Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul pentru finanţarea partidelor politice, aprobat de Parlament. Cum se decontează de la stat cheltuielile cu campaniile electorale şi cum pot face împrumuturi

Publicat

deputati

Camera DeputatilorFinanţarea campaniilor electorale va fi realizată cu bani de la stat, fiind introduse şi împrumuturi în bani pentru partide, de la persoane fizice sau juridice, pe baza unor acte autentice. Proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice a fost adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for deciziona, după ce Senatul l-a respins şi Comisia de Cod Electoral l-a modificat.

Proiectul legiferează modul în care partidele politice pot obține împrumuturi și stabilește limita de 100 de salarii minime de la care acestea se publică în mod transparent în Monitorul Oficial. Până acum împrumuturile nu erau legiferate. Împrumuturile peste 100 de salarii minime se supun condiţiilor de publicitate.

Împrumuturile vor putea fi contractate de partide de la persoanele fizice şi juridice, numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare – primire, cu prevederea modului şi termenului de restituire a acestora.

S-a introdus obligativitatea încasării donațiilor ce depășesc 10 salarii minime pentru persoane fizice și juridice doar prin sistemul bancar.

Proiectul prevede și finanțarea exclusiv de la stat a viitoarele campanii electorale. Persoanele care candidează își vor achita cheltuielile de campanie, urmând ca statul să ramburseze banii, ţinând cont de plafoane pentru cheltuielile de campanie și depășirea de către candidat a unui scor electoral. Banii primiți de candidați vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presa scrisă și în mediul online, sondaje, pliante și broșuri.

Va fi interzisă distribuirea de bunuri cu însemne electorale: pixuri, brichete, tricouri, fulare, găleți, etc.

Accentul se va pune pe informarea populației cu privire la candidați și programele politice ale acestora.

Proiectul mai prevede că împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară se supun condiţiilor de publicitate.

Proiectul interzice acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianţele politice sau electorale şi candidaţii independenţi către persoanele fizice.

Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv, iar cele care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Împrumuturile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, în condiţiile de mai sus.

Lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut în anul fiscal precedent donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, cea a persoanelor fizice şi juridice care au acord împrumuturi a căror valoare depăşeşte 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale, respectiv suma totală a împrumuturilor cu o valoare de sub 100 de salarii de bază minime pe ţară primite, până la data de 30 aprilie a anului următor vor trebui publicate în Monitorul Oficial de către partidele politice.

Propunerea stipulează deschiderea unui cont exclusiv pentru încasarea subvenției de la stat pentru creșterea controlului modului de cheltuire a veniturilor de la bugetul de stat, precum și exceptarea de la executarea silită a acestui cont și creșterea valorilor sancțiunilor financiare în cazul săvârșirii unei contravenții.

”Finanţarea, pentru prima dată în ultimii 15 ani, are o schimbare fundamental de abordare. Rupem bariera dintre finanţatori şi politicile publice ale unui partid. Nu se mai dau bani pentru a se intra într-o funcţie după aceea. Există predictibilitate când împrumuţi partidul, când vei returna resursele financiare, o contabilitate mai strictă.

Campaniile electorale vor fi finanţate de la stat, cu condiţia să candidezi, să depui un număr de candidaturi la locale, parlamentare în două scrutine electorale, iar suma pe care o primim se înjumătăţeşte cu peste 50%. Eu ca parlamentar puteam să cheltui până la 48.000 de euro, la viitoare alegeri va trebui să cheltui maxim 24.000 de euro. NU se vor da sedii tuturor partidelor, în funcţie de rezultate vor primi”, a declarat preşedintele Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea, la momentul aprobării proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax