Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RATA ŞOMAJULUI în judeţul ALBA, de 8,67%, la sfârşitul lunii martie. Aproape 16.000 de persoane sunt în căutarea unui loc de muncă

Publicat

ajofm alba sediu

ajofm alba sediuDin datele AJOFM Alba, la sfârşitul lunii martie 2015, un număr total 15.766 persoane figurau în evidenţe, ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, 3.451 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 12.315 nu beneficiază de drepturi băneşti.

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii martie 2015 este de 8,67%.

Citeşte şi 24 aprilie: AJOFM Alba organizează Bursa locurilor de muncă. Oportunităţi pentru şomeri sau cei care doresc să se reorienteze profesional

Medierea muncii

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna martie 2015 a fost de 3.558. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 796 persoane, din care 337 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 459 persoane în locuri de muncă pe perioadă determinată.

Încadrarea şomerilor după prima mediere a muncii – 140 persoane.

Informare şi consiliere profesională

În perioada 01.03.2015 – 31.03.2015, un număr total de 2.439 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, fiind încadrate în muncă a 121 persoane.

Stimularea încadrării în muncă a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ

Una dintre măsurile de prevenirea a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 47 absolvenţi, din care 21 prin subvenţionarea locului de muncă.

Din cei 47 absolvenţi încadraţi, 10 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

Încadrarea în muncă prin stimularea mobilităţii forţei de muncă

În luna martie 2015 au beneficiat de aceste stimulente financiare 4 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalării şi o persoană s-a încadrat într-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km faţă de domiciliul stabil (această persoană a primit o primă de instalare egala cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă).

Încadrarea în muncă a şomerilor înainte de expirarea perioadei de indemnizare

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 32 şomeri, din care 18 sunt femei.

Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale

În luna martie 2015 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 402 şomeri din care 67 cu subvenţionarea locului de muncă.

Încadrarea în muncă persoanelor cu handicap

Prin aplicarea setului de măsuri active prevăzute pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu handicap, a serviciilor personalizate pentru acest grup ţintă, s-a reuşit încadrarea în muncă a 2 persoane fără subvenţionarea locului de muncă.

Activitatea prin reţeaua EURES

Îîn luna martie 2015, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 47 persoane, din care 11 femei, ţara cea mai solicitată fiind Israel, iar ocupaţia cea mai vizată cea de muncitor în construcţii.

Protecţia drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi sistemele de securitate socială

În perioada 1.03.2015 – 31.03.2015, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a primit de la persoane fizice interesate 8 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1/U002, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state(Spania). Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 6 solicitări pentru care s-au completat formularele E302/ U006, fiind eliberate pentru Spania. S-a mai eliberat un formular U007 pentru solicitarea exportului prestaţiilor de şomaj din Germania în România şi un formular U013 pentru confirmarea lunară din timpul perioadei de export a prestaţiilor de şomaj din Spania în Romania.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj

În perioada 1.03.2015 – 31.03.2015, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă:

–       organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 12.970 lei;

–       ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 26.279 lei

–       încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 242.025 lei;

–       încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 1.000 lei;

–       încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 6.925 lei

–       încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă – 84.088 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 76/2002 – 12.475 lei;

Pentru măsurile pasive s-au facut plăţi astfel:

–       indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii – 1.958.030 lei

–       contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 634.875 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax