Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecții cu reflecții: Filme documentare europene și la dezbateri pe tema acestora la Caponieră din spatele Palatului Apor

Publicat

proiectii-cu-reflectii-kinedok-forum-apulum Începând cu luna octombrie, Asociația „Forum Apulum” lansează conceptul de evenimente „Proiecții cu reflecții” și devine partener local, în Alba Iulia, al seriei de proiecții marca KineDok oferite de către One World România. Albaiulienii, și nu doar ei, sunt așteptați în următoarea perioadă la proiecții de filme documentare europene și la dezbateri pe tema acestor producții cu invitați și public în locuri neconvenționale.

Vineri, 13 octombrie, de la ora 19:00, la Caponieră (în spatele Palatului Apor), vor fi proiectate două documentare produse în Ungaria: Ordine de sus (Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Ungaria, Serbia și Muntenegru, 52 min., 2013) și Aceia (Krisztina Meggyes, Ungaria, 28 min., 2015).

Accesul la Caponieră se face prin aleea din partea dreaptă, înainte de intrarea la baza sportivă „Winner’s Țălnar Club”.

Filmat în 2013, Ordine de sus se concentrează pe refugiații care au plecat din Asia și Africa pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Grupuri de tineri speră să intre în Uniunea Europeană prin trecerea frontierei dintre Serbia și Ungaria. Într-un registru observațional, filmul spune povestea unei granițe văzute de pe partea ungară, unde unii localnici patrulează frontiera dintre satele lor și Uniunea Europeană, în calitate de gardieni publici și voluntari. De partea cealaltă a frontierei, un pastor din Subotica îi ajută să supraviețuiască pe imigranții pregătiți să treacă granița.

Aceia este un documentar de scurt metraj despre Vámosszabadi, un sat liniștit și bogat din Ungaria. Sau cel puțin așa era, până când un eveniment neașteptat a deranjat liniștea și pacea satului. În 2013 s-a înființat o nouă așezare de refugiați chiar la câțiva kilometri distanță de granița cu aceștia. Localnicii au avut o reacție puternică, începând să protesteze, iar un grup activist a decis să facă orice pentru a scăpa de imigranți. De fapt, acest mic sat s-a confruntat cu o problemă de care s-a lovit și restul lumii câteva luni mai târziu. Filmul ridică semne de întrebare privind toleranța, frica de necunoscut și emigrarea.

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locuri alternative, vechi și noi, începând cu acest an și la Alba Iulia. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante, dintre care o parte vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria.
Sub forma unei experiențe împărtășite, proiectul KineDok te invită nu doar să vii să vezi un film, ci chiar să întâlnești cunoscători sau protagoniști ai filmelor într-un mediu informal și să discuți cu ei. Misiunea KineDok este de a ajunge mai aproape de oameni și de a folosi spiritul local al galeriilor și al altor locuri populare. Acestea oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente devine o experiență frumoasă.

Dintre documentarele din program, Asociația „Forum Apulum” vă invită să vizionați o parte:
– Ordine de sus (50 min., Ungaria, 2013) & Aceia (28 min., Ungaria, 2015)
– Cinema, mon amour (70 min., România, Republica Cehă, 2015)
– Un film autist normal (88 min., Republica Cehă, 2016)
– Copiii lui Cain (104 min., Ungaria, Franța, 2014)
– FC Roma (76 min., Republica Cehă, 2016)
– Liberi (73 min., Croația, 2015)
– Expirat (54 min., Norvegia, 2017)
– Sfârșitul lumii (40 min., Polonia, 2015)
– Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret (86 min., Bulgaria, 2014)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. paul hategan

    joi, 12.10.2017 at 08:17

    unde e caponiera unde e evenimentul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax