Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere: Alba Iulia, prin lege, capitală a României, cu rol administrativ redus. Scrisoare către Guvern pentru marcarea Centenarului Marii Uniri

Publicat

dan lungu În cadrul dezbaterii cu privire la Centenarul Marii Uniri ce a avut loc joi, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, jurnalistul Dan Lungu a prezentat o serie de propuneri pentru sărbătorirea a 100 de ani de la marele eveniment. Alba Iulia – a doua capitală a României (capitală istorică şi cu rol administrativ redus) şi mutarea sediului Departamentului pentru Centenar la Alba Iulia sunt doar două dintre propunerile acestuia.

Potrivit jurnalistului, acest lucru ar putea însemna ca oraşul Unirii să găzduiască anumite instituţii naţionale precum Curtea Constituţională, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dar și înfiinţarea aici a unei reprezentanţe a Preşedinţiei României şi ca preşedintele să îşi mute sediul la Alba Iulia pentru o săptămână, în preajma zilei de 1 Decembrie.

La dezbaterea desfășurată joi, 16 februarie, la Alba Iulia, au participat reprezentanţi ai Departamentului Centenar –  secretarul de stat Cristian Ioan Videscu şi consilierii Ionuț Cojocaru, Dorin Stănescu, Dan Mihai Țălnaru, dar şi autorităţi locale şi judeţene, precum şi politicieni: subprefectul județului Alba, Marius Zinca; președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel; primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava; viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa; senatorul Daniel Breaz (rectorul UAB), senatorul Alexandru Pereș, deputații Florin Roman, Corneliu Olar, Claudiu Răcuci, Sorin Bumb și Ioan Dîrzu; primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor; primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai; reprezentanți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și alții.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Ce se pregăteşte pentru Centenarul Marii Uniri. Dezbaterea cu reprezentanţi ai Guvernului şi autorităţi locale, de la Universitatea din Alba Iulia

„Centenarul reprezintă cel mai important proiect pentru România europeană şi cred că fiecare dintre noi, indiferent de calitatea publică pe care o avem, ar trebui să ne implicăm activ în conturarea acestui proiect.

Vă propun astăzi, domnule secretar de stat şi distinşi participanţi, să lansăm împreună o dezbatere serioasă privind proiectul Centenarului care trebuie să fie un proiect de ţară pentru România. Vă propun să celebrăm Centenarul atât pe plan intern cât şi pe plan extern, pentru că este momentul în care, şi voi folosi motoul din campania electorală al partidului pe care îl reprezentanţi, <românii trebuie să înceapă să creadă în România>.

Şi mă refer aici la toţi românii, din ţară dar şi din afara ei. 2018 este poate momentul în care ne aplecăm cu recunoştinţă spre trecut, dar privim cu încredere şi viziune spre viitor”, a transmis Dan Lungu.

Prima propunere înaintată a fost ca în „Forumul României Centenare” să se regăsească tot spectrul societăţii româneşti şi mai ales românii să fie implicaţi activ şi consultaţi în conturarea proiectului Centenarului. Potrivit acestuia, românii pot fi consultați prin intermediul unei platforme online, de unde pot fi preluate ușor sugestii și păreri.

„Pe lângă dezbateri, vă rog să lansaţi o platformă on-line unde să consultaţi românii privind acest proiect şi să preluaţi sugestiile lor. Românii trebuie să se regăsească UNIŢI în centrul proiectului Centenarului pentru că numai astfel şi-l vor asuma şi vor crede în el”, a mai transmis Dan Lungu.

O altă propunere vizează dezvoltarea unui program coerent de promovare a României pe plan internaţional, „deoarece 100 de ani de România modernă trebuie să îi celebrăm arătând partenerilor noştri externi valorile acestui neam minunat. Centenarul trebui celebrat prin intermediul ambasadelor dar şi în comunităţile româneşti din Diaspora astfel încât românii din afara graniţelor ţării să resimtă apartenenţa la un stat aplecat spre problemele lor”.

Totodată, revenind la însemnătatea istorică a Centenarului, Dan Lungu propune ca Alba Iulia să fie în centrul proiectului dedicat Centenarului Marii Uniri. Acesta propune ca Alba Iulia să fie declarată, prin lege, „a doua capitală a României – capitală istorică având rol administrativ redus”.

„Ştiu că pare o idee îndrăzneaţă, dar oare la 1 decembrie 1918 nu părea îndrăzneaţă ideea unei Românii unite? Aceasta nu ar fi o recunoaştere pentru Alba Iulia, ci ar fi o recunoaştere a actului istoric şi măreţ înfăptuit la 1 decembrie 1918.

Este o idee pe care vă rog să o lansaţi în dezbatere naţională şi să lăsăm românii să se pronunţe asupra ei.

Alba Iulia – a doua capitală ar putea însemna ca oraşul Unirii să găzduiască anumite instituţii naţionale, precum Curtea Constituţională, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ar putea însemna ca în municipiu să aibă loc anual, în preajma zilei de 1 decembrie, o şedinţă festivă a Parlamentului României. Alba Iulia – a doua capitală ar putea însemna şi înfiinţarea aici a unei reprezentanţe a Preşedinţiei României şi ca preşedintele să îşi mute sediul la Alba Iulia pentru o săptămână, în preajma zilei de 1 decembrie, a declarat Dan Lungu.

Referitor la partea de infrastructură, jurnalistul a exemplificat spațiile aflate în proprietatea Armatei, ocazie cu care a propus să fie începute demersurile pentru cedarea acestora către administraţia locală, tot în contextul Centenarului.

„<Alba Iulia – a doua capitală a României, capitală istorică având rol administrativ redus> este un proiect amplu care s-ar putea concretiza prin dezbatere şi voinţă legislativă. Vă propun în schimb un lucru mai simplu, care stă într-o semnătură, şi anume ca Departamentul Centenar pe care îl coordonaţi să îşi mute sediul, în aceşti doi ani rămaşi până la 1 decembrie 2018, la Alba Iulia.

În încheierea pledoariei mele, vreau să vă rog stimaţi domni, şi mă refer aici la dumneavoastră, cei care ocupaţi funcţii de demnitate publică şi îi reprezentaţi pe români, să renunţaţi la orgoliile politice şi să lucraţi împreună pentru Centenar şi pentru România. Aveţi şansa unică să vă ridicaţi la nivelul înaintaşilor dumneavoastră din 1918 şi să demonstraţi că sunteţi cu adevărat oameni de stat sau… puteţi în schimb să aruncaţi la lada de gunoi a istoriei cel mai important moment istoric din ultimii 100 de ani.

Decizia vă aparţine şi sper ca Dumnezeu să vă dea înţelepciunea unor decizii inspirate pentru ţară şi pentru români”, a încheiat Dan Lungu.

Propunerile jurnalistului au fost înmânate secretarului de stat pentru Centenar, Cristian Videscu, prezent la dezbatere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax