Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROTEST al asociaţiilor din domeniul forestier, la Guvern. Reclamă creşterea cu 300% a preţului de licitare a lemnului de către Romsilva. LISTA revendicărilor

Publicat

padure brad iarna Principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier participă marți la un protest în fața clădirii Guvernului, continuând astfel seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier, după cum precizează organizatorii.

La acțiune participă aproximativ 4000 de persoane venite din țară, organizatorii protestului fiind Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (cu membri afiliați și din județul Alba), Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni – Nostra Silva, Asociaţia Forestieră „Bucovina”, Asociaţia Forestieră „Valea Someşului”, Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă „Mureşul” şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier.

Potrivit acestora, „din cauza deciziei Romsilva de creştere cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase, activitatea din domeniul forestier este practic sistată în prezent. Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari preţuri de achiziţie a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi. Soluţionarea rapidă a acestei situaţii este imperios necesară, orice zi de întârziere afectând poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută”.

Revendicările protestatarilor:

“1. Adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă

2. Modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare

3. Reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu preţuri de pornire /de referință la nivelul preţurilor de pornire la licitație practicate în 2015

4. Adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva

5. Interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului

6. Organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic – pădurea nu se poate vinde la „loz în plic”

7. Controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de RNP Romsilva

8. Depolitizarea RNP-Romsilva

9. Un sistem de urmărire a exploatării legale / trasabilității masei lemnoase eficient, bazat pe un sistem de monitorizare integrat de urmărire a aplicării amenajamentelor silvice / exploatarea masei lemnoase pe baza de APV-uri legal autorizate / bune practici privind interzicerea punerii pe piață a masei lemnoase fără proveniență legală (due-dilligence, autoreglementare)

10. Susținerea unei strategii pentru domeniul forestier, care să cuprindă: finanțarea /alocare echitabilă din PNDR pentru domeniul pădurilor; măsuri de accesibilizare a fondului forestier; eliminarea suprareglementării / supraimpozitării sectorului; norme de valorificare a masei lemnoase / susținerea dezvoltării ramurii industriale a prelucrării lemnului conform principiilor de valorificare stabilite de Codul Silvic”.

Acţiunea de protest este prevăzută să se desfăşoare până la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, fiind anunţată participarea a peste 5.000  e angajaţi din domeniul forestier.

Vicepreședintele Nostra Silva, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, a declarat, acum o săptămână, într-o conferință de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaște că prețurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar și a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situație.

În replică, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva subliniat că prețurile de pornire la licitația pentru vânzarea masei lemnoase din producția anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul „licitațiilor publice, deschise și transparente” care au avut loc în anul 2015 și în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia susţine că nu poate decât să aplice legea, dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat că, în cazul licitațiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, Consiliul Concurenței recomandă ca preț de referință utilizarea prețului minim de adjudecare la ultimele licitații, precum și stabilirea acestora în funcție de condițiile de piață.

Potrivit Inventarului Forestier Național, publicat în decembrie anul trecut, România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax