Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proprietarii de apartamente din Alba Iulia care nu-şi plătesc la timp taxa pentru reabilitarea termică a blocurilor scapă de executarea silită

Publicat

Foto-blocuri-reabilitate Primăria Alba Iulia propune, în şedinţa din 28 aprilie, reglementarea unei situaţii ce a provocat nemulţumiri în rândul unor proprietari de apartamente din oraş. Este vorba despre obligaţia acestora de a plăti contribuţia la lucrările de eficienţă energetică a blocurilor, executate prin Programul Operaţional Regional.

“Neachitarea taxei de reabilitare termică la termenele stabilite la Art. 1 va atrage majorări de întârziere aferente stabilite de Codul de procedură fiscală pentru obligaţiile fiscale datorate bugetelor locale, până la data plăţii integrale a debitului”, este modificarea propusă la HCL 327/2015.

Iniţiatorii proiectului explică situaţia. Prin hotărârea de Consiliu Local menţionată, s-a aprobat instituirea taxei de reabilitare termică şi a modalităţii de recuperare a acesteia: sumele să fie eşalonate pe 5 ani, cu plăţi în două arate, la sfârşitul lunii martie, respectiv la finele lunii septembrie, până la recuperarea totală a acestora. În caz de neplată la aceste termene, se stabilea pierderea eşalonării şi executarea silită pentru întreaga sumă eşalonată, inclusiv penalităţi de întârziere.

Aceste prevederi au creat nemulţumiri în rândul proprietarilor de apartamente, care au sesizat prin numeroase adrese reglementarea situaţiei create, se arată în documentaţia de proiect.

Astfel, Primăria renunţă la prevederea privind executarea silită şi păstrează doar majorările de întârziere.

Ghidul solicitantului POR Axa Prioritară 1, “Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe” şi OUG 18/2009 nu prevede această sancţiune (pierderea eşalonării şi executarea silită pentru întreaga sumă datorată), se arată în raportul de specialitate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, administraţiile locale pot asigura finanţarea cheltuielilor aferente executării lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor, corespunzătoare cotei de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, cu recuperarea ulterioară a sumelor din taxa pe reabilitare termică, în termen de maximum 10 ani (finanţarea lucrărilor se face 60% din fonduri structurale şi 40% din bugete locale şi cele ale asociaţiilor de proprietari).

În 2012, când s-a propus includerea în programul de reabilitare termică a trei blocuri de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia (Blocul 16 – scările A şi B, Bloc 18 – scările A şi B şi bloc 20 – scările A şi B), s-a stabilit ca plata să se facă în rate lunare efectuate de asociaţiile de proprietari, timp de maximum 2 ani.

Vezi şi Taxa de reabilitare termică, impusă proprietarilor de apartamente din Alba Iulia, nu asociaţiilor

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax