Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD a anunțat componența guvernului Grindeanu. Vicepremieri: Shhaideh și Constantin. Cine sunt miniştrii propuşi

Publicat

palatul victoria guvern Liviu Dragnea a anunțat, marți, lista definitivă a propunerilor pentru guvernul condus de Sorin Grindeanu. Premierul desemnat va cere miercuri Parlamentului votul de învestitură, iar o primă ședință de guvern ar urma să aibă loc după depunerea jurământului.

Liviu Dragnea a prezentat lista fără nominalizările făcute de ALDE. El a prezentat componenţa Cabinetului, vorbind înaintea premierului desemnat. „Am decis amândoi să fac eu acest anunț, pentru că e făcut de la partid”, a spus Dragnea. Ulterior, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a completat lista:

Iată lista guvernului Grindeanu:

Vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh

Ministrul delegat pentru Fondurile Europene – Mihaela Virginia Toader

Vicepremier, ministrul Mediului – Daniel Constantin

Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall

Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Daniela Dan

Ministerul Agriculturii – Petre Daea

Ministerul Apărării Naţionale – Gabriel Beniamin Leş

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ioan Vulpescu

Ministerul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase

Ministerul Cercetării şi Inovării – Şerban Valeca

Ministerul Energiei – Toma Florian Petcu

Ministerul Finanţelor Publice – Viorel Ştefan

Ministerul Justiţiei – Florin Iordache

Ministerul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale – Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu

Ministerul Sănătăţii – Florian Dorel Bodog

Ministerul pentru Tineret şi Sport – Marius Dunca

Ministerul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc

Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea

Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor – Florin Jianu

Ministerul Turismului – Mircea Titus Dobre

Ministrul delegat pentru relaţiile cu Românii de Pretutindeni – Andreea Păstîrnac

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu

Premierul desemnat va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 sunt convocate Birourile permanente reunite. Miercuri, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00.

La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Noul Executiv ar urma să depună jurământul miercuri seară, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intenţionând ca prima şedinţă a Guvernului să fie în aceeaşi zi, la ora 21.00.

PALATUL VICTORIACine sunt miniștrii propuși în Guvernul Grindeanu

Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu trece de la Poştă la Ministerul Economiei. Petrescu a preluat conducerea Poştei Române în luna iunie a anului 2014.

În 2015, Alexandru Petrescu a încasat de la Poşta Română peste 46.000 de euro. Bani în care a intrat şi un bonus de performanţă, cu o valoare brută de aproximativ 135.000 de lei. În mai 2015 a fost ales preşedinte al Consiliului de Administratie al CFR Călători, dar la finalul anului a renunţat la această funcţie. Alexandru Petrescu este licentiat in economie la University of Wales, fiind specializat in Business Administration.

La Londra a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar-bancar din Regatul Unit. Are o experiență în management de peste 14 ani.

Are dublă cetatenie, română și britanică. Petrescu a fost vicepreședinte PSD Diaspora.

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu

Ultimul mandat al lui Teodor Meleșcanu la MAE, în 2014, a ținut doar opt zile și s-a încheiat cu o demisie, în urma nemulțumirilor uriașe cauzate de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidențiale peste hotare.

Teodor Meleșcanu l-a înlocuit pe Titus Corlățean în funcția de ministru de Externe în noiembrie 2014, după primul tur al alegerilor prezidențiale, când nemulțumirile cauzate de organizarea defectuoasă a scrutinului peste hotarele țării erau deja la cote înalte.

Cu excepția unor minime măsuri administrative – suplimentarea ștampilelor și a pixurilor – și a unor chestiuni de imagine – Meleșcanu a spus că va merge să voteze la Paris, lucru care nu s-a mai întâmplat însă – noul ministru nu a putut face nimic pentru a-i mulțumi pe alegătorii din diasporă.

Concret, Meleșcanu a anunțat suplimentarea bugetului MAE cu 1,5 milioane de lei pentru alegerile din diaspora și suplimentarea personalului MAE din ambasade, adăugând că instituția pune la dispoziția cetățenilor formulare xeroxate și pixuri, pentru fluidizarea votului. În schimb, numărul secţiilor de vot a rămas acelaşi, ministrul explicând că prevederile legale îl împiedică să îl suplimenteze.

Recomandarea ministrului pentru românii care voiau să voteze în turul II al prezidențialelor: să vină de dimineață la vot. O altă recomandare a ministrului i-a enervat pe alegători. Melescanu le propusese romanilor care se simt descurajati de cozile de la sectiile de votare de la Paris sa se duca in alte orase, cel mai apropiat fiind Nacy, unde, la ora actuala, nu exista coada. Localitatea se afla însa la 385 de km de capitala francez.a

Urmările sunt cunoscute. Mulți români ajunși la secțiile de votare din capitalele Europei nu au reușit să voteze. Ba mai mult, la unele secții au izbucnit și incidente. Romanii aflați în fața consulatului României din Torino au fost împrăștiați de forțele de ordine italiene. S-au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe oamenii care ar fi vrut să voteze. Incidente asemănătoare au existat și la Paris.

Concluzia lui Meleșcanu: „Nu este nimeni vinovat pentru situţia din străinătate. Am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de 3 ori mai mulţi oameni ca în primul tur. E greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi”.

Ministrul a anunțat în același timp că își asumă responsabilitatea pentru problemele apărute. „Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul”, a concluzionat Teodor Meleşcanu.

Ministerul Agriculturii – Petre Daea

Petre Daea, propus de PSD la Ministerul Agriculturii, este născut pe 2 noiembrie 1949.

Petre Daea tocmai a încheiat cel de-al treilea mandat de parlamentar – de deputat, două de senator înainte, și în toate s-a implicat activ în reglementarea sectorului agricol ca membru în Comisiile de specialitate din ambele camere.

În trecut, Petre Daea a mai ocupat funcția de ministru al Agriculturii, chair dacă pentru o perioadă scurtă – câteva luni, iulie-decembrie 2004, în Guvernul Năstase. El a deținut o perioadă bună, martie 2002 – iulie 2004, funcția de secretar de stat în MADR, acolo unde și-a câștigat reputația de specialist eficient în rezolvarea problemelor agricole pentru care s-a implicat activ.

Ministerul Justiției – Florin Iordache

Florin Iordache este născut la 14 decembrie 1960, în Caracal; are 57 de ani.

De meserie inginer, a intrat în politică în 1996, când a devenit viceprimar al oraşului Caracal. Din anul 2000, şi-a început primul mandat ca deputat.

A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Craiova în 1985. În 2007, a devenit doctor în economie.

Florin Iordache deţine un teren intravilan de 450 de metri pătraţi şi un apartament de 238 de metri pătraţi, în Bragadiru.

Este cunoscut pentru implicarea în „Marţea Neagră”, fiind cel care le-a transmis deputaţilor din Comisia Juridică din Camera Deputaţilor textul cu modificările legislative care au generat suspiciunea că sunt promovate pentru a salva membri ai Uniunii Social-Liberale cu probleme în justiţie.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu este deputat în Parlamentul României, după alegerile din 11 decembrie.

Lia Olguţa Vasilescu, propusă la Ministerul Muncii. Lia Olguţa Vasilescu a mai fost în parlamentul României în perioada 2000-2004 ca deputat PRM şi în 2008-2012 ca senator PSD.

În iunie 2012, Lia Olguţa Vasilescu a demisionat din Parlament şi a devenit primarul Craiovei.

Potrivit declaraţiei sale de avere, aceasta are bijuterii în valoare de 10.000 de euro și aproape 7.000 de euro şi aproximativ 145.000 de lei în conturi bancare. Tot la capitolul bani, se remarcă faptul că a finanţat campania electorală a PSD cu 50.000 de lei.

Nu are maşină şi a primit un salariu ca edil al Craiovei de 50.614 de lei, anual.

Ministerul Finanțelor – Viorel Ştefan

Viorel Ștefan are 62 de ani. S-a născut pe 26 iulie 1954 în localitatea Mitoc, judeţul Botoşani.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, de profesie economist. Ştefan este membru PSD din 1993.

Viorel Ștefan are la activ trei mandate de senator şi două de deputat. În prezent este deputat PSD Galaţi şi şeful comisiei de buget finanţe al Camerei Deputaţilor.

Acesta deţine un teren agricol, un teren intravilan şi o casă de peste 300 de metri pătraţi. Două autoturisme cumpărate în 2006 şi un venit anual de 42.900 lei, conform ultimei declaraţiii de avere.

Ministerul Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh

Fost ministru al Dezvoltării Regionale din mai 2015, până la instalarea Guvernului Cioloş, Sevil Shhaideh este din nou propusă în fruntea acestui minister. Născută pe 4 decembrie 1964, a fost prima propunere a lui Liviu Dragnea pentru funcţia de premier.

Sevil Shhaideh a fost o apropiată a lui Nicuşor Constantinescu, încă din 1993. Din 2012, după căderea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, Sevil Shhaideh s-a mutat la Ministerul Dezvoltării.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sevil Shhaideh, împreună cu soţul său, deţine o firmă ce are ca activitate principală comerţul de produse alimentare, tutun şi băuturile alcoolice în diferite magazine.

Sevil Shhaideh mai deţine un apartament în municipiul Constanţa, achiziţionat încă din 1994.

Ministerul Afacerilor Europene – Ana Birchall

Ana Birchall este din februarie 2015 preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor. Ana Birchall a intrat prima dată în parlament în 2012, ca deputat de Vaslui.

În perioada aprilie 2014 – octombrie 2015,  Ana Birchall a fost Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii, o funcţie neretribuită.

Ana Birchall are o declaraţie de avere destul de consistentă. Ana Birchall are proprietăți și conturi bancare în România și SUA de sute de mii de euro şi dolari. Deține de asemenea bijuterii în valoare de 46.000 de euro și un lingou de aur. Şi asta nu e tot.Ana Birchall mai are 3 terenuri în judeţul Suceava, 2 apartamente în Bucureşti, o casă de vacanţă tot în Suceava dar şi 2 în Statele Unite, ultimele două fiind achiziţionate pentru fiul ei, Andrew.

Ca deputat a încasat un salariu de aproximativ 77.000 de lei. În declaraţia sa de avere sunt trecute şi datoriile, după ce a făcut 3 împrumuturi la bănci, două în România şi unul în Statele Unite. Iar din afacerile imobiliare din America a încasat alături de soţul său aproximativ 70.000 de dolari.

Ministerul de Interne – Carmen Daniela Dan

La alegerile din 11 decembrie, Carmen Daniela Dan a fost aleasă senator de Teleorman. În prezent, Carmen Daniela Dan este președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat.

În iulie 2002, Carmen Daniela Dan  a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman, în cadrul Serviciului Juridic şi Contencios, iar din 2010 a fost directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Teleorman.

Carmen Daniela Dan a fost subprefect al Județului Teleorman între 15 iunie 2012 și 13 martie 2014, ulterior fiind numită prefect al Județului Teleorman.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax