Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul barierelor ce vor trebui montate la toate trecerile de cale ferată. Care sunt AMENZILE

Publicat

bariera cale ferata Zeci de parlamentari susțin modificarea și completarea Ordonanței privind regimul drumurilor, în privința căilor de trecere de cale ferată. Aleșii vor ca în zonele în care s-au produs accidente de circulație să se ia măsuri suplimentare pentru șoferi și pietoni, să se pună bariere sau semibariere în mod obligatoriu.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 iunie. Parlamentarii consideră că semnalele acustice și vizuale existente în unele zone ferate din țară nu sunt de ajuns, din moment ce s-au produs accidente grave de circulație:

“Zilnic, zeci de conducători auto ignoră cu bună știință regulile de circulație și traversează calea ferată, chiar dacă în orice clipă ar putea fi spulberați de tren. Mulți șoferi uită că trenul nu acordă <prioritate>. Din teribilism și uneori chiar din neatenție sunt șoferi care cred că pot trece calea ferată până să apară trenul, însă, de cele mai multe ori, se dovedește contrariul. De cele mai multe ori astfel de evenimente se soldează cu moartea unui om”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit inițiatorilor, în țara noastră întâlnim multe drumuri internaționale și naționale care sunt traversate de linii de cale ferată și care nu sunt prevăzute cu bariere sau semibariere, ci numai cu avertizare sonoră și luminoasă. „În aceste condiții, zeci de șoferi își riscă viața, fără să știe în ce momemnt și de unde ar apărea trenul”, mai susțin parlamentarii.

Potrivit propunerii legislative, trecerile la același nivel cu calea ferată ale tuturor drumurilor internaționale “E”, precum și ale drumurilor naționale care prezintă un grad ridicat de risc de producere a accidentelor rutiere, vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere realizate de administratorul căii ferate, cu avizul administratorului drumului și al poliției rutiere.

De asemenea, administratorul căii ferate este obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la același nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 metri măsurată din intersecție.

Proiectul legislativ prevede și amenzi mari pentru cei care nu respectă noile prevederi:

  • amendă între 50.000 – 250.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind montarea de bariere sau semibariere
  • amendă între 30.000 – 150.000 lei pentru încălcarea prevederilor privind asigurarea vizibilității trecerilor la nivel cu calea ferată

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat. Pentru a modifica legea, el trebuie votat și în Camera Deputaților, forul decizional.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax