Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin intreprinderi sociale” a ajuns la final: 8 unități de economie socială funcționale în Alba

Publicat

Proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin intreprinderi sociale” a ajuns la final. Inițiatorii proiectului, alături președintele Consiliului Județean, Ion Dumitre, și de partereni au prezentat joi, într-o conferință de presă, rezultatele proiectului derulat în ultimii 3 ani, în mai multe loclități din județul Alba. Principala reușită a proiectului este construirea și amenajarea a 8 unități de economie socială în județ, de care beneficiază persoane vulnerabile social. Cu ocazia finalizării proiectului, în 29-30 martie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are loc o conferință națională de prezentare a rezultatelor proiectului.

Prin proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin intreprinderi sociale”, în urmă cu un an, au fost deschise 5 centre comunitare resurse care oferă servicii de consiliere profesională, psihologică şi socială persoanelor cu risc social, provenite din familii monoparentale, persoane de etnie romă, beneficiari de ajutoare sociale, care nu îşi găsesc un loc de muncă. Centrele se găsesc în Blaj, Zlatna, Cugir, Abrud și Aiud.

De asemenea, au fost realizate parteneriate cu două Asociații din Alba, „Trebuie” din Sebeș, care oferă servicii de copiere şi design computerizat și „Diakonia”, în care funcționează un atelier de tâmplărie, unde se produc piese de mobilier de grădină.

Partenerii proiectului au explicat diferența dintre economie, care urmărește maximizarea profitului proprietarului afacerii și economie socială care vizează un profit maxim pentru societate, precizând că în prezent, peste 8 milioane de persoane din întreaga lume lucrează în domeniul economiei sociale.

Managerul proiectului este Magdalena Bene, iar partenerii proiectului sunt CFCECAS, Structural Consulting Grup, CES, Die Querdenker, Consiliul Județean Alba și Fundația Civitas.

Conferința Națională „Incluziune şi economie socială. Modele regionale – bune practici europene”

Cu ocazia finalizării proiectului, în 29 – 30 martie 2013, la Alba Iulia, are loc Conferința Națională „Incluziune şi economie socială. Modele regionale – bune practici europene”, de prezentare a rezultatelor obţinute în cadrul proiectului „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale” – cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, precum şi de promovare de modele şi bune practici de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului, dar şi câteva exemple de succes de la nivel european, prezentate de specialişti din: Ungaria, Turcia, Austria, Vojvodina, Germania, Anglia, Irlanda, Letonia, Grecia si Spania.

În cadrul conferinţei vor fi abordate şi aspecte legate de: oportunităţile şi limitele întreprinderii sociale; mecanismele întreprinderii sociale; condiţiile necesare pentru menţinerea funcţionării cu succes a întreprinderilor sociale; economia socială ca răspuns la nevoile şi resursele locale.

Proiectul se desfăşoară în perioada august 2010 – iulie 2013 şi îşi propune promovarea unor modele funcţionale de economie socială, dezvoltarea unei reţele integrate de servicii sociale şi crearea de întreprinderi sociale funcţionale contribuind în mod direct la îmbunătăţirea semnificativă a oportunităţilor de ocupare adaptate nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilităţi şi a celor vulnerabile. Proiectul îsi propune, de asemenea să susţină şi să dezvolte un model integrat şi structuri specifice cu profil de întreprinderi sociale în regiunea Centru precum şi să susţină iniţierea unor astfel de structuri în cadrul regiunilor Nord Vest, Sud Muntenia şi Bucuresti-Ilfov pe fondul promovării eficiente la nivel multiregional a conceptului de economie socială.

La conferinţă vor participa oficialităţi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice judeţene şi regionale şi specialişti din Regiunea Centru, membrii echipelor celor 8 unităţi de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului, precum şi invitaţi ai partenerilor din Regiunile NORD-VEST, SUD MUNTENIA şi BUCUREŞTI-ILFOV, dar şi specialişti din mai multe ţări europene.

Participarea la conferinţă, materialele, pauzele sunt asigurate de organizatori.

Acest proiect este finanţat din Fondul Social European. Valoarea proiectului este de 16.498.506,08 (lei) din care 15.189.324,04 este valoarea nerambursabilă.

Citiți mai multe despre proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin intreprinderi sociale” și activitățile acestuia, în rubrica Economie Socială a ziarului Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax