneta pentru 12 luni ar urma să fie mai ieftină.

În cazul autoturismelor şi vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, se poate achiziţiona rovignetă pentru 10 zile, cu 4 euro pentru autoturisme, respectiv 8 euro, pentru vehiculele de marfă sau 90 de zile, cu 13 euro pentru maşini mici şi 36 de euro pentru a doua categorie amintită. Rovignetele valabile 7 zile, 30 de zile sau 12 luni vor avea preţuri de 3, 7, respectiv 28 de euro.

“Durata minimă de utilizare pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone este de 7 zile. Durata de utilizare de 10 zile se aplică numai pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone”, se arată în textul proiectului de ordonanţă.

Alte precizări importante pentru şoferi se referă la sectoarele de drum pe care se percepe tarif de utilizare:

Tariful de utilizare se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia:

a) sectoarelor de drum naţional pentru care se vor aplica tarife de concesiune de către alţi concesionari, alţii decât C.N.A.D.N.R. – S.A.;

b) aflate în intravilanul municipiilor/reşedinţelor de judeţ, între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea.”

Sectoarele de drum naţional pentru utilizarea cărora se vor percepe tarife de trecere sau tarife de concesiune şi care vor fi exceptate de la plata tarifului de utilizare vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

De asemenea, în proiect se menţionează reintroducea procedurii de reţinere a certificatului de înmatriculare al vehiculului utilizat fără rovinietă valabilă, până la achitarea amenzilor.

Tarifele de utilizare a drumurilor naţionale ar urma să fie actualizate până cel târziu la data de 16 octombrie.

Surse: hotnews, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax