Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă: Sancțiunile ANAF asupra contribuabililor ar putea fi anulate, în anumite cazuri

Publicat

anaf Parlamentarii vor ca Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să fie obligată să îndrume firmele, persoanele fizice autorizate (PFA) și alți contribuabili să-și remedieze neregulile constatate de inspectorii fiscali, în caz contrar eventualele sancțiuni aplicate urmând să fie anulate. Aceste măsuri sunt prevăzute într-o propunere de modificare a Codului fiscal depusă la Parlament, de către un fost ministru.

Initiațiva legislativă, depusă de senatorul PNL Traian Igaș, fost ministru de Interne, prevede introducerea în Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a dreptului contribuabililor de a fi consiliați și îndrumati în procedurile fiscale.

În prezent, Codul de procedura fiscala prevede deja, la art. 9, „Dreptul de a fi ascultat”. Prin această prevedere existentă în lege, „înaintea luării deciziei, organul fiscal este obligat să asigure contribuabilului/ plătitorului posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la faptele și împrejurarile relevante în luarea deciziei”.

Propunerea legislativă depusă la Parlament adaugă un nou articol, care ar obliga ANAF ca, după constatarea unor nereguli comise de contribuabili, să-i îndrume pe aceștia în remedierea abaterilor și să-i aștepte cel puțin 10 zile să se îndrepte.

Articolul suplimentar propus are 4 aliniate:

„(1) Organele fiscale au obligația ca, de la derularea inspecției fiscale și până la aplicarea sancțiunii, să consilieze contribuabilii în vederea remedierii aspectelor neconforme.

(2) Pentru realizarea consilierii, organul de control încheie un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme și se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia într-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile.

(3) Sancțiunile fiscale și oricare alte dispoziții obligatorii înscrise în actul de control sunt nule de drept, dacă s-au dispus fără întocmirea procesului-verbal prealabil, cu acordarea termenului de remediere.

(4) Organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control înopinat, conform art. 134, sau când sunt sesizate sau se autosesizează / constată fapte flagrante, se exceptează de la procedura consilierii.”

Inițiatorul propunerii legislative de modificare a Codului de procedură fiscală susține că ANAF nu trebuie să închidă firmele, dacă vrea să mai aibă ce colecta ca taxe și impozite la buget. În acest sens, el transmite că  ANAF „trebuie să aibă o abordare mai modernă, să implementeze metode moderne pentru efectuarea controlului fiscal, să aibă un rol mai puțin punitiv în viața cetății”, să aibă „un rol pozitiv, stimulativ și preventiv”.

„Urmărind acest principiu punitiv învechit, ANAF favorizează închiderea unor companii (…). Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele ANAF constitie o problemă de abordare care ține de secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea”, mai afirmă senatorul, în expunerea de motive la inițiativa sa legislativă.

Propunerea legislativă trebuie însă să treacă de comisii și de plenul Senatului, de comisiile și de plenul Camerei Deputaților. Apoi, pentru a intra în vigoare ca lege, textul trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial, un proces de durată, mai ales că în toamna vin și alegerile legislative în urma căruia se va alege un nou Parlament.

sursa: hotnews.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax