Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Răsturnare de situație: PNL ar putea obține patru deputați în ALBA. PSD rămâne cu un singur mandat

Publicat

simulare locuri parlamentariDistribuirea mandatelor de parlamentari în județul Alba ar putea cunoaște o întorsătură neașteptată, potrivit lui Florin Roman, aflat pe primul loc pe lista pentru Camera Deputaților. Acesta a spus că PNL obține cu siguranță 3 mandate de deputat în Alba, fiind foarte aproape să obțină și al patrulea post, diferența fiind de doar un vot. Dacă lucrurile se adeveresc, PSD Alba ar prinde un singur mandat de deputat și unul de senator. 

Liberalul a citat o simulare a alocării mandatelor de deputați și senatori realizată de Agenția de Rating Politic. Algoritmul utilizat este cel prezentat în legea electorală.

„Agenția de Rating Politic a realizat cu resursele proprii o simulare a alocării mandatelor de deputați și senatori ale noului Parlament utilizând algoritmul prezentat în Legea electorală. Agenția de Rating Politic are experiența unor analize reușite anterior, la alte alegeri, cu alte simulări electorale. Este un exercițiu realizat în totalitate privat și destinat publicului, specialiștilor și partidelor politice care doresc un termen de comparație. Am dorit să facem acest exercițiu pentru a oferi, cu rapiditate, o variantă de desfășurare a mandatelor pe județe și pentru a explica, în premieră, unele efecte neașteptate ale aplicării acestui sistem electoral – nou, dar vechi în același timp”, se arată într-un document al Agenției.

SIMULAREA MANDATE PARLAMENTARE 2016

Potrivit acestei simulări, PNL este aproape să obțină cinci mandate în Alba, respectiv unul la Senat și patru la Camera Deputaților. Aceasta ar însemna că în Parlament ar putea intra Alexandru Pereș, Florin Roman, Corneliu Olar, Claudiu Răcuci, vizat pentru postul de vicepreședinte al CJ Alba, și Sorin Bumb. De cealaltă parte, PSD ar rămâne cu mandatele sigure ale lui Daniel Breaz la Senat și Ioan Dîrzu la Camera Deputaților. Partidele mici ar fi scoase din discuție. Această situație reprezintă aparent o anomalie.

”Sistemul conține o redistribuire națională care impune ca între rezultatul la vot și numărul de mandate din Parlament să existe o corelație “cât mai” proporțională la final. Din acest motiv, există situații în care, anumitor partide, în anumite județe, pentru a COMPENSA proporționalitatea națională – li se alocă un număr aparent mai mare de voturi. Este un algoritm strict matematic, care NU permite intervenția factorului uman. Din aceste motiv, în anumite județe (mai ales la Camera Deputaților unde sunt mai multe mandate de alocat) se creează aparența unui “spor/ adaos” de mandate pentru unele partide”, se mai arată în documentul citat. Este cazul la Alba, unde, în ciuda numărului aproximativ de egal de voturi, cele două partide vor avea un număr dezechilibrat de mandate.

Datele utilizate au fost cele publicate de Biroul Electoral Central în sistemul SIMPV până la data de 13 decembrie 2016, ora 00:00, dată la care rezultatele erau comunicate în proporție de 99,9% la nivelul secțiilor de votare. Aceasta poate introduce, față de rezultatele finale, o marjă de eroare ce poate schimba destinația alocării unor mandate.

Menționăm că acestea nu sunt rezultatele oficiale, ci o analiză a Agenției de Rating politic.

Situația ar putea aduce o întorsătură și la conducerea CJ Alba, Claudiu Răcuci fiind vizat pentru postul de vicepreședinte CJ Alba, în locul lui Florin Roman. 

VEZI: Noul vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Doi liberali, propuși pentru locul pe care-l va lăsa liber Florin Roman

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. corint

    joi, 15.12.2016 at 11:50

    Terminati cu prostiile!

  2. corint

    joi, 15.12.2016 at 11:51

    Vrem soare si asupra omului simplu din Alba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax