Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PSD vrea să modifice Legea referendumului: Scrutinul iniţiat de preşedinte va fi doar consultativ

Publicat

camera deputatilor, parlament Președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD) a prezentat miercuri o inițiativă legislativă prin care vor fi restrânse drepturile președintelui României pentru organizarea unui referendum pe probleme de interes național. Proiectul de lege prevede faptul că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus „ține de competența exclusivă a Parlamentului” sau dacă problema prezentată impune revizuirea Constituției. Proiectul mai spune, de asemenea, că președintele nu poate iniția un referendum legislativ, ci numai unul consultativ.

Potrivit proiectului de lege, referendumul organizat pentru probleme de interes național va avea caracter consultativ și va fi organizat la cererea președintelui. În actuala formă, referendumul național privind revizuirea Constituției, demiterea Președintelui României sau cel pe probleme de interes național nu au un caracter specificat de textul legii.

Proiectul de lege prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi suspus consultării “ține de competența exclusivă a Parlamentului” (chestiuni care țin de adoptarea unor legi) sau dacă contravine dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrația, drepturile omului și preemineța dreptului – statul de drept.)”.

Inițiativa legislativă adaugă la textul art. 8 al actualei legislații privind demiterea Presedintelui faptul că “rezultatul acestuia este obligatoriu”.

„Referendumul pentru demiterea Președintelui României este obligatoriu și se stabilește prin hotărâre a Parlamentului, în condițiile prevăzute de art. 95 din Constituție iar rezultatul acestuia este obligatoriu”, se arată în proiectul de lege.

Întrebat în timpul dezbaterii de ce se dorește introducerea unor prevederi precum „rezultatul referendumului este obligatoriu” sau cea în care specifică în clar caracterul consultativ al referendumului organizat la cererea președintelui pe probleme de interes național, Eugen Nicolicea a explicat că o recomandare a Comsiei de la Veneția invită la introducerea în legislație a efectelor produse de anumite prevederi, pentru claritate.

Proiectul de lege privind modificarea legii referendumului a fost prezentat miercuri de președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, în cadrul unui dezbateri organizate de social-democrat înainte ca proiectul de lege să fie înregistrat la Senat. Nu este clar când va depune Nicolicea proiectul de lege în Parlament.

Dezbaterea privind modificarea legii refendumului vine în contextul în care atât președintele Klaus Iohannis, cât și PSD, și-au anunțat intenția de a organiza sau de a susține organizarea unor consultări publice, respectiv un referendum pe tema corupției, la propunerea președintelui, și un altul pe subiectul modificării Constituției, pentru redefinirea familiei, susținut de social-democrați.

Președintele PSD Liviu Dragnea susţine că nu este de acord cu propunerea deputatului Nicolicea, dar precizează că, în opinia sa, și Parlamentul ar trebui să aibă dreptul de a convoca referendumuri.

surse: hotnews.ro, realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax