Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul strategiei pentru descentralizare, avizat la nivel tehnic interministerial. Cum vor fi transferate competenţe de la centru, în teritoriu

Publicat

guvern ciolos dincu Proiectul Strategiei generale de descentralizare (SGD) a fost avizat miercuri în ședința Comitetului Tehnic Interministerial constituit în acest scop. Documentul-cadru stabilește direcțiile strategice ale Guvernului cu privire la transferul de competențe de la nivel central la nivel local, în acord cu prevederile Programului de Guvernare.

„O parte din guvernarea pe care azi o desfășurăm la nivel central poate fi gestionată mai bine în plan local, pentru că este nivelul care știe cel mai bine ce nevoi are comunitatea. Competențele privind politicile naționale rămân la nivelul central al administrației, nu ne gândim să le eliminăm în acest proces de descentralizare. Va trebui să actualizăm și standardele de cost și de calitate în furnizarea serviciilor descentralizate, pentru a nu lăsa totuși să intervină discrepanțe prea mari între modul în care e prestat un serviciu public în diferite colțuri ale țării. Însă primul consens necesar este cu privire la ce competențe descentralizează fiecare minister, pentru că acelea vor intra în etapa următoare – care este analiza de impact”, a precizat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, în deschiderea lucrărilor.

Proiectul vizează analizarea oportunității transferului unor competențe de la nivel central la nivel local pentru următoarele domenii: agricultură (inclusiv pescuit și acvacultură), cultură, turism, mediu, sănătate, activităţi extraşcolare, tineret şi sport, precum şi etapele care trebuie parcurse de toate instituțiile responsabile, transmite Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAP), într-un comunicat de presă.

Vezi şi Proiect nou de DESCENTRALIZARE: Consiliile județene preiau atribuțiile structurilor din agricultură, mediu, turism, educaţie, cultură, sănătate

Obiectivul general al SGD îl constituie consolidarea capacității administrației publice de a furniza servicii publice de calitate, prin transferul de noi competențe de la nivelul administrației centrale către autoritățile administrației publice locale.

În acest sens, se au în vedere atât realizarea transferului de competențe de la nivel central la nivel local (care să permită consolidarea aplicării principiului subsidiarității), cât şi eficientizarea exercitării competențelor descentralizate pentru asigurarea de servicii publice de calitate.

Competenţele privind reglementarea, politicile şi strategiile naţionale, coordonarea metodologică a activității desfășurate de structurile responsabile cu exercitarea competențelor descentralizate, precum şi inspecţia şi controlul de stat cu privire la modalitatea în care sunt respectate prevederile legale în materie vor fi exercitate de autoritatea centrală în domeniu, în vederea aplicării unitare a politicilor şi a strategiilor naţionale şi ale Uniunii Europene.

Pe de altă parte, competenţele privind implementarea politicilor naţionale și a reglementărilor în domeniile vizate de procesul de descentralizare vor fi exercitate de autoritățile administrației publice locale.

Prin urmare, strategia nu include decizii de descentralizare, ci este documentul în baza căruia ministerele sunt invitate să realizeze studiile de impact în acest sens, mai transmite ministerul.

Toate ministerele responsabile pentru domeniile incluse în SGD vor realiza analize de impact în termen de 3 luni de la aprobarea SGD, cu excepția celui responsabil de turism (Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri va realiza mai întâi o fază pilot pentru testarea competențelor ce urmează a fi descentralizate). Pentru domeniul turism, se propune un termen de 6 luni, incluzând și realizarea fazei pilot. Pe baza rezultatelor acestor analize și a propunerilor ministerelor, se va decide pasul următor: elaborarea proiectelor de legi sectoriale privind descentralizarea competențelor.

Reprezentanții structurilor asociative ale administrației publice locale au vorbit despre faptul că este nevoie de sprijinul MDRAP în clarificarea anumitor aspecte referitoare la transferul de infrastructură către administrația publică locală și despre faptul că descentralizarea implică și evaluarea capacității autorităților locale de a exercita competențele transferate.

Reprezentanții ministerelor au declarat că susțin procesul și recunosc necesitatea și utilitatea ca anumite aspecte din domeniile gestionate acum la centru să fie administrate în plan local. Unul dintre exemple a fost domeniul sănătății, care a demarat deja acest proces cu rezultate vizibile: o serie de unități predate administrației locale au fost reabilitate ulterior transferului, semn al unei mai bune administrări.

Una dintre propuneri a fost aceea de accelerare a transferului de competențe în unele domenii, de exemplu tineret și sport.

O altă propunere a fost legată de includerea perspectivei cetățenilor în mecanismul de urmărire a îndeplinirii unor indicatori de calitate pentru serviciile publice ce urmează a se descentraliza.

Comitetul Tehnic Interministerial pentru Descentralizare este o structură formată din reprezentanţi ai Cancelariei premierului, ai ministerelor implicate în procesul de descentralizare şi ai structurilor asociative din administraţia publică. Preşedinţia CTID este asigurată de ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, iar membrii comitetului emit avize sau recomandări privind fundamentarea şi implementarea politicilor de descentralizare. Totodată, CTID asigură coordonarea generală a procesului de descentralizare, avizează proiectul strategiei de descentralizare elaborat de către MDRAP şi stabileşte calendarul acţiunilor privind derularea procesului de descentralizare.

Potrivit Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările și completările ulterioare, MDRAP sprijină fundamentarea şi implementarea politicii de descentralizare a Guvernului prin elaborarea strategiei şi a politicilor generale de descentralizare.

Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei generale de descentralizare a fost transmis spre consultare ministerelor, Președintelui României, comisiilor de administrație publică din Camera Deputaților și Senat și structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale și a fost publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

AICI, proiectul integral.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax