Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Restituirea taxei de primă înmatriculare auto. Procedura stabilită de autorităţi şi documente necesare

Publicat

taxa timbru mediu Românii pot cere restituirea taxelor auto pe cale administrativă, începând cu anul viitor, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Executivul a adoptat o ordonanță de urgență, în 4 august, cu noua procedură de restituire a taxelor auto.

Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat respectivele taxe și care nu au și-au primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă. Aceștia vor trebui să ceară în scris organului fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora (de la data perceperii și până la data primirii).

Astfel, cererea şi documentele pentru restituirea taxelor auto trebuie depuse cel târziu în 31 august 2018 (ulterior acestui termen nu se mai poate depune cererea şi se pierde dreptul de restituire).

Documente necesare

La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plăţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanţa fiscală/ ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia, precum şi copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

Când se pot primi banii?

Restituirea sumelor se realizeaza in baza deciziilor emise de ANAF potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:

– pentru taxa specială pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
– pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

În situatia achitarii sumelor de catre societatile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

Restituirea sumelor se realizeaza din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, in functie de bugetul in care s-au facut venit sumele incasate, in contul bancar indicat de solicitant in cererea sa de restituire.

Cheltuielile banesti stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive, care sunt in sarcina statului roman, precum si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita a sumelor se suporta din bugetul de stat sau din bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, dupa caz.

Sumele ramase de restituit, reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Sumele ramase de restituit, reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Dobanzile datorate contribuabililor aferente sumelor se calculeaza si se platesc de catre organele competente, pentru perioada cuprinsa intre data perceperii taxelor si data restituirii acestora, ori conform celor dispuse prin hotararile judecatoresti definitive.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Roman simona

    luni, 06.11.2017 at 08:47

    Am depus cererea pentru restituirea taxei auto in 2016 s-a stabilit ca voi primi banii inapoi in 4 rate ,o rata am primit-o anul trecu in august dar de atunci nimic .Ce se intampla cu restul cand le veti restitui?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax