Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

REACȚII de la KRONOSPAN: AMENINȚARE la adresa Alba24 și DECLARAȚIE DE PRESĂ pe tema noii fabrici de formaldehidă

Publicat

kronochem sebesDouă documente au fost transmise de conducerea companiei KRONOSPAN pe adresa redacției Alba24 și a publisher-ului ziarului, Independent Media. Primul document este o ”cerere de acordare a dreptului la replică” prin care conducerea fabricii din Sebeș se arată nemulțumită de publicarea unui comunicat al Grupului de Inițiativă Civică Sebeș, comunicat care în opinia celor de la KRONOSPAN pune compania într-o lumină negativă și ”conturează în mod fals ideea că activitatea economică derulată de Societate reprezintă o sursă de poluare nocivă pentru populația municipiului Sebeș, fiind cauza determinantă pentru cazurile de cancer în zonă”.

notificare kronospan1 Conducerea KRONOSPAN precizează în textul transmis redacției că publicarea comunicatului remis de Grupul de Inițiativă Civică Sebeș a adus prejudicii morale și patrimoniale companiei și amenință ziarul Alba24 că în cazul în care nu se publică un drept la replică își rezervă dreptul de a acționa pentru recuperarea:

  • ”Cheltuielilor legate de promovarea imaginii societății noastre pe care ne vedem nevoiți să le efectuăm pentru a combate reflectarea în rândurile clienților și partenerilor de afaceria ideii că KRONOSPAN Sebeș SA ar desfășura activitea sa în condiții de ilegalitate și cu încălcarea dispozițiilor privind protecția mediului”
  • ”Beneficiului nerealizat de societatea noastră ca urmare a deteriorării raporturilor contractuale cu partenerii noştri contractuali (furnizori, distribuitori) și a scăderii volumului total al vânzărilor produselor comercializate de KRONOSPAN Sebeș SA”

Documentele transmise de KRONOSPAN  coincid cu demersurile pe care firma  KRONOCHEM –  ”divizia chimică” a grupului austriac încearcă să obțină autorizarea construcției și punerea în funcțiune a unei noi fabrici de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 tone/ an.

Cel de-al doilea document este o Declarație de Presă prin care conducerea Kronospan face publice informații pe care ar fi trebuit să le transmită la data când a început demersurile pentru autorizarea noii fabrici de formaldehidă, în anul 2012. Redăm integral Declarația de Presă a KRONOSPAN SA:

Declaratie de presa

Prin prezenta declaratie de presă Kronospan doreşte sa faca inca o data publice o serie de informatii referitoare la activitatea desfasurata pe platforma de la Sebes si la planurile sale investitionale. Precizam ca toate aceste informatii sunt publice si ca societatea Kronospan si-a declarat in permanenta dorinta de a comunica si colabora cu societatea civila si comunitatea locala.

Kronospan doreste sa sublinieze ca autoritatile competente ale statului, atat cele locale cat si cele de la nivel national, au desfasurat numeroase controale atat tematice cat si inopinate la sediul companiei. Concluziile au aratat ca limitele la emisii impuse prin autorizatia de mediu sunt respectate cu strictete. In cadrul procedurilor legale desfasurate pentru obtinerea diverselor autorizatii au fost elaborate studii aprofundate privind protectia mediului si evolutia starii de sanatate a populatiei in zona de interes (Oras Sebes si imprejurimi) de catre firme cu reputatie europeana si internationala, specializate si acreditate la nivel national si european. Aceste studii au fost prezentate autoritatilor locale si nationale pentru a sta la baza emiterii de autorizatii si reglementari privind procesele tehnologice pe platforma Kronospan Sebes.
Ca intotdeauna Kronospan Sebes isi manifesta deschiderea de a dialoga in permanenta cu privire la indicatorii de mediu stabiliti de autorizatiile existente si este dispusa la orice intercalibrare cu laboratoare acreditate la nivel european pentru a se confirma incadrarea in limitele impuse de autorizatiile de mediu.

Kronospan a achizitionat in 2004 la Sebeş, impreuna cu intreaga platforma de prelucrare a lemnului, o fabrică de formaldehidă care producea 30.000 de tone pe an, având toate autorizaţiile în conformitate cu legislaţia românească şi UE şi îndeplinind cele mai stricte reglementări de emisii din UE, si a carei capacitate autorizata in acel moment era de 60.000 de tone.
Productia de formaldehida actuala de pe platforma de la Sebes este reglementata de Autorizatia IPPC nr. SB 67/2007 revizuita la 01.03.2010 si aflata in curs de revizuire la aceasta data. In conformitate cu autorizatia nr. 29 din 08.01.2001, obtinuta de catre firma Frati la acel moment, Kronospan a preluat in 2004 si dezvoltat proiectul de baza pentru capacitatea necesara de 60.000 de tone.
Noua investitie este realizata de divizia chimica a Kronospan, Kronochem. Kronochem combina toate activitatile chimice ale Kronospan si se situeaza printre cei mai mari producatori de rasini UF din lume, ocupand o pozitie de lider in acest domeniu. Kronochem detine 9 fabrici in tari precum Germania, Anglia, Cehia, Polonia.
In prezent Kronochem deruleaza investitia Construire instalaţie de producere a formaldehidei, capacitate 60 000 tone/an, exprimat în 100% pe baza Autorizatiei de Construire nr. 50/21.03.2013 si a Acordului de Mediu SB 19 din 26.10.2012. Pentru obtinerea autorizatiei de construire Kronochem a derulat intreaga procedura legala in vigoare. La dispozitia publicului au fost puse pe site ul ARPM si Kronospan Raportul de impact asupra mediului si Raportul de securitate pentru noua instalatie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenti, acreditati si trateaza pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricatie, protectia mediului.

Pentru evaluarea impactului potenţial pe care emisiile îl pot produce în atmosfera din zona de amplasare a noii instalaţii de formaldehidă, a fost realizat studiul „Simularea dispersiilor de formaldehidă şi metanol utilizând ISC-AERMOD” de către Centrul de Cercetări pentru Managementul dezastrelor din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca.

Rezultatele arată că noua instalaţie de formaldehidă are o contribuţie nesemnificativă la poluarea mediului.

In ceea ce priveste activitatea desfasurata in prezent, Kronospan a implementat la Sebes cea mai nouă tehnologie de protecţie a mediului, care este prevăzută de reglementările actuale. În afara unui număr mare de tehnologii clasice (cicloane şi filtre textile, electrofiltre, scrubber cu dispozitiv Venturi), Kronospan a investit la Sebes de-a lungul ultimilor ani in cele mai bune tehnologii disponibile pentru reducerea noxelor si a pulberilor.
Beneficiile principale pentru mediu aduse de noile tehnologii includ:

emisii foarte reduse de pulberi;
emisii reduse de compuşi COT;
emisii minime de compuşi organici;
lipsa efectului Blue Haze la coş;
economii de energie de până la 10%;

Solutiile tehnice implementate sunt in conformitate cu cele mai bune practici utilizate in industria panourilor pe baza de lemn. In urma monitorizarilor efectuate la sursele de emisie de pe amplasamentul Kronospan au rezultat valori ale concentratiilor de poluanti sub valorile limita admise prin Autorizatia Integrata de Mediu SB67/2007 revizuita la 01.03.2010. Rezultatele monitorizarilor sunt publice si pot fi consultate pe site-ul companiei. Kronospan intretine permanent instalatiile de epurare si urmareste periodic caracteristicile tehnice si variabilele de proces realizand mentenanta periodica a tuturor echipamentelor de pe platforma.

Facem precizarea ca informatiile publicate in aceasta declaratie de presa au legatura si cu publicarea neîntemeiată și nefundamentată a unor comentarii și articole in diverse medii online având un puternic caracter defaimător de natură să aducă atingere gravă imaginii companiei.
În ceea ce privește toate aceste afirmații defăimătoare și speculative, atragem atenția că acestea nu sunt susținute de publicarea sau referirea la vreun document care să confere legitimitate opiniilor astfel exprimate.
În primul rând subliniem că societatea Kronospan intelege si respecta toate formele de libera exprimare si oricare dintre ele precum si libertatile cetatenesti asigurate prin Constitutia Romaniei si legile incidente, atata vreme cat aceste drepturi sunt exercitate in limitele obiective impuse prin insesi normele legale. Totusi Kronospan nu va ezita să solicite in justitie repararea oricarui prejudiciu suferit și sanctionarea legala a celor care inteleg sa foloseasca spatiul virtual pentru a-si satisface propriile interese politice sau de orice alta natura.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

18 Comentarii

18 Comentarii

  1. Ana Ipatescu

    vineri, 09.01.2015 at 08:37

    Mai întâi te ignoră. Apoi râd de tine. Apoi te înfruntă. Apoi
    tu câștigi.” Mahatma Gandhi
    Se pare ca cei de la Kronospan incep cu amenintariile!! Ce patetici
    sunt. In loc sa deschida toate parghiile de dialog si sa
    decongestioneze starea tensionata dintre ei si societate, fac uz de
    tehnica ultimatumului o tehnica total gresita in solutionarea
    conflictelor. Sa le fie rusine ca trateaza o comunitate intreaga ca pe
    o „gloata de oameni imbecili” si subestimeaza puterea comunitatii si preiveaza dreptul la opinie si exprimarea libera a opiniei prin
    amenintari de doua parale!!!

  2. Turcu Vasile

    vineri, 09.01.2015 at 08:48

    Incredibil ! Kronospan ameninta ! Dr. oana b. din Brasov ameninta sebesenii ! Doamna dr. o.b. NU NE E FRICA DE AMENINTARILE TALE !!! DUMINICA 11 IANUARIE LA ORA 14 VOM FI CU TOTII IN STRADA !!! APOI IN FIECARE DUMINICA LA ORA 14 ! PANA CE KRONOSPAN VA PLECA DIN SEBES !
    NU VA MAI CEREM FILTRE IMPOTRIVA POLUANTULUI CANCERIGEN PM10, MONITORIZARI SI DEMOLAREA CELOR 2 FABRICI DE FORMALDEHIDA CANCERIGENA, CI VA CEREM SIMPLU: PLECATI DIN SEBES !!!
    CEREM RELOCAREA INVESTITIEI LA 20-30 KM DE ORICE ASEZARE UMANA DIN ROMANIA !!

  3. puffin

    vineri, 09.01.2015 at 09:28

    Iaca pozna c-au facut-o. Pe langa amenintari la adresa membrilor grupului (si nu numai) au trecut la amenintari in media. Charle suntem toti 🙂

  4. Ecologista

    vineri, 09.01.2015 at 09:33

    Pulberile in suspensie PM10 si PM2.5

    Efecte asupra sanatatii populatiei

    Dimensiunea particulelor este direct legata de potentialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.
    Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.
    Copiii cu varsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decat adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili , deoarece plamanii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil.
    Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.
    Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura. (www.calitateaer.ro)

  5. Dan Albu

    vineri, 09.01.2015 at 09:34

    Pulberile in suspensie PM10 si PM2.5. Efecte asupra sanatatii populatiei:Dimensiunea particulelor este direct legata de potentialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si gat si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii si intoxicari.
    Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, varstnicii si astmaticii.
    Copiii cu varsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decat adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili , deoarece plamanii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil.
    Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.
    Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura. (www.calitateaer.ro)

  6. dr. Sabin Horea

    vineri, 09.01.2015 at 09:36

    Poluarea cancerigena este determinata de cei doi poluanti cancerigeni,emisi in atmosfera:formaldehida si pulberi in suspensie PM10 (In adresa GNM nr 24/27.01.2009 se precizeaza: ”In conditiile respectarii prevederilor autorizatiilor de mediu, unde valoarea limita de emisie pentru indicatorul pulberi este de 50mg/mc, la o functionare continua de 24 ore la capacitate maxima, cantitatea de pulberi evacuata in atmosfera poate fi 1800kg /zi”).
    De asemenea se emit in aerul atmosferic cantitati uriase de gaze(Prin adresa nr.300/27.04.2007 a GNM se precizeaza:”Deoarece volumele de gaze emise in atmosfera,cumulat pe intreaga platforma depasesc 1500.000 Nmc/ora,cantitatile de poluanti sunt foarte mari…”)

  7. cristi

    vineri, 09.01.2015 at 09:48

    De ce nu spun stimabilii de la Kronospan si despre deversarea celor 800 litri formaldehida din 19 feb.2008, cand au incercat sa se sustraga raspunderii si au fost amendati cu suma de 80.000lei, sau despre ridicarea fara autorizatie de constructie in 2006-2007 a instalatiei de 60.000T/an, actiune care s-a soldat cu o sentinta judecatoreasca si au fost nevoiti sa demonteze aceasta instalatie, sau despre amenda maxima aplicata de catre comisarii garzi nationale de mediu din anul 2007, cand se punea problema la modul cel mai serios sa fie retrasa autorizatia de mediu pentru grave abateri, sau despre modul in care organizeaza ei dezbateri publice cu sali pline de angajati si colaboratori,pentru ca cetatenii sa nu aiba loc sau curaj sa isi spuna punctul de vedere…. Si mai sunt multe de astea.
    RUSINE KRONOSPANE!!
    Duminica, TOATA LUMEA IN STRADA!!

  8. AVRAM IANCU

    vineri, 09.01.2015 at 10:11

    POLUAREA CANCERIGENA DE LA SEBES ESTE O CRIMA ORGANIZATA IMPOTRIVA SANATATIII SI VIETIII COPIILOR, FEMEILOR, TINERILOR SI ADULTILOR ! A SOSIT CEASUL CA CEI VINOVATI SA PLATEASCA PENTRU ACEASTA CRIMA ORIBILA !
    SEBESENI, CU MIC , CU MARE, IN STRADA !! SI NU PLECAM DIN STRADA PANA NU PLEACA KRONPSPAN DIN SEBES !!!!

    • rodi

      vineri, 09.01.2015 at 21:26

      nu o spunem doar noi ca e fffffff periculos pentru populatie si o spun medici din cluj eu am o problema cu tuse de o luna de zile si nu imi trece cu nimic ne intrebam de ce raspunsu e la acesti incostienti care isi bat joc de fiintele vii din jona sa le fie rusine si sa isi aduca fam la sebes sa sufere alaturi cu noi

  9. Prof. Adrian B.

    vineri, 09.01.2015 at 10:13

    Centrul Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC) clasează formaldehida ca substanţa cancerigenă
    „ Două zeci şi şase de cercetători , veniţi din 10 ţări diferite, au evaluat datele ştiinţifice legate de proprietăţile cancerigene ale formaldehidei, un produs chimic larg utilizat”, a spus în loc de introducere Dr. Peter Boyle, Directorul Centrului Internaţional de Cercetare asupra Cancerului (CIRC), din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La sfârşitul reuniunii organizate de Programul de Monografii ale CIRC, Grupul de Lucru a concluzionat că formaldehida este cancerigenă pentru om, Precedentele evaluări , fondate atunci pe un număr mai mic de studii, concluzionaseră că formaldehida era posibil cancerigenă pentru om, dar noi date provenind de la studii pe persoane expuse la formaldehida au crescut ponderea globală a indicaţiilor ştiinţifice.Pe baza acestor noi date, grupul de experţi a putut determina că, dispune în prezent de suficiente indicii că formaldehida provoacă cancerul rinofaringian la om. Grupul de lucru a găsit indicii pentru cancerul foselor nazale şi al sinusurilor feţei şi indicii „puternice, dar nu suficiente pentru leucemie.In plus, făcând cunoscută importanţa majoră a datelor ştiinţifice legate de asocierea între expunerea la formaldehida şi un risc crescut de leucemie şi de cancer al foselor nazale şi al sinusurilor feţei, Grupul de Lucru a identificat sectoarele de cercetare ce trebuie sâ fie aprofundate.

  10. Bianca

    vineri, 09.01.2015 at 11:17

    Cine este purtator de cuvant la KRONOSPAN??? – Din cate stim cu totii, cei care au absolvit o facultate, un document oficial, se scrie cu Times New Roman si la paragraf 1.5…..Sau cel de acolo face cum il taie capul? :))Fratilor cat va da sa stati in fabrica aceea??? se merita sa faci cancer pentru bani????

  11. mihai

    vineri, 09.01.2015 at 13:14

    Kronospan nu este altceva decat o firma care polueaza ingrozitor si care isi trateaza angajatii ca pe niste sclavi manati din spate de niste vatafi; vatafi care avand acces la fondurile nelimitate ale unei asemenea companii gasesc intotdeauna un functionar corupt care le asigura spatele. Kronospan ar trebui inchisa complet. Numai asa putem deveni un oras cu adevarat european.

  12. Cosmin

    vineri, 09.01.2015 at 13:53

    Din pacate se face totul „legal” la noi in tara. „Legal” s-a defrisat, „legal” s-a cumparat Dacia Logan echipata complet pentru politie cu 70.000 Euro/1 masina, „legal” CFR, „legal” Posta Romana, „legal” flota lui Base, etc. „LEGAL” nu o sa mai prindem pensiile pentru care cotizam.

  13. sorin

    vineri, 09.01.2015 at 18:29

    Daca Kronospan nu polueaza atunci sa nu-mi spuneti ca ceea ce se vede ca iese pe cosurile alea este oxigen pur. Uitati-va la zapada din jurul Kronospanului ca este gri nu mai este alba.

  14. poluatul

    sâmbătă, 10.01.2015 at 12:50

    Nu va lasati intimidati , amenintarilr Kronospanului dovedesc faptul ca se simt cu musca pe caciula , adica polueaza si imbolnavesc oameni . Sa iesim cu mic cu mare in strada sa le aratam ca pentru noi viata este un lucru important .

  15. sebesan

    sâmbătă, 10.01.2015 at 21:44

    felicitari tinerilor organizatori,pt.viata lor,si a noastra merita sa iesim si noi in strada

  16. Constantin

    sâmbătă, 10.01.2015 at 21:54

    Va sustinem de la Bucuresti sa iesiti la protest cat mai multi si sa va faceti auzita vocea prin toate caile legale, petitii, scrisori, flash-moburi, etc. Uniti salvam toata Romania

  17. sandu

    marți, 13.01.2015 at 20:42

    Nu va lasati intimidati de amenintari din partea unora care vor sa obtina profituri amenintand sanatatea noastra.Cele mai multe cazuri de cancer se afla in judetul Alba, fiind provocate de firma KRONOSPAN.Doar impreuna putem sa stopam acest dezastru ecologic.Haideti sa iesim si Dumineca in 18 01 2015 in fata primariei intr-un numar mult mai mare.Aceasta poluare ne afecteaza pe toti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax