Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Proiectul pentru reabilitarea Palatului Principilor din Alba Iulia, aprobat de Consiliul Local, cu modificări. Se va cere din nou finanţare europeană

Publicat

palatul principilor Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat vineri proiectul pentru a doua încercare de obţinere a finanţării din fonduri europene pentru reabilitarea obiectivului Palatul Principilor din Alba Iulia, clădire monument istoric. Au fost unele modificări la documentaţia tehnico-economică. Printre altele, valoarea investiţiei a crescut cu 1400 de euro.

Dosarul iniţial pentru investiţia de 5 milioane de euro, a fost respins de ADR Centru, pentru că „lipsea o hârtiuţă”, după cum explica primarul Mircea Hava, la acea dată.

Citește și A doua încercare pentru renovarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Primăria solicită din nou finanţare europeană

Acum CL Alba Iulia a aprobat modificarea anexei la proiectul privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza DALI pentru obiectivul de investiții „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional Corp principal E”.

„Diferența pe caracteristicile și indicatorii specifici ai investiției a apărut din condițiile de a prezenta niște valori și niște capacități cât mai aproape de realitate, adică cele care au rezultat în faza de proiect tehnic, nu cele care au rezultat în faza de documentație de autorizare. Mai mult, am intervenit cu niște modificări și completări pe care am fost nevoiți să ne facem după evaluarea lucrării la primul apel. Acest proiect l-am depus la ADR, care au făcut o evaluare a acestui proiect și ne-au formulat unele cerințe de completare și în acest proiect acum aceste cerințe sunt îndeplinite. Ni s-a mai dat o șansă de a-l depune încă o dată, ca urmare a unor demersuri care s-au făcut chiar de către autoritatea locală a municipiului Alba Iulia, prin reprezentanții acesteia, astfel încât acest apel se repetă”, a explicat directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan.

Vezi şi A doua încercare pentru renovarea Palatului Principilor din Alba Iulia. Primăria solicită din nou finanţare europeană

„Pentru noi este foarte important acest proiect. Este o șansă să începem restaurarea la Palatul Principilor. Dacă reușim să îl obținem e abia corpul E, adică o parte din banii ce vor trebui acolo. Noi am considerat că pe nedrept ne-a fost respins prima dată. Îl repunem și vrem să îl depunem până în data de 20 noiembrie”, a precizat viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Proiectul privind „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru expozițional corp principal E” este propus a se finanța în cadrul Programului Operațional Regional (POR), Axa prioritară 5 – Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Conform contractului de proiectare nr. 110360/28.12.2015, prestatorul de servicii de specialitate are obligația de a elabora toate fazele de proiectare, respectiv DALI, DTAC, PT, DDE, CS și de a asigura asistența tehnică pe durata execuției lucrării.

Prin HCL nr. 128/2016 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici rezultați din documentația faza DALI, fiind utilizate releveele și documentația cadastrală puse la dispoziție de către beneficiar odată cu documentația de atribuire a contractului.

Ulterior, în faza de elaborare a proiectului tehnic, proiectantul a efectuat măsurătorile în teren constatând mici diferențe față de datele utilizate inițial, care au condus la obținerea unor valori ale investiției diferite față de cele aprobate.

Mai mult, ca urmare a observațiilor făcute de ADR după finalizarea procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității proiectului, conform prevederilor Ghidului Solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor, a fost necesară reconsiderarea unor date din proiect și reactualizarea/completarea documentației tehnico-economice.

În consecință, indicatorii tehnico-economici propuși prin proiectul de hotărâre aprobat în ședința de vineri, 11 noiembrie, față de cei aprobați în anexanr. 1 la HCL nr. 128/2016 se prezintă astfel:

Valoarea totală a investiției (cu TVA):

Indicatori aprobați – Indicatori propuși

18.157.127 lei (fără TVA) – 21.755.943,33 lei (cu TVA)

echivalent: 4.909.666,00 euro – 4.911.048,14 euro

din care C+M: 14.897.410,00 lei – 17.241.644,54 lei

echivalent: 4.035.416,00 euro – 3.892.019,06 euro

Capacități reabilitate propuse:

Indicatori aprobați – Indicatori propuși

Suprafața construită Corp E: 1.382,3 mp – 1.403,80 mp

Suprafața construită desfășurată Corp E: 3.070,7 mp – 3.113,64 mp

Suprafața utilă Corp E: 2.237,08 mp – 2.215,05 mp

Regim de înălțime Corp E: Sp+P+1E – Sp+P+1E+pod

Suprafața utilă spațiilor expoziționale Corp E: 1.384,24 mp – 1.132,18 mp

Intenţia primăriei este să reabiliteze Palatul Principilor, printr-o cerere de finanțare care să pună în evidență vestigiile din perioada Principatului Transilvan, până la mijlocul secolului al XVII-lea, perioadă în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei, ținând seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă.

Amenajările vizate prin proiect urmează să redefinească spațiile din Palat, luând în calcul crearea unui muzeu al Principatului Transilvaniei, împreună cu alte spații specifice acestei destinații, respectiv o Sală a Dietei, o Sală de judecată, o Sală a paharnicilor, toate în zonele în care acestea au existat până la remodelările din perioada habsburgică, dar și o Sală a gărzilor și o alta a Consiliului princiar.

De asemenea, palatul reabilitat ar putea găzdui o secție de arheologie/ lapidar, un centru cultural și un centru de conferințe, un sediu de bibliotecă, iar holul va fi utilizabil pentru evenimente culturale. AICI, mai  multe detalii.

Până acum, în reabilitarea Cetăţii Alba Carolina s-au investit peste 70 milioane de euro, bani accesaţi în special din fonduri europene şi guvernamentale.

Citeşte şi Palatul Principilor din Alba Iulia, dincolo de faţadă: Investiţie de 5 milioane de euro pentru transformare în centru expoziţional

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax