Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul prin care nedenunţarea faptelor penale, în 30 de zile, se pedepseşte cu până la 6 ani închisoare a ajuns în dezbateri la Camera Deputaţilor

Publicat

procedura civila justitie Iniţiativa legislativă prin care se propune majorarea pedepselor pentru cei care nu denunţă, în termen de 30 de zile, săvârşirea unei infracţiuni, a fost adoptată tacit de Senat şi a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Proiectul are singur articol, care prevede modificarea Art. 266 din Codul penal, astfel:”Omisiunea de a denunţa în maximum 30 de zile săvârşirea unei fapte prevăzute de Codul penal se pedepseşte cu închisoarea de la 2 ani la 6 ani.”

Potrivit legislaţiei în vigoare, nedenunţarea este “fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile” şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, “nedenunţarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte”.

Nu se pedepseşte nici persoana care “înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenuntaţe, încunoştiinţează autorităţile competente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiunii penale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului sau a participanţilor”.

„Societatea româneasca este bulversată de mulţimea de denunţuri ale unor presupuse fapte penale vechi de mai multi ani, chiar opt sau zece ani. Implicaţiile scandalurilor publice generate de aceste denunţuri sunt sociale, politice, administrative, instituţionale şi economice. Autoritatea publică este grav ştirbită de arestările celor aleşi în funcţii de demnitate publică pentru fapte penale presupuse a fi comise cu mulţi ani înainte de a fi aleşi, dar denunţate după mulţi ani”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Proiectul a fost iniţiat de fostul senator ALDE Ioan Ghişe care nu a reuşit să câştige un nou mandat de parlamentar.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax