Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

REGULI NOI de la 31 august pentru cei care construiesc case la ţară. Amenzi de până la 10.000 de lei dacă lucrările nu sunt verificate de diriginte de şantier

Publicat

constructiiCei care vor să își construiască o casă cu etaj la ţară vor fi obligaţi să angajeze un diriginte de şantier, care să monitorizeze calitatea lucrărilor. Modificările la legea construcţiilor au fost publicate în Monitorul Oficial şi intră în vigoare din 31 august.

Dacă până acum persoanele care doreau să construiască ori să consolideze, în mediul rural, locuinţe cu parter sau parter şi etaj ori anexe gospodăreşti nu erau obligate să aibă proiecte tehnice verificate, aşa cum este cazul în mediul urban, de la sfârşitul luni august vor fi nevoite să angajeze diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor. În caz contrar, amenzile ajung până la 10.000 de lei.

Excepţia privind construcţiile în mediul rural a fost eliminată prin Legea 177/2015 pentru completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Actul normativ intră în vigoare din 31 august.

Astfel, de la data menţionată, cei care construiesc sau fac lucrări de intervenţie la case de la ţară sunt obligaţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, de verificarea lucrărilor ocupându-se şi responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi (angajaţi de cei care execută efectiv lucrările), iar proiectul şi execuţia trebuie expertizate de către experţi tehnici atestaţi.

„Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (…) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu executia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor”, se arată în legea publicată.

Potrivit modificărilor aduse la lege, Inspectoratul de Stat in Constructii este obligat să verifice dacă aceia care își construiesc case respectă sau nu normele de stabilitate și rezistență.

De asemenea, proiectele tehnice trebuie controlate de verificatori atestaţi, alţii faţă de cei care au întocmit proiectele. Excepţie sunt cazurile pentru locuinţe unifamiliale doar cu parter sau anexele gospodăreşti din mediul rural şi satele aparţinătoare oraşelor ori municipiilor.

Aceeaşi categorie de construcţii este exceptată de controalele ISC.

La capitolul amenzi, acestea sunt între 5000 de lei şi 10.000 de lei pentru cei care nu angajează diriginte de şantier pentru verificarea executării lucrărilor, respectiv între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru lucrări fără proiecte tehnice verificate de specialişti atestaţi.

De asemenea, noua lege prevede că 0,5% din valoarea autorizată (fără TVA) a lucrărilor pentru construcţii noi şi cele de intervenţie la imobile existente trebuie virată la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Suma va fi plătită în tranşe: 50 la sută la data transmiterii la ISC a înştiinţării privind data începerii lucrărilor autorizate şi 50 la sută la data semnării procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Nerespectarea termenelor se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax