Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Promisiuni, amânări și afaceri dubioase: Trecerea Cinematografului Dacia în patrimoniul Primăriei Alba Iulia rămâne la faza bunelor intenții

Publicat

Cinematografele vor trece în patrimoniul primăriilor cu obligaţia de a li se păstra obiectul de activitate. Aceasta este ultima declarație a premierului Ponta, făcută după ședința USL din 18 octombrie, menită să dea speranțe că și Alba Iulia va avea până la urmă un cinematograf modernizat care să nu-i mai determine pe localnici să bată drumul Clujului pentru a viziona un film în condiții decente.

Trecerea cinematografelor în posesia autorităţilor locale cu titlu gratuit din patrimoniul RADEF trebuia să se facă din luna septembrie, potrivit unei declarații date la începutul lui 2013 de ministrul Culturii, Daniel Barbu. Între locațiile RADEF care trebuiau să treacă în administrarea primăriilor se afla și Cinematograful „Dacia” din Alba Iulia.

Potrivit unei legi date la începutul acestui an, RADEF trebuia să predea toate cinematografele autorităţilor locale, doar că la un moment dat nicio clădire de acest gen nu a mai ajuns în patrimoniul acestora. Amânarea a venit după o hotărâre a Curţii de Apel București prin care a fost suspendat Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național ce dispunea, printre altele, trecerea tuturor cinematografelor în subordinea primăriilor și administrațiilor locale. Ordinul a fost suspendat până la soluționarea irevocabilă a cererii de anulare a acestuia.

În acest moment, cinematograful din Alba Iulia este într-o stare care lasă de dorit. Este “mai frig în cinematograf decât afară”, susţin puţinii clienţi ai Cinematografului “Dacia” din Alba Iulia, iar vara oamenii au alte preocupări decât vizionarea filmelor într-un spațiu nemodernizat, cu mobilier vechi și condiții de vizionare improprii.

Măsura va fi luată pentru toate cinematografele din ţară administrate până în prezent de RADEF care vor fi oferite gratuit administraţiilor locale, acolo unde există solicitări.  Odată trecut în administrarea autorităţilor locale, Cinematograful “Dacia” din Alba Iulia ar putea fi reabilitat şi redeschis publicului.

Cinematograful „Columna”, prins în ”scenariul” unui film de groază cu  firme fantomă, licitații dubioase, boschetari și incendii

În patrimoniul Ministerului Culturii ar putea reveni şi fostul Cinematograf “Columna”, cu toate că acesta a fost scos la licitaţie în 10 mai 2012 şi adjudecat de o firmă care are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci. Clădirea a fost cumpărată de SC VPS Fishing and Hunting  SRL cu sediul în Gherla, dar de atunci şi până în prezent imobilul a rămas în continuare în paragină.
RADEF a refuzat să furnizeze informații despre cum s-a derulat tranzacția prin care imobilul a fost preluat de firma din Gherla. Contractul cu noul proprietar a fost semnat în 13 iunie 2012. Conducerea RADEF a preferat să țină secrete informațiile despre licitație, prețul de pornire și de vânzare și alte detalii publice despre modul de organizare a acesteia.
Tot ce am putut afla despre firma “VPS Fishing an Hunting” din Gherla este că are un singur angajat și că are sediul pe strada Horea. Am încercat să sunăm la numărul de telefon cu care firma respectivă a fost înregistrată la Registrul Comerțului, pentru a afla ce planuri are câștigătorul licitației cu imensul spațiu ultracentral din Alba Iulia.
Am avut surpriza de a afla că numărul respectiv aparține unui avocat din Cluj care s-a ocupat de întocmirea actelor pentru înființarea firmei. “Nu vă pot spune nimic despre acționarii firmei. Vă recomand să nu-i căutați. Este mai bine pentru dumneavoastră”, a spus avocatul din Cluj.

Clădirea fostului Cinematograf „Columna” este ”ocupată” de boschetari și a ajuns un fel de groapă de gunoi amplasată în centrul orașului.

În 26 iunie 2012, zona publică a Cinematografului „Columna” a fost igienizată de Cercetașii României în cadrul unei acțiuni  organizate de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Institutul KAIZEN® România, Asociaţia „Clean Up Japan”, Academia de Poliție din Prefectura Yamanashi, AOTS România (Asociaţia de Instruire în Management Japonez), cu sprijinul Centrului Local “Axente Sever” Alba Iulia al Organizației Naționale “Cercetașii României”.

În 24 iulie 2012, pompierii din Alba Iulia au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fostul Cinematograf “Columna”. Pompierii aflați la fața locului au precizat că focul a izbucnit în interiorul clădirii și au ars resturile aflate în imobilul abandonat.

Cel mai probabil, focul a fost aprins de oamenii străzii care la acea dată erau ” locatarii” imobilului. Interiorul clădirii era plin de gunoaie, un adevărat focar de infecție aflat în centrul administrativ al municipiului Alba Iulia.

Faptul că până acum noul proprietar nu a făcut nicio investiție în imobil poate constitui un motiv prin care Ministerul Culturii ar putea să revendice respectivul cinematograf.

Vrăjeli de la RADEF

În ceea ce privește situația singurului cinema din Alba Iulia care încă mai funcționează, “Dacia”, reprezentanții România Film susțineau că există în proiect transformarea acestuia într-un Caffe Cinema 3D. Anunțul a fost făcut inițial în 2011, când directorul RADEF declara că ar urma să demareze investiția evaluată la 50.000 de euro, la începutul lunii iunie, pentru ca în septembrie albaiulienii să poată viziona primele filme 3D. Anii au trecut, iar investiția a rămas încă în faza de proiect.

Proiect: Două săli de cinema în Alba Mall

Între timp, în octombrie 2013, Alba Mall a cerut Consiliului Local Alba Iulia aprobarea PUD pentru amenajarea a două săli de cinema în interiorul centrului comercial. Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcția cinematografelor a fost aprobat  în ședința extraordinară de CL din 28 august 2013.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Alex

    luni, 21.10.2013 at 11:16

    Sunt tare curios cand vom putea viziona un film 3D la noi in oras intr-un cinema ce ofera conditii bune.

    PS: Despre Bazinul Olimpic, nu am mai auzit nici o veste de ceva timp, se pare ca termenele limita sunt din nou depasite de situatie

  2. Pingback: Vicepremierul Dragnea: Cinematografele ar putea fi excluse de la descentralizare, pentru că majoritatea sunt închiriate sau în litigiu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax