Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROTEST la Alba Iulia, împotriva amnistiei şi graţierii: “Dacă ies din puşcărie, cine mai scrie cărţi?”

Publicat

122 Câţiva oameni din Alba Iulia au organizat ad-hoc, vineri seara, un protest la Monumentul Eroilor de pe Bulevardul Transilvaniei, împotriva proiectelor privind amnistia şi graţierea, pregătite de Guvern. S-au alăturat astfel manifestărilor similare ce au avut loc în aceste zile în ţară.

Unul dintre mesajele oamenilor a fost “Dacă îi graţiază, cine mai scrie cărţi?”, cu referire la cei care au “scris” lucrări după gratii, pentru a beneficia de reducerea pedepselor.

Manifestarea a avut ecou şi pe reţeaua de socializare.

“Un grup de oameni ai muncii, țărani, meșteșugari, muncitori și alte naționalități conlocuitoare din Alba Iulia și împrejurimi au ieșit cu mic cu mare, nu cu pieptul la hotare, ci cu adâncă-nverșunare. Toți șapte protestează vehement împotriva imperialismului care vrea să le scoată scriitorii din pușcărie.

Îngrijorarea lor este îndreptățită, gândindu-se că grațierea și amnistia, luate și împreună și separat, îi vor priva de operele fundamentale ale celor mai mari intelectuali ai țării. Mai mult încă prin protest ei trag un semnal de alarmă ecologist, afirmând că astfel de opere nemierlitoare nu pot izvorî decât în condițiile perfecte de creație pe care statul nostru fost socialist s-a preocupat să le creeze în numeroasele centre penitenciare. Este știut că înainte de a fi arestați, marii scriitori ai patriei erau niște neica nimeni anonimi, fără talent. Se dovedește astfel că regimul penitenciar este unul propice creației literare și științifice”, este opinia unui albaiulian.

Câteva mii de oameni au participat la proteste, în ultimele zile, la Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, cerând Guvernului să nu adopte ordonanţa de modificare a Codului Penal.

În 18 ianuarie, Ministerul Justiţiei a făcut publice două proiecte de acte normative, respectiv Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură penală și Ordonanța de Urgență pentru grațierea unor pedepse.

Vezi şi Ministerul Justiţiei a făcut public proiectul privind graţierea. Cine ar urma să beneficieze de actul de clemenţă. Alte modificări propuse

În proiectul OUG privind grațierea se subliniază că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani, inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, prevederile aplicându-se indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii.

Totodată, potrivit proiectului, se grațiază în parte cu jumătate pedepsele cu închisoarea aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani.

De asemenea, tot cu jumătate, sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutată, se grațiază pedepsele aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Proiectul OUG arată că aceste prevederi nu se aplică persoanelor recidiviste, dar și că grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

sursa foto: Facebook

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cetatean

    sâmbătă, 21.01.2017 at 18:44

    Respect pentru initiativa. Eu si alti cetateni revoltati vom protesta duminica de la ora 18:00 in fata prefecturii din Alba iulia.
    Va astept si pe dumneavoastra sau pe alti oameni indignati care vor sa se faca auziti.

    O zi buna!

    • gaby69

      duminică, 22.01.2017 at 14:38

      idiotii utili…ba da impotriva coruptiei administratiei locale din Alba cand protestati?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax