Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Promulgarea legii bugetului pe 2015, BLOCATĂ. Ministrul Fondurilor Europene face un apel la PNL, privind contestația la CCR

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala La două zile după aprobarea bugetului României pe 2015 în Parlament și după sesizarea făcută de PNL către Curtea Constituțională privind această lege, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici face publică o scrisoare care o adresează copreședinților PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Acesta scrie că acțiunile PNL „pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare”. Legea bugetului pe 2015 a fost atacată de PNL la Curtea Constituţională, astfel că promulgarea acesteia de către noul preşedinte, Klaus Iohannis este amânată.

Duminică, liberalii au votat împotriva legii pentru adoptarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, iar după adoptarea acesteia prin vot covârşitor în plenul Parlamentului au anunţat că vor contesta legea la CCR, aşa cum au făcut şi în 2013.

Parlamentarii PNL şi PDL sunt nemulţumiţi că doar puţine dintre amendamentele propuse de ei au fost aplicate, deoarece solicitau alocarea unor sume mai mari pentru anumite domenii. Contestația va fi judecată pe data de 29 decembrie 2014.

Românii nu vor mai putea beneficia de creșterea salariului minim și respectiv creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2014.

Viceliderul deputaților PNL, Eugen Nicolaescu a spus că ”Curtea Constituţională are la dispoziţie 20 de zile de analiză şi dezbatere a proiectului supus contestării. Cu alte cuvinte, termenul expiră la 11 ianuarie. Mai departe, se pot întâmpla două lucruri: Curtea Constituţională să declare constituţional proiectul de lege şi el pleacă la promulgare sau să-l declare neconstituţional, şi atunci procedura cea mai simplă este: îl trimite la Parlament pentru a-l pune de acord cu prevederile constituţionale aşa cum va spune Curtea la vremea respectivă. Din 11 ianuarie până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă există voinţă politică din partea lui Victor Ponta şi a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit şi poate fi trimis la promulgare şi altfel încât proiectul de lege să intre în vigoare”.

De asemenea a a ţinut să sublinieze că ”nu există niciun pericol de a nu se da oamenilor drepturile care sunt prevăzute în legea bugetului”.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici face apel la „sufletul mare” al copreședinților PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, privind contestația bugetului pe 2015 la CCR, printr-o scrisoare deschisă:

„Fac publică această scrisoare deschisă cu intenția de a trage un semnal de alarmă asupra deciziei Partidului Național Liberal de a contesta la Curtea Constituţională legea bugetului de stat pe anul 2015, votată de o largă majoritate în plenul reunit al camerelor Parlamentului.

În acest context, blocarea procedurilor de cofinanțare a proiectelor aprobate sau aflate în curs de avizare a devenit, din păcate, o realitate care nu poate fi ignorată!

Acțiunile reprezentanților Partidului Național Liberal pun în pericol capacitatea Guvernului de a aloca de la 1 ianuarie suma de 6,3 miliarde de euro pentru cofinanțare. Totodată, demersul opoziției amenință să dăuneze ritmul bun de absorbție la începutul anului, dar și cheltuielile destinate investițiilor, care însumează 44,76 miliarde de lei în 2015.

Țin să le reamintesc public reprezentanților Partidului Național Liberal că rata curentă de absorbție pentru cadrul financiar multianual 2007 – 2013 a ajuns în acest moment la 46,24% pentru 44.164 proiecte depuse și 14.776 contracte semnate. Valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise de Comisia Europeană este de 8,88 miliarde de euro.

Mai mult, la sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat două programe operaționale 2014 – 2020 ale României, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,54 miliarde de euro în economia reală a României.

Este vorba despre Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, care presupune o alocare financiară de 1,329 miliarde de euro și prin care vor fi finanțate proiecte care vor susține creșterea competitivității economiei României, în special prin sprijinirea cercetării, dezvoltării și inovării, respectiv prin acordarea de finanțări destinate susținerii infrastructurii pentru tehnologia informației și comunicații.

Totodată, Programul Operațional Asistență Tehnică 2014 – 2020 are o alocare financiară de 212,76 milioane de euro și va asigura asistență orizontală pentru a răspunde nevoilor tuturor structurilor cu atribuţii de coordonare, gestionare şi control pentru fondurile europene.

Acestora li se adaugă Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, care a primit aprobarea Comisiei în data de 28 noiembrie a.c. Avem, așadar, trei programe deja aprobate de Comisia Europeană, ceea ce reprezintă o adevărată performanță pentru România și demonstrează atât celor care au avut încredere în capacitatea noastră de organizare, cât și scepticilor, că suntem capabili să optimizăm în continuare procesul de absorbție de fonduri comunitare.

Ar fi păcat ca această evoluție avantajoasă pentru România să fie pusă în pericol din cauza războiului politic care, în 2015, nu are nicio miză electorală, cu atât mai mult cu cât Bugetul a fost deja votat într-o manieră clară și covârșitoare în Parlament, după o dezbatere amplă.

Avem nevoie în următoarea perioadă de cât mai multă stabilitate pentru a menține ritmul bun de până acum în domeniul absorbției fondurilor comunitare”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax