Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Restituirea imobilelor confiscate de comuniști ar putea fi amânată până în 2025. Proiect de lege, la Senat

Publicat

senat Un grup de senatori și deputați au inițiat o propunere legislativă de amânare a termenului de 1 ianuarie 2018, când toate imobilele confiscate de regimul comunist ar trebui să intre în proprietatea statului, dacă proprietarii de drept nu le-au revendicat. Parlamentarii propun un nou termen, respectiv anul 2025.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 165 din 16 mai 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România a fost înregistrată la începutul anului la Senat pentru dezbatere, în procedură de urgență.

Inițiatorii, un grup de senatori și deputați UDMR, susțin, în expunerea de motive, că anul 2025 este o dată mult mai viabilă pentru toate aceste proceduri, care sunt, în acest moment, întârziate sau blocate.

„În condițiile în care inventarierea a fost amânată, iar punerile în posesie au fost suspendate de lege până la finalizarea inventarierii, propunem să ne raportăm la Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 și să devansăm termenul de 1 ianuarie 2018 cu 1 ianuarie 2025”, se arată în expunerea de motive.

Parlamentarii inițiatori spun că și articolul privind terenurile puse la dispoziția comisiilor locale, nerestituite încă foștilor proprietari, trebuie modificat. Astfel, ei susțin că aceste terenuri (păduri, pășuni, ogoare) aflate în posesia cetățenilor încă din anii ’90, nu ar trebui să se întoarcă în proprietatea statului, întrucât ar fi „o a doua naționalizare”.

Propunerea legislativă prevede că „terenurile puse la dispoziția comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foștilor proprietari până la data de 1 ianuarie 2025, intră, de drept, în Fondul național și sunt afectate valorificării punctelor acordate potrivit prezentei legi”.

Forul decizional în cazul propunerii legislative este Camera Deputaților.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax