Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul „Museikon” la Alba Iulia: Consilierii judeţeni au aprobat modificări la bugetul de finanţare pentru muzeul de artă sacră

Publicat

sectia psihiatrie museikon Consilierii județeni au aprobat în ședința de joi reducerea cheltuielilor directe eligibile cu  155.000 de euro la bugetul pentru proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, care presupune restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea fostului spital militar, în prezent secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență. Reamintim că acest proiect este co-finanţat prin granturi SEE.

Consiliul Județean Alba în calitate de solicitant, împreună cu partenerii săi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia și Muzeul Universității din Bergen, Norvegia, au depus în competiția pe anul 2014 din cadrul Programului cererea de finanțare ”Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, care presupune restaurarea, reabilitarea și refuncționalizarea fostului spital militar, în prezent secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, corp C3 – corp din secolul XVIII, monument istoric și transformarea acestuia într-un muzeu cu expoziție artă sacră.

Citeşte şi CJ Alba a aprobat proiectul MUSEIKON la Alba Iulia. Muzeu de artă sacră finanţat cu 2 milioane de euro din granturi SEE

Prin adresa înregistrată la Consiliul Județean Alba cu nr. 1466/ 26.01.2015, Ministerul Culturii – Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Programului Conservarea și Revitalizarea Patrimoniului Cultural și Național nr. 4074LP11, comunică faptul că suma disponibilă în vederea contractării proiectului impune reducerea cheltuielilor directe eligibile cu suma de 155.000 de euro. Conform aceleași adrese această sumă va fi înscrisă în bugetul proiectului la capitolul Cheltuieli neeligibile.

Față de anul trecut, când valoarea totală a proiectului cuprinsă în cererea de finanțare a fost de 2.106.283,22 euro, echivalentul a 9.416.560,40 lei, anul acesta suma s-a modificat, bugetul cuprins în cererea de finanțare fiind de 2.072.011,29 euro, echivalentul a 9.292.349,05 lei, din care:

1.803.218,08 euro, echivalentul a 8.086.892,14 lei – cheltuieli eligibile – asistența financiară acordată prin granturi SEE; (față de 1.995.179,14 euro, echivalentul a 8.919.847,40 lei  prevăzuți inițial)

268.793,21 euro, echivalentul a 1.205.456,91 lei – cheltuieli neeligibile și conexe din bugetul Județului Alba, reprezentând diferența dintre valoarea eligibilă și valorea proiectului prevăzută în documentațiile tehnico-economice. (față de 111.104,08 euro, echivalentul a 496.713,01 lei prevăzuți inițial)

– cofinanțarea nu se aplică proiectului, întrucât solicitantul este organizație de drept public.

Din bugetul județului Alba vor fi suportate cota de cofinanțare, cheltuielile neeligibile și conexe necesare implementării proiectului.

Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural PA16/RO12 este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014 și constă în asistența financiară acordată de statele donatoare – Norvegia, Islanda și Liechtenstein – în virtutea participării la zona de liber schimb. Asistența are ca scop reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European – SEE și întărirea relațiilor bilaterale dintre România și statele donatoare.

Granturile SEE contribuie la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, la promovarea diversității culturale și a dialogului intercultural, la protejarea minorităților și la încurajarea schimburilor culturale. În România, programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului în calitate de Operator de Program.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax