Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Repausul săptămânal acordat salariaților. Câte zile libere ai dreptul să-ţi iei într-o săptămână?

Publicat

Legislaţia europeană impune ca repausul săptămânal neîntrerupt acordat salariaților să fie de minimum 24 de ore în decursul unei perioade de șapte zile.

Nu contează însă când anume se acordă zile libere, potrivit unor lămuriri recente ale Curții de Justiției a Uniunii Europene (CJUE). Prin urmare, el poate fi acordat oricând înăuntrul fiecărei perioade de șapte zile, iar nu neapărat după șase zile consecutive de muncă, scrie avocatnet.ro.

Orice lucrător din Uniunea Europeană (UE) ar trebui să beneficieze, în decursul unei perioade de șapte zile, de o perioadă minimă de repaus neîntrerupt de 24 de ore, la care se adaugă 11 ore de repaus zilnic. Este un minim necesar, impus de Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, act care e transpus în legislația noastră în Codul muncii.

Cum e reglementat la noi repausul săptămânal

În România, legislaţia e altfel. „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, scrie în Codul muncii.

Dacă repausul nu se acordă în zilele de sâmbătă și duminică, ci în alte zile, salariații trebuie să primească un spor la salariu.

„În situații de excepție zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților”, mai scrie în Cod, iar în acest caz sporul la salariu trebuie să fie dublu față de cel de care vorbeam mai sus.

sursa: avocatnet.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax