Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă: Zece ani de răspundere pentru calitatea lucrărilor de construcții, pentru diriginții de șantier și comisiile de recepție

Publicat

IMG_8590 Având în vedere nenumăratele neregulile constatate în funcționarea construcțiilor și a instalațiilor aferente acestora, fie ele noi sau modernizate, la foarte scurt timp după recepția lor finală și darea lor în exploatare, parlamentarii au creat o lege nouă pentru răspunderea comisiilor de recepție a lucrărilor și a diriginților de șantier. În acest moment, acești responsabili nu răspund, de fapt, dacă lucrările nu sunt de calitate, investitorii sau păgubiții trebuind să se adreseze instanțelor pentru eventuale daune.

Potrivit inițiatorilor, se impune reglementarea răspunderii și în sarcina diriginților de șantier și a comisiilor de recepție nu numai a executantului sau a altor factori implicați, „tocmai pentru sensibilizarea diriginților de șantier și a comisiilor de recepție, în scopul determinării acestora de a efectua supravegherea și respectiv recepția lucrărilor de construcții și a instalațiilor aferente acestora cu toată responsabilitatea”.

Pe lângă aceste costuri, trebuie să luăm în calcul și cele generate de reparația lucrărilor care nu corespund calitativ. Inițiatorii legii susțin că în cazul lucrărilor publice care trebuie refăcute, contribuabilii sunt cei care plătesc, iar pe lângă pagubele materiale, alocarea de fonduri suplimentare acutizează impresia că statul nu își face datoria.

Propunerea legislativă privind răspunderea diriginților de șantier și a comisiilor de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora prevede ca timp de 10 ani de la recepția finală, acești oameni vor răspunde administrativ, material, civil, financiar sau penal, pentru orice neregulă constatată de investitor sau vreo altă persoană interesată.

“Investitorul, precum și oricare altă persoană interesată se va putea îndrepta împotriva factorilor implicați în executarea, supravegherea și recepția construcțiilor și a instalațiilor aferente acestora, atât pentru recuperarea pagubelor datorate întârzierii punerii în funcțiune din cauza efectuării remedierii deficiențelor constatate la recepția lucrărilor, cât și pentru imposibilitatea utilizării construcțiilor și/sau a instalațiilor aferente acestora la parametrii proiectați din cauza unor eficiențe ori vicii ascunse datorate proiectantului sau contructorului”, prevede propunerea legislativă.

Un alt proiect, care a fost  aprobat de Parlament înainte de vacanță, va intra în vigoare din luna august și prevede amenzi duble pentru firmele de construcții, dar și persoanele fizice care modifică sau demolează o lucrare fără autorizare sau fără un proiect verificat de către specialiști atestați. Dreptul inspectorilor de a aplica aceste amenzi, cuprinse între  20.000 de lei și 40.000 de lei, se va prescrie doar în 5 ani de la data recepției lucrării.

Citește și Se dublează amenzile pentru cetăţenii şi firmele care nu respectă calitatea în construcţii. Legea, promulgată de președinte

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax