Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Repere din istoria ASTRA: 110 ani de la înființarea Despărțământului Aiud-Teiuş

avatar

Publicat

cartiAsociațiunea ASTRA Despărțământul „Ovidiu Hulea” Aiud se consideră continuatoarea ASTREI interbelice și rămâne fidelă dezideratelor din Statut. Repere de istorie regăsită sunt aduse în atenţia publicului, de preşedinta organizaţiei aiudene, prof. Despina Stanciu.

Câteva aspecte ale despărțământului au fost găsite de către prof. Iacob Buta, cel care a revitalizat activitatea după 1989, prin fundația „Ovidiu Hulea”. Cei care i-au urmat au găsit actul de constituire al despărțământului aiudean. Meritul îi revine bibliotecarei Dana Grigoriță de la Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” din Aiud, ea însăși fiind astristă.

Iată cum arată documentul de constituire, descoperit în revista „Transilvania” și cu ecouri în presa vremii:

În ședința plenară a secțiunilor științifice ale Asociațiunii Pentru Literatura și Cultura Poporului Român, ținută în data de 14 și 15 iulie 1907 la Sibiu, la punctul 174 al ordinei de zi, se analizează propunerea Despărțământului Alba Iulia: „Direcțiunea despărțământului Alba Iulia înaintează procesul verbal al ședinței din 24 iunie 1907 în care propune o nouă organizare a despărțământului și înființarea unui nou despărțământ cu sediul la Teiuş sau Aiud. Se roagă comitetul central a trimite publicațiunile Asociațiunii pe seama agenturii din Teiuş”.

În urma acestei propuneri, Asociațiunea, întrunită în ședința din 31 iulie – 1 august 1907, a decis înființarea noului despărțământ. Acest moment este consemnat la punctul 243 al ordinei de zi din PV al Ședinței a IX-a al Comitetului Central al Asociațiunii din 12 septembrie 1907, după cum urmează: „Secretarul administrativ raportează că în urma deciziunii comitetului central din ședința ținută la 31 iulie-1 august 1907 de a se înființa un despărțământ pe teritoriul despărțământului Alba Iulia, s-a adresat d-lui Ioan Maior, protopop în Aiud, să ia asupra sa înființarea unui despărțământ nou în ținutul Aiud-Teiuş. Numitul domn protopop primește această însărcinare.”

După ce Asociațiunea a decis înființarea noului despărțământ, protopopul Ioan Maior a convocat adunarea generală la Gârbova de Jos în data de 22 septembrie, după cum aflăm din presa vremii: „În senzul comisiunei de datto 30 August 1907 Nr. 734 al comitetului central al Asociaţiunii pentru literatura română şi cultura poporului român, convoc în comuna Gârbova inferioară pe ziua de 22 Septemvrie stil nou 1907 la 3 oare p. m. în biserica gr. cat. adunarea generală a tuturor celor ce se interesează de cultura şi literatura poporului român spre a înfiinţa şi constitui un despărţământ nou al Asociaţiunii Aiud—Teuşi, constătător din oraşul Aiud, cercul pretorial Aiud, şi comunele Galda de jos, Benic, Galda de sus, Întregalde, Mesentea şi Oeşdea… Ioan Maior, protopop, delegatul comitetului central al Asociaţiunei”.

În același PV al Ședinței a IX-a al Comitetului Central al Asociațiunii, la punctul 279 al ordinei de zi s-a consemnat: „Direcțiunea despărțământului Aiud-Teiuş înaintează procesul verbal al adunării de constituire, ținute în Gârbova de Jos la 22 septembrie 1907, în care s-a declarat de înființat despărțământul Aiud-Teiuş cu sediul în Aiud, înscriindu-se 16 membri ordinari și 53 ajutători, de la cari s-au adunat suma de K 242. Noul despărțământ cuprinde comunele din cercul administrativ Aiud, afară de Ocnișoara și 6 comune din cercul administrativ al Ighiului și anume: Întregalde, Galda Superioară, Benic, Mesentea, Galda Inferioară și Oiejdea. S-a ales director al despărțământului dl. Ioan Maior, protopop în Aiud, iar membri în comitet domnii: Dr. G. Simon, avocat în Aiud, Candin Suciu, preot în Benic, Simon Marcu, preot în Gârbova Inferioară, secretar Cornel Crişan, învățător în Teiuș, casier Gavril Raţiu, protopop în Teiuș, controlor Irimie Iliescu, preot. S-a înființat și o bibliotecă în Teiuș. Se ia act cu aprobare și se îndrumă comitetul cercual să-și înceapă activitatea”.

Ecouri referitoare la acest act cultural se regăsesc în presa vremii: „«Despărţământul Alba-Iulia», constătător din peste 100 de comune s-a împărţit în două. Comunele cari gravitează înspre Teiuş şi Aiud s-au grupat într-un nou despărțământ, cu numele «Aiud-Teiuş», al cărui sediu (scaun) este Aiudul. Organizarea despărţământului a făcut-o dl. protopop din Aiud: Ioan Maior, care a fost ales director. Dl Maior a fost ajutat în lucrarea sa de cărturarii din Aiud, Teiuş şi din o mare parte a comunelor aparţinătoare acestui despărțământ. În Teiuş s-a înfiinţat o agentură şi bibliotecă poporală. Dorim spor bun şi D-zeu s-ajute!”

Mai multe informații vor fi într-o lucrare viitoare mai amplă cuprinzând pagini de istorie regăsită.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Parcare „după bunul plac” la Alba Iulia. Cum și-a lăsat un şofer maşina, lângă un supermarket

avatar

Publicat

Un nou exemplu de parcare „după bunul plac” a fost surprins la Alba Iulia. Cei care s-au aflat marți, în jurul orei 13:50, în parcarea unui supermarket din municipiu au putut observa o maşină pe care şoferul a lăsat-o, nestingherit, de-a latul pe locul de parcare.

Parcările unor şoferi din Alba sunt demne de „premiat”. Cam asta putem spune despre situaţia surprinsă în imagini de un cititor Alba24, în parcarea unui supermarket din Alba Iulia.

Autoturismul a fost surprins marți, în jurul orei 13:50, uitat de șofer „de-a latul” pe locul de parcare.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: Conferință la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”

avatar

Publicat

Istoricul Ștefania Dinu, a susținut marți 17 iulie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, conferința „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”. În cadrul conferinței a fost evidențiată activitatea reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial, de la loialitatea faţă de cauza Aliaţilor la organizarea şi buna funcţionare a serviciului de ambulanţe destinate frontului, de la încurajarea răniţilor şi bolnavilor la prezenţa permanentă în mijlocul soldaţilor, alături de regele Ferdinand.

Contribuția Reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial și loialitatea sa față de cauza în care Aliații erau implicați a fost detaliată pe larg de către Directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni și totodată istoricul Ștefania Dinu.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc marți 17 iulie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Ștefania Dinu a prezentat dăruirea Reginei, cu care a organizat și a asigurat buna funcționare a serviciului de ambulanțe destinate frontului.

Totodată a evidențiat și prezența efectivă a Reginei în rândul răniților și al muribunzilor, și cum aceasta mergea pe front și încuraja oștenii alături de soțul său, regele Ferdinand.

Nu a fost omisă din prezentare nici momentul intrării familiei regale în Capitală sau prezența reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris.

Conferința omagiază  și 80 de ani de la trecerea în neființă a Reginei Maria la data de 18 iulie 1938.

Istoricul Ștefania Dinu a precizat că, expoziția la Alba Iulia este una temporară, deoarece ea va merge și în alte muzee din Transilvania și chiar va acea caracter internațional, fiind în tratatative cu reprezentanții unui muzeu din Roma.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: SENSURI UNICE noi, după reorganizarea circulaţiei rutiere, la Alba Iulia. Detalii de la Primărie

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia transmite detalii despre reorganizarea recentă a circulaţiei rutiere în municipiu. Este vorba despre instituirea a trei noi sensuri unice, pe străzi din oraş.

Arterele vizate sunt Nicolae Titulescu (parcarea BRD), Lucian Blaga (zona Pensiunii „Preciosa”) şi Traian.

Astfel, dacă aveţi drum prin centrul oraşului, reţineţi că, dacă veniţi cu maşina pe strada Mihai Viteazul, dinspre intersecţia cu Octavian Goga sau intersecţia cu I.I.C Brătianu, nu puteţi intra pe străzile Lucian Blaga sau Nicolae Titulescu.

Este acces interzis şi pe continuarea străzii Lucian Blaga, de la intersecţia cu Basarabiei (spre Colegiul Economic).

Pe strada Traian, este sens unic dinspre intersecţia cu strada Basarabiei, cu acces interzis dinspre Munteniei (sensul de mers dinspre intersecţia Ferdinand-Munteniei-Traian).

Vă reamintim şi alte reorganizări ale traficului rutier la Alba Iulia, din ultima perioadă:

Vezi şi SENS UNIC pe strada Gladiolelor din Alba Iulia. Se circulă dinspre Bulevardul Transilvaniei

Vezi Modificări de circulaţie pe strada Brădişor

Vezi Sensuri unice pe străzile Avram Iancu, B.P. Haşdeu

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 3 milioane de lei pentru reamenajarea parcului din Cîmpeni. Alei, aparate de sport și grup sanitar

avatar

Publicat

Parcul din Cîmpeni va fi renovat cu 3 milioane de lei. Se vor schimba mobilierul, spațiul de joacă, se vor monta aparate de fitness și se va construi un grup sanitar. Administrația locală a scos deja la licitație lucrările, iar acum se așteaptă depunerea ofertelor.

Potrivit proiectului, locaţia este în intravilanul orasului Cîmpeni, pe strada Avram Iancu, cu o suprafaţă totală de 11.1940 mp, cu rețele de utilităţi.

Se propun: noi trasee pietonale, acces auto controlat, separare zone verzi de cele pavate, crearea unei piaţete pentru diferite activităţi, crearea de zone decorative, spaţii de joacă, eliberarea unor zone ocupate cu arbori vechi şi înlocuirea lor cu specii de talie mică, arbustive sau floricole, grup sanitar public.

Având în vedere că acest obiectiv este compus din lucrări în valoare estimativă de 2.776.713,14 lei și dotări în valoare estimativă de 387.555,77 lei, ofertantul va face dovada că în ultimii 5 ani, calculați până la data limita de depunere a ofertelor, a dus la bun sfârșit lucrări similare cu cele care fac obiectul procedurii de achiziție, a căror valoare cumulată a fost de cel puțin 2.776.713,14 lei, fără TVA, la nivelul a cel mult două contracte.

Pentru proiectul a cărui valoare este de 3.164.268.91 de lei, cei interesați pot depune ofertele până la data de 30 iulie.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă. Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte strategia pentru prevenirea bolilor de risc

avatar

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte viitoarea să prezinte viitoarea strategie  privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România.

Analiza ministerului Sănătății arată că acum există risc de discontinuitate pentru 13 molecule – în special la medicamentele ieftine sau la cele oncologice. S-au luat deja măsuri pentru rezolvarea situației. Ministerul Sănătății acționează preventiv pentru asigurarea aprovizionării pieței din România cu medicamente ieftine astfel încât bolnavii, în special cei bolnavi de cancer, să poată beneficia de cele mai noi medicamente în domeniu și în timp real.

Am formulat mai multe întrebări către Ministerul Sănătății prin care îi rog, la cererea cetățenilor, să prezinte viitoarea strategie de privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România. Mă interesează să știu că acești bolnavi vor beneficia de toate medicamentele de care au nevoie, subvenționate și pe perioadă nelimitată.

Taxa de clawback este în analiza unei comisii special constituite la minister care, în câteva zile, va face propuneri ce vor intra în dezbaterea publică. În acest context se lucrează deja la corecția prețurilor medicamentelor, proces care va fi finalizat la 1 Octombrie și care urmărește prioritar să prevină/împiedice dispariția din piață a medicamentelor ieftine.

O altă măsură este achiziția regională centralizată pentru anumite produse farmaceutice – cele cu preț mai mic sau cele cu număr mai redus de solicitări- astfel încât să fie asigurat tratamentul continuu al pacienților.

Acolo unde anumite medicamente lipsesc temporar se aplică soluția înlocuirii cu tratament cu aceeași substanță activă, dar sub altă denumire. În situația în care această soluție nu este posibilă Ministerul va recurge la achiziția în regim special.

Tot acest set de măsuri, inclusiv unele de natură coercitiv-contractuală – urmăresc ca distribuitorii și producătorii să fie prezenți pe piața românească astfel încât românii să găsească medicamentele de care au nevoie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate