Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REZOLUȚIA MARII UNIRI de la 1918, SCRISĂ GREȘIT pe clopotul inaugurat în Piața Cetății. „Opțiunea” artistului falsifică istoria

Publicat

„Mulți văd, puțini pricep”. Această „umbrelă”, sub care tot mai multe neglijențe periculoase sunt trecute cu vederea la tot pasul, în politică, administrație, economie, arhitectură și chiar artă, ar putea fi și argumentul care a încurajat una dintre cele mai revoltătoare greșeli care se puteau comite pe un monument amplasat într-un spațiu public și care citează fals un document istoric.

Este vorba despre Clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918. Deși întruchipează unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, legătura piesei din bronz cu istoria propriu-zisă nu este mai mult decât simbolică. Ba mai mult, prin inscripția de pe clopot, istoria este chiar denaturată.

Pe monument este citată Rezoluțiunea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Doar că, dacă în documentul original se vorbește despre Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, pe Clopotul din Cetate „Țara Ungurească” a fost înlocuită cu „Țara Românească”. Așa, „dintr-o opțiune a artistului”. Astfel că, atâta timp cât monumentul va rămâne în zona istorică a orașului, toți cei care nu cunosc documentul original, copii, tineri, generații peste generații, vor crede că acela este textul din Rezoluțiune și vor rămâne, deci, cu informații eronate despre istorie.

(Click pe poză pentru a vedea textul din documentul original)

Dacă în alte situații artiștii nu sunt decât executanții ideilor unor șefi, care și plătesc lucrările, de această dată nimeni nu a fost afectat de această eroare care mistifică istoria, astfel încât să corecteze „opțiunea artistului”.

Această statuie, la fel ca multe altele din Cetatea Carolina, a fost realizată în cadrul unui proiect de renovare a zonei istorice din Alba Iulia, în valoare totală de peste 76 milioane lei, bani alocaţi din bugetul local și fonduri europene. Execuția lucrărilor din proiect a fost câștigată la licitație de firma Grup Corint, iar patronul, Danil Sabău, este cel care a elaborat conceptul de reabilitare a centrului istoric. În această toamnă, Sabău a fost reales preşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice. Nu că această calitate ar implica răspundere pentru corectitudinea monumentelor din Cetate, însă un detaliu de acest gen ar fi putut atrage atenţia celui care ar fi avut puterea de a rezolva situația și de a evita ca o astfel de „pată” să stigmatizeze obrazul istoricei Alba Iulia.

Gafa este cu atât mai gravă cu cât monumentul cu pricina este amplasat în plin centru istoric, în spatele Sălii Unirii, exact pe locul în care s-a citit Rezoluția în urmă cu 95 de ani, în fața a 100.000 de oameni. Monumentul a fost dezvelit, în 30 noiembrie, cu mare fast, de reprezentanții autorităților locale, în cadrul unei ceremonii prilejuite de inaugurarea Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina.

Rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia este documentul prin care a fost proclamată Unirea tuturor românilor. La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia au venit 1228 de delegaţi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească”, care au votat o rezoluţie care „decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Primul articol din document prevede: Adunarea naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara-Ungurească, adunaţi, prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie (1 Decembrie) 1918, decretează unirea acelor Români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

Citiți și: FOTO-DOCUMENT: Ce au hotărât românii la Alba Iulia acum 95 de ani. Articolele Rezoluţiei pentru Unire

Adunarea Naţională proclamă în special dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre” şi susține libertatea, egalitatea şi autonomia pentru toate confesiunile religioase, libertatea presei, votul universal şi reprezentare proporţională în parlament, precum şi o reformă agrară radicală. Rezoluţia Unirii a fost citită de Vasile Goldiş în prezenţa celor peste 100.000 de participanţi.

Vedeți aici explicația artistului pentru modificarea textului din Rezoluție: Misterul statuilor din Cetatea Alba Carolina: Costuri reale, semnificații ascunse și „opțiuni artistice” care nu bat cu istoria

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. cosmin

    luni, 02.12.2013 at 18:54

    Multa minte mai are domnul artist. Tara Ungureasca era reprezentata de Crisana, Satu Mare si Maramures, nicidecum de Ungaria. Acum reiese ca s-au unit romanii din Tara Romaneasca cu cei din Tara Romaneasca.

  2. manga

    luni, 02.12.2013 at 20:26

    Asta e o ruşine pentru noi, o grosolănie, de parcă toti suntem analfabeţi si dezradacinati si lipsiţi de sensibilitate. Artistul poate o fi avut o fitza, ceva, un exces de orgoliu, dar nu trebuia dezvelit monumentul ăla pana textul era greşit. Mai ales dupa 1 decembrie cand a fost toata ţara aici, o sa creadă toti ca suntem un oras de tampiţi. Şi pe buna dreptate, vai si amar…

  3. FG

    marți, 03.12.2013 at 00:02

    Mda, plina Alba Iulia de frustrati…sa iesi sa strigi ce te doare e rusine, sa faci inscriptii patriotice e rusine( apropos, era inca un articol in care artistul isi explica alegerea, asa ca ciocu’ mic daca nu cunoasteti clar situatia)..da’ ce nu-i rusine ma fratilor la voi?…cand vad mentalitatile astea inguste, ma apuca damblaua… cu astea ar trebui voi sa va rusinati, cu mentalitatea asta predominanta de acolo…

  4. Honecker

    marți, 03.12.2013 at 01:34

    E ca si cum nemtii si-ar face un monument pe care ar scrie ca in 1990 s-a unit Germania de vest cu Bavaria, asa, de dragul artei, ca nu le place cum suna DDR. Dar ce sa inteleaga toti repetentii ca „artistul” a schimbat nu doar un simplu cuvant, ci toata noima acestui eveniment istoric, de a iesit o prostie cutremuratoare! Cine pretinde ca intelege „licenta artistului” e un incult si o rusine pentru natiunea romana!

  5. tanti ma-ta

    marți, 03.12.2013 at 10:10

    Foarte socanta stirea. Nu stiam de ce ma doare in… cot. Fix de clopot

  6. bono

    marți, 03.12.2013 at 18:09

    Simplu: beneficiarul lucrarii (Primaria) sa se autosesizeze si sa solicite corectarea citarii eronate (caci „artistul” zice ca nu e gresala, ca asa „a vrut muschii lui” de hartist) si penalizarea remuneratiei executantului!
    Se aude dom’ primar?

  7. luca

    marți, 03.12.2013 at 22:27

    Va inflamati degeaba. Tara ungureasca nu inseamna in epoca Ungaria. Era un termen comun folosit de romanii din Vechiul Regat sa numeasca teritoriile pe peste munti populate de romani. Pe romani de aici ii numeau ungureni, nu pentru ca ar fi unguri dar pentru ca veneau din teritoriul imperiului Austro-Ungar (care avea si cehi si slovaci si bucovinenei si croati si romani ardeleni si ucrainieni) dica pentru ca erau „supusi” adica cetateni A-U.
    Cred ca artistul a vrut sa respecte termenii din epoca nu sa fie subversiv cum ar vrea unii sa se creada.

    • Marius

      miercuri, 28.02.2018 at 16:17

      Pai tocmai ca nu a respectat denumirea istorica, mai ales ca ea apare si in Rezolutia Marii Uniri. De asta si tot scandalul, dar tu vad ca ai probleme sa intelegi ce citesti.
      Artistul, nu prea umblat prin scoala (pentru ca alta explicatie nu am), a considerat ca „Tara-Ungureasca” ar fi o aluzie la Ungaria, desi termenul se referea la tinuturile romanesti de la nord de Ardeal, asa ca s-a gandit sa il inlocuiasca cu „Tara Romaneasca”, care desemneaza total alta regiune istorica decat cea din Rezolutie si care facea deja parte din Romania in urma Micii Uniri (Tara Romaneasca cu Moldova).

  8. Pingback: PNL cere Grup Corint să corecteze urgent GREȘEALA de pe Clopotul Unirii, inaugurat în Piața Cetății din Alba Iulia | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax