Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Protecţia Consumatorului Alba a primit, anul trecut, reclamaţii de la peste 900 de clienţi nemulţumiţi. Amenzi de 1,3 milioane lei și mărfuri confiscate

Publicat

cjpc alba comisariatul judetean protectia consumatorilor 2În 2016, 926 de consumatori nemulţumiţi cu privire la calitatea produselor şi serviciilor au apelat la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba. Tot anul trecut au fost desfăşurate 2.377 acţiuni de control şi date amenzi de peste 1.300.000 de lei. 

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba își desfășoară activitatea în baza HG 700/2012 act. fiind în subordinea Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Centru Braşov, cu un număr de opt comisari cu atribuții de control, un comisar la compartiment analiza și sinteză şi un comisar şef adjunct.

În perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016 Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a acţionat în sensul realizării obiectivelor, politicii şi strategiei privind politica de protecţie a consumatorilor din Programul de guvernare, aspecte ce se regăsesc implicit în strategia Europeană în domeniul Protecţiei Consumatorilor, a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba.

În anul 2016, CJPC Alba a derulat 2.377 acţiuni de control, în urma cărora s-au întocmit:

 • 1.329 procese verbale de constatare
 • 1.042 procese verbale de constatare a contravenţiei
 • 4 proces verbal de prelevare
 • 2 proces verbal de distrugere

Cele 2.377 acţiuni de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba au fost finalizate prin întocmirea unui număr de 1.042 procese verbale de constatare a contravenţiei încheiat, astfel:

 • la produse alimentare: 447;
 • la produse nealimentare: 174;
 • la produse financiare: 6;
 • servicii nealimentare: 141;
 • servicii alimentare: 210;
 • servicii financiare: 5;
 • alte segmente: 59.

O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării operatorilor economici din localităţile aflate în afara reşedinţei de judeţ şi a celor aflaţi în mediul rural.

Măsurile luate în conformitate cu prevederile legale s-au bazat şi pe examinarea unor probe recoltate din loturi de produse asupra cărora au existat indicii că pot prejudicia viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

Au fost oprite definitiv de la comercializare produse periculoase şi s-a procedat la distrugerea acestora, încheindu-se în acest sens procese verbale de distrugere.

Abateri constatate şi măsuri dispuse

 • Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme controlate este de 3.100.276 lei.
 • Valoarea totală a produselor si serviciilor neconforme extracomunitare controlate este de 2.600.708 lei.
 • Valoarea totală a produselor cu abateri oprite temporar de la comercializare este de 174.900 lei şi totodată s-au stabilit măsuri de intrare în legalitate.
 • Valoarea totală a produselor cu abateri oprite definitiv de la comercializare este de 45.610 lei, s-a dispus măsura de eliminare din circuitul consumului.

Pentru abaterile de la prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor s-a dispus operatorilor economici, şi sistarea temporară a prestării serviciilor (servicii alimentare, nealimentare, financiare) şi s-au stabilit măsuri specifice de remediere a deficienţelor sau de intrare în legalitate.

Amenzi contravenţionale

Totalul sancțiunilor aplicate în perioada raportată 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016, prin procese verbale de constatare a contravenţiei este în număr de 1.212 din care:

 • 715 avertismente si 497 amenzi în valoare de 1.366.950 lei.
 • Valoarea vărsămintelor la buget (încasate operativ şi executări silite): 398.450 lei.

Sesizări şi reclamaţii

În perioada de raportare, respectiv 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016, consumatorii au reclamat Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba nemulţumirea lor cu privire la calitatea produselor şi serviciilor printr-un număr de 926 reclamaţii înregistrate (față de 721 înregistrate în 2015, numărul reclamațiilor înregistrate fiind în creștere).

În perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016 au fost cercetate 841 reclamaţii, din care:

 • 231 închise cu rezolvare amiabilă;
 • 240 concluzionate ca fiind întemeiate;
 • 242 concluzionate ca fiind neîntemeiate;
 • 64 redirectionate;
 • 15 retrase;
 • 49 nesolutionabile;

Valoarea produselor înlocuite, contravaloarea achitată sau valoarea reparaţiilor de care au beneficiat consumatorii care au reclamat calitatea produselor sau serviciilor este de 159.445 lei.

Tematicile ANPC, în perioada de raportare, respectiv 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016, se referă la:

 • acțiuni tematice de control privind modul de asigurare a informării consumatorilor și a modului de afișare a preturilor conform circularei ANPC nr. 4561/ 27.09.2013, cu privire la Protocolul de colaborare pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul depozitării și comercializării produselor cerealiere și a porduselor de panificație;
 • acţiune de control privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, cu modificările şi completările ulterioare;
 • acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea florilor, plantelor de apartament și de grădină, ornamentelor florale și a altor materiale destinate întreținerii acestora (pământ de flori, produse pentru îngrijirea plantelor, îngrășăminte etc), vândute direct și online;
 • acţiune de control privind calitatea, modul de comercializare a băuturilor spirtoase şi a berii; ape minerale, etc.
 • acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea articolelor de îmbrăcăminte şi a articolelor textile purtate sau uzate, vândute direct și online;
 • acţiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale referitoare la conformitatea, modul de prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte;
 • acţiune tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri …), vin;
 • acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea dispozitivelor medicale (proteze, orteze, cărucioare pentru persoane cu dizabilități etc).

Tematici proprii:

 • Alimentație publică și magazine alimentare în mediul rural și urban;
 • Respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la comercializarea materialelor de construcții.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ACCIDENT în Alba Iulia. Biciclist lovit de un taxi în intersecție. Nu s-a asigurat la traversare

Publicat

Un accident rutier s-a petrecut sâmbătă seara, în jurul orei 19:45, în municipiul Alba Iulia. Un biciclist a fost lovit de un taximetru, la intersecția străzilor Vasile Goldiș și Gladiolelor. Se pare că bărbatul nu s-a asigurat la pătrunderea în intersecție.

Din fericire, biciclistul nu a fost rănit.

La fața locului a ajuns și un echipaj de Ambulanță, însă bărbatul a refuzat transportarea la spital.

Revenim cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Ce spunem, de fapt, când vorbim în timpul somnului? Mare atenţie la aceste cuvinte

Publicat

Multe persoane sunt îngrijorate de ce ar putea spune în timpul somnului, iar un studiu recent al cercetătorilor francezi de la Spitalul Pitié-Salpêtrière confirmă că temerile sunt justificate.

În mare, în timpul somnului spunem lucruri mai negative decât o facem atunci când suntem treji, scrie Live Science.

Pentru a studia vorbitul din timpul somnului, cercetătorii au înregistrat aproape 900 de cazuri de la 230 de adulţi pe parcursul unei nopţi sau a două nopţi consecutive, în condiţii de laborator.

Aceste episoade au fost clasificate în funcţie de prolixitate, tăcere, ton, politeţe şi limbaj abuziv.

Cercetătorii au aflat că 59% dintre zgomote erau nonverbale sau neinteligibile, precum râsul sau şoptitul, conform descopera.ro.

Dintre cele care au fost inteligibile, un număr surprinzător de mare de situaţii au inclus cuvinte şi tonuri agresive: 22% aveau limbaj licenţios, iar 24% aveau un conţinut negativ. Aproape 10% conţinea cuvântul „nu” într-o anumită formă. Ca o comparaţie, cuvântul „nu” apare în vorbirea curentă din timpul zilei în doar 2,5% din cazuri.

Cercetătorii vin cu o teorie care să explice această negativitate, numită Threat Simulation Theory, care presupune că visele sunt o simulare care „antrenează” creierul pentru ameninţările care pot avea loc în timpul stării de veghe, oferind indicii cu privire la scopul evolutiv al somnului.

Desigur, studiul a fost efectuat cu participanţi francezi, iar nuanţele pot diferi de naţionalitate.

De asemenea, în afară de conţinutul mai mare de negativitate şi trivialităţi, discursul era normal, formulat corect gramatical şi respecta tiparele cu privire la pauzele dintre cuvinte şi numărul acestora, sugerând că în timpul somnului funcţionează acelaşi sistem neuronal şi susţinând ideea că sistemul nervos este foarte activ în timpul etapelor de somn.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Olimpiada „Universul cunoaşterii prin lectură” 2018, în Alba: REZULTATELE elevilor, înainte de contestaţii

Publicat

Etapa județeană a olimpiadei pentru elevii din mediul rural „Universul cunoașterii prin lectură” a avut loc sâmbătă, 24 februarie, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia.

Rezultate înainte de contestații:

Clasa a V-a:

Numele și prenumele elevului – unitatea de învățământ – prof. care l-a pregătit – punctaj

Barancea S. Adriana Maria – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” – Vinţu De Jos – Dumitrean Mariana – 80

Beleiu Denisa – Școala Gimnazială Ciugud – Simion Teodora – Abs.

Boncea Ioana Denisa – Școala Gimnazială Bistra – Cosma Violeta – 73

Căletean M. Amalia Georgiana – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 83,5

Calu M. Florentina Petronela – Școala Gimnaziala Berghin – Ștef Cornelia – Abs.

Cibu N. Maria Isabelle – Școala Gimnazială Daia Română – Brădilă Laura – 96

Costea I. Daria – Scoala Gimnaziala „ION Pop Reteganul” Sîncel – Cătăuţă Ioana – 83,5

Decean P. C. Cosmina Andreea – Şcoala Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 91

Dobra O. Maria Cristina – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 83

Galdău Ionela Ștefania –  Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 82

Han C. Ana Maria – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 74

Hăprian I. Ioana Veronica – Școala Gimnazială Daia Română – Brădilă Laura – 92

Juncan. D Darius – Şcoala Gim.,,VASILE Bologa,, Geoagiu De Sus – Goronea Ioana – Abs.

Lodromănean Bianca – Scoala Gimnaziala „ION Bianu” Valea Lungă – Rotar Camelia – 83

Mateș G. Adriana – Școala Gimnazială Mătișești – Anca Nicolae Filip – 75

Mihu M. Alina – Școala Gimnazială Daia Română – Brădilă Laura – 92,25

Oargă V. Mihaela – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – 91

Oneț N. Antonia – Maria – Școala Gimnazială Mătișești – Anca Nicolae Filip – 58,5

Oniga Alin – Scoala Gimnaziala „ION Pop Reteganul” Sîncel – Cătăuţă Ioana – 83

Pâclișan I. Ioana – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – Ilca Gabriela – 93

Stan. D. Ovidiu Mihai – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 86,5

Szobo Z. Julia Antonia – Școala Gimnazială Mirăslău – Pușcaș Cosmina Valentina – 82

Voicu A. Antonia – Şcoala Gimnazială Pianu De Sus – Galdea Elena – 80,5

Voişan M. Alina – Şcoala Gimnazială Pianu De Sus – Galdea Elena – 74,5

Clasa a VI-a

Numele și prenumele elevului – unitatea de învățământ – prof. care l-a pregătit – punctaj

Bocsa Madalina Maria – Școala Gimnazială Bistra – Plesa Mariana – 88,5

Bota Carmen Elena – Școala Gimnazială Bistra – Cosma Violeta- 74

Breaz M. Maria Simina – Şcoala Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 83

Bregar I. Maria – Școala Gimnazială Benic – Toma Liliana – 80

Buda Bianca – Școala Gimnazială Ciugud – Simion Teodora – 79

Cetean V. Andreea Florina – Școala Gimnaziala Berghin – Ștef Cornelia – 90

Chitulea I. Daria – Școala Gimnazială Benic – Toma Liliana – 85

Cîmpean S.I. Ioana Maria – Școala Gimnazială ,,DEMETRIU Radu” Rădești – Dreghici Diana – 74,5

Costea Ghe. Andreea – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia- 71,5

Crețescu E. Emilia Maria – Școala Gimnazială ,,NICOLAE Drăgan” Galda De Jos – Crișan Emilia Alexandra – 82,5

Dobra P. Maria Petronela – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – 91

Donea Alisia Maria – Școala Gimnazială Bistra – Cosma Violeta – 75

Dragea Larisa Maria – Școala Gimnazială Bistra – Cosma Violeta – 77,5

Duna P. Teodora – Școala Gimnazială ,,ION Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 87,5

Fer L. I. Andrei Ioan – Școala Gimnazială ,,ION Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 62

Ghibu S. Gabriel – Şcoala Gimnazială Pianu De Sus – Galdea Elena – 71,5

Haţegan C. Amina – Mălina Şcoala Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 90

Maier I. Nicoleta Maria – Școala Gimnazială ,,DEMETRIU Radu” Rădești – Dreghici Diana – 77

Mărginean F. Dennis – Școala Gimnaziala Berghin – Ștef Cornelia – 81

Mateș G-A. Paul- Daniel – Școala Gimnazială Mătișești – Anca Nicolae Filip – 59,5

Mateș P. Cosmina – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia – 72

Mihoc R. Gabriela – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – i Ilca Gabriela 81,5

Moldovan C. Bianca-Maria – Școala Gimnazială Șpring-Cunța – Arsu Ștefania-Narcisa – 87

Muscă I. Miruna- Scoala Gimnaziala Şona – Coman Florina – 92

Oarga I. Irina Nicoleta – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – 88

Pașca D. Daria – Marinela – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia- 67

Petruse I.Geanina Albertina – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 77

Pogîrîştean C.A. Sebastian Cristian – Şcoala Gimnazială Stremţ – Voicu Simona – 65

Popa L. Andrada – Mihaela – Scoala Gimnazială Crăciunelu De Jos – Ciontea Elena – Gabriela – 61

Risteiu Raluca Elena – Școala Gimnazială Bistra – Plesa Mariana – 80

Rus F. Ema Denisa – Școala Gimnazială ,,NICOLAE Drăgan” Galda De Jos – Crișan Emilia Alexandra – 87

Stan D. Alexandra Ioana- Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – 89

Stan D. Bianca Mihaela – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 90

Țăran A. Iulia Romana – Școala Gimnazială Daia Română – Brădilă Laura – 89,5

Ținteșan O. Miruna-Alexandra – Școala Gimnazială Mirăslău – Pușcaș Cosmina Valentina – 86

Tomuş N. Emanuela – Şcoala Gimnazială Vidra – Vesa Nadia – 75

Velicea Dorina-Leona – Scoala Gimnaziala „ION Bianu” Valea Lungă – Rotar Camelia – 77

Clasa a VII-a

Numele și prenumele elevului – unitatea de învățământ – prof. care l-a pregătit – punctaj

Adam C. Anda – Școala Gimnazială”Decebal”Cricău – Găldean Elena – 81,5

Avram I. Georgiana – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Dobra Mihaela – Abs.

Băra N. Andreea – Şcoala Gimnazială Pianu De Sus – Galdea Elena – 63

Beldea A. Paula – Şcoala Gim.,,VASILE Bologa,, Geoagiu De Sus – Goronea Ioana – Abs.

Bocică F. Marian – Școala Gimnaziala Berghin – Ștef Cornelia – 78,5

Bustan Cosmina Maria – Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 82

Cătăuţă Ş. Casiana – Scoala Gimnaziala „ION Pop Reteganul” Sîncel – Cătăuţă Ioana – 93

Cenar D. Denisa-Andreia – Școala Gimnazială. ,,ION Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 65

Clim C. Karina Denisa Şcoala – Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 79,5

Comănese I.C. Alina-Lorena – Școala Gimnazială Șpring-Cunța – Arsu Ștefania-Narcisa – 74

Corcheș N. Andrei- Ioan – Școala Gimnazială ,,ION Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 62,5

Dura Diana Maria – Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 85

Dura Georgiana Andreea – Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 87

Giurgiu A. Adriana Iulia – Școala Gimnazială ,,M. Eminescu ,,IGHIU – Breaz Corina Maria – 87,5

Hebean I. Anca Adriana – Școala Gimnazială ,,ARON Cotruș”, Cergău Mare – Petrinca Codruța-Elena – 74

Hebean I. Ioan Adrian – Școala Gimnazială ,,ARON Cotruș”, Cergău Mare – Petrinca Codruța-Elena – 61

Heiuș C. Alexia Cristina – Școala Gimnazială ,,M. Eminescu ,,IGHIU – Breaz Corina Maria – 87,5

Lazea D. Cosmin – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Dobra Mihaela – Abs.

Marian-Cristea I. Ioana – Școala Gimnazială ,,NICOLAE Drăgan” Galda De Jos – Crișan Emilia Alexandra – 68

Mătărîngă I. Iulian Petru – Şcoala Gimnazială Stremţ – Voicu Simona – 65,5

Mateș M. Denisa – Niculina – Școala Gimnazială Mătișești – Anca Nicolae Filip – 72

Matieș N.M. Andra-Maria – Școala Gimnazială Șpring-Cunța – Arsu Ștefania-Narcisa – 65

Măturar N. Adrian – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – Ilca Gabriela – 73

Maxim Mihai – Școala Gimnazială Ciugud – Simion Teodora – Abs.

Mihoc R.Emilia Petronela – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – Dumitrean Mariana – 76

Oltean I. Mădălina – Scoala Gimnaziala „ION Pop Reteganul” Sîncel – Cătăuţă Ioana – 89

Petruse F. Geanina Andreea – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Dobra Mihaela – Abs.

Pop N. Monica – Școala Gimnazială,,Vasile Bologa,, Geoagiu De Sus – Goronea Ioana – Abs.

Seician A. Ana – Scoala Gimnaziala Şona – Coman Florina – 91

Străjan I. Cătălina Mihaela – Școala Gimnazială Daia Română – Popescu Camelia – 88

Sűtö A. Andreea Claudia – Școala Gimnazială Mirăslău – Pușcaș Cosmina Valentina – 92

Toda Emanuela Coralia – Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 86

Trif D. Julia – Maria – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia – 77,5

Trif N. Nicoleta – Alina Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia – 78,5

Clasa a VIII-a

Numele și prenumele elevului – unitatea de învățământ – prof. care l-a pregătit – punctaj

Arsîn Diana Claudia – Școala Gimnazială Ciugud – Simion Teodora – 88,5

Bec C. Crina Ligia – Şcoala Gimnazială Vidra – Vesa Nadia – 88,5

Bic E. Andreea – Şcoala Gimnazială Stremţ – Voicu Simona – 63,5

Boca P. Felicia – Școala Gimnazială Benic – Toma Liliana – 85

Bolunduț O. Șt. Robert-Nicolae – Școala Gimnazială ,,ION Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 70,5

Butyka I. Anamaria – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – Ilca Gabriela – 76

Cenar D. Roxana-Ioana – Școala Gimnazială,,Ion Agarbiceanu”, Bucium – Costan Sonia – 50

Corches Roxana Maria – Școala Gimnazială Bistra – Cosma Violeta – Abs.

Cotîrlea F. Florina-Georgiana – Școala Gimnazială Șpring-Cunța – Arsu Ștefania-Narcisa – 77

Dobdă Andra – Scoala Gimnaziala „ION Bianu” Valea Lungă – Rotar Camelia – 90

Hileagă V. Maria Georgiana – Școala Gimnazială Daia Română – Popescu Camelia – 87,5

Ionescu Bianca – Școala Gimnazială ,,NICOLAE Drăgan” Galda De Jos  – Crișan Emilia Alexandra – 97

Jurj M. Marina – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 95

Miclea D. Raul Daniel – Școala Gimnazială”Decebal”Cricău – Găldean Elena – 55,5

Moldovan T. Giorgia – Şcoala Gimnazială Crăciunelu De Jos – Ciontea Elena – Gabriela – 76,5

Mureșan A. Gabriela Roxana – Școala Gimnazială ,,ARON Cotruș”, Cergău Mare – Petrinca Codruța-Elena – 50,5

Neag C. Ioana – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 96

Neag M. Andreea – Maria – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia – 82,5

Neag P. Raluca Eliza – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – 82,5

Nicula E. Daniel-Ovidiu – Şcoala Gimnazială Stremţ – Voicu Simona – 64,5

Pașca C. Denisa – Maria – Școala Gimnazială Horea – Popa Andra Claudia – 71,5

Petruţ D. C. Teodora Naomi – Şcoala Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 58

Piţu A. Adriana Anamaria – Şcoala Gimnazială ”ION Breazu” Mihalț – Costin Ana Maria – 61

Pușcaș P. Petru Daniel – Școala Gimnazială ,,ARON Cotruș”, Cergău Mare – Petrinca Codruța-Elena – 54

Pușcaș V. Ozana Luminița – Școala Gimnazială Mirăslău – Pușcaș Cosmina Valentina – 85

Ristei Razvan Constantin – Școala Gimnazială Bistra – Plesa Mariana – Abs.

Rîșteiu Roxana Elena – Școala Gimnazială Bistra – Dinis Adam Cristina – 76

Șandru C. Cristina – Școala Gimnazială Benic – Toma Liliana – 78

Simian M. Maria Cristina – Şcoala Gimnazială „IULIU Maniu” Vinţu De Jos – Ilca Gabriela – 77

Stan M. Iulia – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – Abs.

Stan M. Maria – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – Abs.

Suciu I. Maria – Liceul Tehnologic De Turism Si Alimentatie Arieșeni – Stan Simona – 79

Szocs Alexandra Mihaela – Școala Gimnazială Bistra – Plesa Mariana – 61

Țântea Denisa – Scoala Gimnaziala „ION Bianu” Valea Lungă – Rotar Camelia – 70

Todea N. Ioan – Liceul Tehnologic „ȚARA Moților” Albac – Codrea Maria – Abs.

Tric D.Denisa – Școala Gimnazială,,Vasile Bologa,, Geoagiu De Sus – Goronea Ioana – Abs.

Această olimpiadă este destinată elevilor din şcolile gimnaziale din mediul rural şi are ca obiectiv asigurarea egalităţii de şanse la nivelul activităţii de excelenţă, prin valorificarea competenţei de lectură (şi ca literacy) ca premisă în sporirea orizontului cognitiv şi pentru dobândirea succesului şcolar. (2) Competiţia îşi propune să valorifice, în spiritul principiului egalităţii de şanse, competenţa pedagogică şi ştiinţifică a profesorilor de limba şi literatură română şi de celelalte discipline din mediul rural, oferindu-le şansa de afirmare profesională, dezvoltând cooperarea cu scopul valorificării componentei de excelenţă în predare-învăţare-evaluare.

Olimpiada stimulează elevii capabili de performanţe înalte din clasele gimnaziale din mediul rural, prin dezvoltarea pasiunii pentru cunoaştere, prin lectură şi dezvoltarea creativităţii.

Rolul olimpiadei este de a contribui la dezvoltarea competenţelor dobândite de elevii de gimnaziu capabili de performanţe înalte la limba şi literatură română şi la celelalte disciplinele de studiu, centrate pe următoarele acţiuni specifice învăţării eficiente: identificarea, prelucrarea, utilizarea, exprimarea (ilustrarea, exemplificarea, transpunerea), analizarea/ sintetizarea, evaluarea/ aprecierea/ interpretarea/ modelarea.

Competiţia îşi propune să integreze cunoştinţele din diferite domenii, dobândite de către elevi prin lectură conştientă şi dirijată şi să evalueze nivelul de înţelegere a mesajului din textele ficţionale şi nonficţionale, din diferite stiluri funcţionale, prin valorificarea componentei literar-nonliterar din programa şcolară.

Abordarea cunoaşterii deschide perspectiva transdisciplinară, conform prevederilor din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prin corelarea conţinuturilor învăţate la disciplinele din ariile curriculare din gimnaziu, cu ajutorul competenţei de lectură (inclusiv prin componenta literacy).

La etapa naţională a olimpiadei, din fiecare judeţ va participa câte un echipaj alcătuit din 4 elevi (câte unul pentru fiecare clasă gimnazială).

Contestațiile se depun luni, 26 februarie, în intervalul 08:0-12:00 la secretariatul unității organizatoare sau pe fax la numărul 0258832813 sau scanate pe adresa de e-mail: [email protected]

La contestațiile trimise prin fax se solicită și confirmare telefonică.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Concursul „Cultură şi spiritualitate românească”, etapa județeană Alba. REZULTATE înainte de contestații

Publicat

Sâmbătă, 24 februarie, Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a găzduit etapa județeană a Concursului naţional interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească”, concurs desfășurat conform prevederilor Regulamentului specific privind organizarea și desfășurarea Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie pentru elevii din gimnaziu (clasele a V-a – a VIII-a) „Cultură și spiritualitate românească” Nr. 24264/04.01.2014.

Rezultate înainte de contestații:

Numele și prenumele elevului – unitatea școlară – clasa – prof. îndrumători – punctaj

Bucur Maria Dorina – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – V – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 69 P

Buzgar Mădălin – Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia – V – Trif Ioana-Daniela/ Opriș Olivia Monica – 70,5 P

Crăciun Claudia Maria – Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia – V – Teișan Genoveva/ Săpunaru Adrian – 60 P

Gheorghe Briana Laina – Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia – V  – Teișan Genoveva/ Săpunaru Adrian – 44 P

Hârceaga Țâr Mihaela – Sc. Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia – V – Slevaș Dana/ Florea Simona – Absentă

Petruțiu Maria Alexandra – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – V – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 82 P

Potor Andrada – Sc. Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia – V – Ianc Mirela/ Bucur Gabriel – 42,5 P

Rațiu Alexandra – Liceul Cu Program Sportiv Alba Iulia – V – Oltean Larisa/ Șoit Georgeta – 39,5 P

Rusandu Alexandra – Liceul Cu Program Sportiv Alba Iulia – V – Oltean Larisa/ Șoit Georgeta – 47,5 P

Sas Sara Anastasia – Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia – V – Trif Ioana-Daniela/ Opriș Olivia Monica – 42,5 P

Semian Ioana – Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia – V – Trif Ioana-Daniela/ Opriș Olivia Monica – 51,5 P

Socol Gabriela Maria – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – V – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 60,5 P

Trifan Bianca – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – V – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia –  56,5 P

Bartha Anda – Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia – VI – Teișan Genoveva/ Săpunaru Adrian – 57,5 P

Beean Daniel – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Bandici Emanuela/ Oprean Anca – 64,5 P

Boca Teodora – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia –  VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 85 P

Botoga Paul Adrian – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Bandici Emanuela/ Oprean Anca – 81 P

Cibu Ana Iulia – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 80 P

Cinăzan Maria – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Furdui Veronica Mirona/ Albu Cristina – Absentă

Costea Andra Maria – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 52,5 P

Crișan Ariana – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Furdui Veronica Mirona/ Albu Cristina – 63 P

Luță Robert – Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia – VI – Teișan Genoveva/ Săpunaru Adrian – Absentă

Muntean Andreea – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Bandici Emanuela/ Oprean Anca – 71 P

Nagy Rareș – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 54,5 P

Natanticu Patricia – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Bandici Emanuela/ Oprean Anca – Absentă

Onișor Radu Cătălin – Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia – VI – Teișan Genoveva/ Săpunaru Adrian – 64 P

Petrea I. Denisa Ioana – Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac – VI – Popa Andra Claudia / Costea Angela – Absentă

Pinca Daria – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VI – Bandici Emanuela/ Oprean Anca – Absentă

Rusu Mara – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 56 P

Petric Maria Ioana – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VI – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 59,5 P

Batin Ioana – Liceul Cu Program Sportiv Alba Iulia – VII – Țuculete Marinela/ Șoit Georgeta – 58 P

Bonta Alexia – Liceul Cu Program Sportiv Alba Iulia – VII – Țuculete Marinela/ Șoit Georgeta – 56 P

Damian Elena – Seminarul Teologic Ortodox Alba Iulia – VII – Trif Ioana-Daniela/ Opriș Olivia Monica – 78 P

Holtiș Cosmina – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VII – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – Absentă

Lebădă Diana Maria – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VII – Bandici Emanuela/ Albu Cristina – 90 P

Maleș Daria Marina – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VII – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 62 P

Mateș S. Denisa – Școala Gimnazială Mătișești – VII – Anca Nicolae Filip /COSTEA Angela – 63 P

Schmit Carmen Patricia – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia  – VII – Șopterean Adriana/ Boca Eugenia – 56 P

Bandici Dan – Sc. Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia – VIII – Bandici Emanuela/ Albu Cristina – 100 P

Creț I. Maria-Magdalena – Școala Gimnazială Horea – VIII – Popa Andra Claudia / Costea Angela – 74 P

Iordăchescu Ioana Daria – Sc. Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – VIII – Lupșa Alina/ Șeușan Anton Cameila – 68 P

Joldeş I. Andra-Adina – Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac – VIII – Popa Andra Claudia / Costea Angela – 60 P

Mateş D. Nicodim-Daniel – Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac – VIII – Popa Andra Claudia / Costea Angela – 58 P

Morar Ștefania – Șc. Gimnazială ”Vasile Goldiș” Alba Iulia – VIIIi – Șopterean Adriana/ Pau Maria – 56 P

Vlaic Mirela – Sc. Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – VIII – Lupșa Alina/ Șeușan Anton Cameila – 86 P

Despre concurs:

Concursul se adresează elevilor din gimnaziu pasionaţi de înţelegerea relaţiei dintre ficţional/nonficţional, capabili de un act comprehensiv bazat pe interdisciplinaritate şi valorificând componenta de antropologie culturală din programele disciplinelor limba şi literatură română şi religie. Concurenţii trebuie să probeze abilităţile de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe intuiţie culturală. (cf. Art. 3, alin. 1 și 2).

Tematica se circumscrie genericului Frumuseţea sacră a lumii, competiţia desfăşurându-se pe două niveluri, după cum urmează: nivelul claselor V-VI – „Natura între pământ şi cer” și nivelul claselor VII-VIII ” Omul între sacru şi profan” (cf. Art. 4, alin. 1).

În urma stabilirii ierarhiei la etapa judeţeană, se comunică rezultatele iniţiale, prin afişarea pe clase, în ordine alfabetică.

La etapa națională, din fiecare județ, vor participa 2 elevi, câte un elev pentru fiecare nivel (nivelul claselor V-VI și nivelul claselor VII-VIII) (cf. Art. 7, alin. 1).

Contestațiile se depun luni, 26 februarie, în intervalul orar 08.00 – 12.00 la secretariatul unității organizatoare, sau scanate, trimise pe adresa de mail [email protected]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Descoperire impresionantă: Oamenii de știință au găsit o posibilă cauză a apariţiei cancerului

Publicat

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Illinois au studiat modul în care proteinele Ras interacţionează cu suprafeţele membranelor celulare, ajungând la concluzia că acesta joacă un rol extrem de important prin care celulele pot deveni canceroase.

Sistemul de proteine alcătuieşte reţeaua complexă care controlează dacă o celulă se divizează sau nu. Acestea au fost centrul de atenţie al cercetătorilor care studiau cancerul datorită sau din cauza funcţiei de întrerupător care controlează diviziunea celulară şi pentru că nu se dezintegrează precum alte molecule, scrie Science Daily.

De asemenea, s-a observat că în 98% dintre cazurile de cancer pancreatic sunt prezente mutaţii ale proteinei Ras.

Stephen Sligar şi echipa sa au descoperit că forma KRas4b a proteinei Ras se ataşează mai strâns de membrana celulară, dar trebuie să fie pe partea corectă, scrie descopera.ro.

O parte a proteinei KRas4b comunică cu partenerii (celelalte proteine); dacă această parte se ataşează de membrană, proteina nu va putea interacţiona cu partenerii săi, dar dacă partea inactivă se leagă de membrană, atunci partea activă este disponibilă pentru a se angaja în procesul de semnalare care poate duce la apariţia cancerului. Echipa a mai descoperit şi că acizii graşi din KRas4b ajută la controlarea cărei părţi se ataşează de membrană.

„Membrana joacă un rol crucial în controlarea activităţii reţelei de semnale care implică multe proteine”, a precizat Sligar.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate